Periplu omagial al Scolii Gimnaziale Gheorghe Sincai, la Basesti

Magazin Salajean 2 martie 2009 0

Periplu omagial al Scolii Gimnaziale Gheorghe Sincai, la Basesti

La comemorarea, pe 23 februarie 2009, a 90 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui om politic si de cultura roman, Gheorghe Pop de Basesti un grup de elevi din localitatea Bobota, insotiti de profesoara Silvia Muste, au participat la manifestarile organizate in comuna Basesti din judetul Maramures. Astfel ca elevii de clasele a-V-a si a-VI-a, alaturi de profesoarele Silvia Muste si Maria-Valeria Ciocean au parcurs un itinerariu special prin inima Basestiului. Copiii din Bobota s-au prezentat in costumatii de port popular specific zonei, oferind manifestarilor de la Basesti un aer inedit de originalitate strabuna.

Obiectivele vizitei au cuprins si vizitarea casei memoriale a marelui politician si memorandist, Gheorghe Pop de Basesti si manastirea din localitate, unde s-a desfasurat o slujba de pomenire si s-a ridicat un parastas.

Profesoara Maria-Valeria Ciocean a cerut ca, prin parastasul ridicat alaturi de omul politic Gheorghe Pop, sa fie pomeniti si alti oameni de importanta istorica ai Salajului: Simion Barnutiu, Dr. Pr. Vasile Lucaciu din Sisesti, Iuliu Maniu, Pr. Gavril Vaida din Bobota (participant al Memorandului din 1892), Dr. Pr. Valentin Coposu (primul deputat de Salaj) si, nu in ultimul rand, Corneliu Coposu.

Grupul din Bobota a participat, deasemenea, la depunerea unor coroane de flori la mormantului marelui om politic, apoi la un simpozion organizat la caminul cultural din localitate. Caminul cultural arhiplin a strans impreuna diferiti invitati: senatori si deputati din judetul Maramures, personalitati din partea Muzeului de Istorie din Baia Mare, localnici si alti invitati din localitatile invecinate.

Primarul comunei Basesti, in persoana lui Ioan Calauz, a coordonat intreaga activitate oferindu-si sprijinul in desfa-surarea intregii manifestatii. Simpozionul a continuat cu un emotionant program cultural-artistic sustinut de grupuri etnofolclorice si de elevi din Basesti, localitatea invecinata Sisesti si din Bobota. Spectacolul a continut adevarate momente de unicitate populara, aici fiind interpretat dansul numit calusarul de Basesti. Prestatia interpretilor din Basesti a continuat printr-un montaj literar-muzical urmat de un joc codrenesc. Grupul de elevi din Bobota a reusit sa se prezinte admirabil, interpretand cu multa pasiune imnul scolii, inchinat personalitatii lui Gheorghe Sincai, Marsul gloriei, din opera Aida de Verdi, incheind apoi cu poezia Ruga, compusa de Corneliu Coposu in perioada detentiei sale in inchisorile comuniste.

La finalul manifestarii, scolile gimnaziale ale comunelor Basesti, Sisesti si Bobota au incheiat un parteneriat educativ, in baza acestuia urmand a fi desfasurate diverse activitati si intalniri anuale in fiecare dintre cele trei localitati: la Basesti pe 23 februarie, la Bobota pe 20 mai si la Sisesti pe 1 decembrie.

Parteneriatul dintre cele trei scoli si localitati, a constituit un deziderat mai vechi al primarului Ioan Olahut, primul pas fiind realizat de localitatea Bobota prin grupul de elevi si profesori ai Scolii Gimnaziale Gheorghe Sincai.

La cererea profesoarei Maria-Valeria Ciocean, dau curs liber doleantei acesteia: Si pentru ca la 20 mai 2009 se vor implinii 95 de ani de la nasterea distinsului Fiu al Salajului, al Marelui Barbat al Neamului

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »