Permisul auto vs. bautura

Magazin Salajean 28 aprilie 2009 0

Permisul auto vs. bauturaIn timpul activitatilor de prevenire si combatere a accidentelor rutiere, desfasurate in perioada 17-23 aprilie pe drumurile din Salaj, politistii au identificat in trafic opt persoane care conduceau avand la bord o alcoolemie cu mult peste limita legala. Dupa cum ne-a prezentat Liviu Cipleu, ofiter la serviciul Politiei Rutiere Salaj, cei opt au fost testati cu aparatul alcooltest, acesta inregistrand la fiecare sofer valori de peste 0,40 de miligrame/litru alcool pur in aerul expirat. In cauza, soferilor li s-a retinut permisul de conducere si au fost dusi de politisti la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau pentru a li se recolta probele biologice in vederea stabilirii gradului de alcoolemie. Totodata, pe numele faptuitorilor au fost intocmite actele premergatoare urmaririi penale, dosarele fiind inaintate, spre solutionare, la Procuratura. Cei opt risca astfel o pedeapsa cu inchisoarea de la unul la cinci ani, ne-a declarat Liviu Cipleu.

Tot in perioada analizata, lucratorii Politiei Rutiere au constatat peste 700 de fapte contraventionale, dand in valoare totala de 58.000 de lei. Cea mai mare pondere a celor sanctionati, la fel ca in fiecare saptamana, o constituie conducatori auto. Din cei 604 soferii care s-au ales cu amenzi in perioada analizata, 379 au apasat pedala de acceleratie depasind viteza minima admisa de lege (294 – depistati de camerele fixe din judet). De asemenea, politistii au sanctionat alti noua soferi care au oprit ori stationat autovehiculul in locuri interzise, iar un numar de 32 de conducatori auto, pe langa amenda primita, au ramas si fara permisul de conducere. Pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, au ramas fara permisul auto sase persoane, pentru conducerea unui autovehicul care prezenta defectiuni tehnice grave la sistemul de franare – o peroana, pentru depasirea vitezei admise prin lege cu cel putin 50 de km/ora – 11 persoane, iar pentru nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului electric, neacordarea prioritatii pietonilor sau autovehiculelor, efectuarea manevrei de depasire neregulamentara ori ca urmare a circulatiei pe contrasens – 14 soferi, ne-a declarat Nadia Serban, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj. Tot pe parcursul saptamanii trecute, politistii au amendat si 63 de persoane care, in calitate de pietoni, au traversat neregulamentar drumul public, alte 24 care au circulat pe mopede sau biciclete neechipate corespunzator ori in timp ce se aflau sub influenta bauturilor alcoolice si 11 persoane care conduceau carute tractate de animale, fara ca acestea sa fie echipate corespunzator. In aceeasi perioada au fost retinute si patru certificate de inmatriculare pentru conducerea autovehiculelor cu defectiuni tehnice, inspectie tehnica periodica expirata sau lipsa politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto.

Din pacate, in perioada analizata, pe raza judetului Salaj s-au inregistrat cinci accidente de circulatie grave, soldate cu doi morti si noua raniti grav, precum si un accident usor soldat cu ranirea usoara a unei persoane. De la inceputul anului in curs, la nivelul judetului au fost inregistrate 36 de accidente grave soldate cu patru morti si 44 de raniti grav. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost inregistrate 37 de accidente grave soldate cu opt morti si 48 de raniti grav, situatia se prezinta astfel: mai putin cu un accident grav, patru morti si patru raniti grav.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »