Pentru o seara, Capitala rock-ului s-a mutat la Zalau

Magazin Salajean 31 iulie 2007 0

Pentru o seara, Capitala rock-ului s-a mutat la Zalau

Incendiara atmosfera de la Zalau duminica seara, cand legendele rockului – Uriah Heep – au adunat aproape 30.000 de spectatori la un concert care a durat mai bine de o ora si jumatate. De la adolescenti si pana la bunici care au cunoscut muzica formatiei londoneze in anii @70-@80, oamenii au petrecut pe ritmuri de rock clasic pana spre dimineata.

Mii de oameni s-au strans in fata scenei din centrul Zalaului inainte cu cateva ore inainte de inceperea concertului care a incheiat duminica seara editia din acest an a Zilelor Cetatii. Nerabdare, freamat si dor pentru o muzica ce a incantat generatii intregi, astfel ca spectacolul a fost gustat atat de adolescenti, cat si de perechi ajunse la varsta a treia.

De mentionat ca printre spectatorii din acest an s-au numarat multi care au venit la Zalau din afara Salajului. In plus, la ora 21, duminica, au ajuns in oras pentru a asista la spectacol 45 de motociclisti din tara. Dat fiind ca in centrul urbei circulatia fost inchisa, acestia si-au lasat motocicletele in Bradet, in paza jandarmilor, si au coborat in Piata 1 Decembrie 1918 pentru a urmari concertul.

Cei care au deschis seara au fost Alexandra Ungureanu si Crash, pe care zalauanii i-au putut asculta si la alte manifestari de gen din anii trecuti. Dupa aproape o ora in care spectatorii au inceput sa prinda gustul concertului, atmosfera a explodat cand au intrat in scena membrii formatiei englezesti Uriah Heep. Ritmurile rock-ului clasic au incins publicul, marea de oameni cantand melodiile consacrate ale trupei alaturi de aceasta mai bine de o ora si jumatate. A fost o seara minunata, iar publicul s-a simtit foarte bine, a spus primarul Zalaului, Radu Capilnasiu. De altfel, aceasta editie (jubiliara) a Zilelor Cetatii a fost cea mai reusita din toate punctele de vedere, a fost parerea exprimata de autoritatile locale.

Atmosfera a fost incendiara

La fel de placut surprinsi au fost si membrii trupei Uriah Heep, acestia declarand ca publicul de la Zalau a fost mai numeros decat cel pe care l-au intalnit in Helsinki, la concertul sustinut cu o seara inainte. Sunt extrem de multi oameni, nu am avut atatia spectatori prezenti nici sambata, la Helsinki, ne-a declarat Mick Box, chitaristul trupei. Acesta a mai spus, ieri, intr-o conferinta de presa, ca rockul a reusit si de aceasta data sa rupa barierele dintre varste si sa uneasca publicul. Atmosfera a fost fantastica, incendiara. Au fost aproape 12.000 de oameni numai in fata scenei, plus restul, extrem de multi, erau de varste diferite, dar daca iubesti muzica rock, varsta chiar nu conteaza. Rockul a reusit sa-i uneasca, sa-i faca sa se simta grozav pentru cateva ore, a declarat Mick Box. Despre relatia speciala care se creaza intre aceste legende ale rock-ului clasic si publicul de la spectacolele lor, membrii Uriah Heep au spus ca se naste firesc, din energia pe care o transmit spectatorii. Simti energia pe care oamenii ti-o transmit. Sunt oameni care iubesc muzica rock, iar noua ne place ceea ce facem, a declarat Bernie Show, vocalistul trupei.

Pionierii rock-ului in URSS

Cu o cariera in muzica care se intinde pe parcursul a 37 de ani, Uriah Heep au fost pionierii rock-ului in tarile din fostul bloc sovietic. De altfel, aceste spectacole si mai cu seama cel din 1987 din Rusia sunt considerate de membrii trupei cea mai grozava experienta pe care au incercat-o de-a lungul anilor si a relatiei lor cu publicul din intreaga lume. Concertul din 1987 din Rusia a fost un moment crucial in existenta trupei. Putem spune ca noi am fost pionierii care au dus rock-ul in URSS, am deschis portile acestor tari pentru alte trupe, a spus Mick Box.

In ceea ce priveste rock-ul actual, membrii Uriah Heep au apreciat ca el este unul care a imprumutat numeroase elemente ale rock-ului clasic. Chiar si instrumentele folosite in prezent sunt cele specifice anilor @70, astfel ca nu este vorba de un hard rock, asa cum se crede in general, ci de melodii care inchid cercul acestui gen muzical.

Planurile pentru viitorul apropiat inseamna pentru Uriah Heep un concert pe care il sustin asta seara in Italia, asa ca putem spune ca axa Helsinki – Zalau – Roma a definit sfarsitul lunii iulie 2007 pentru formatia din Marea Britanie. Cei cinci artisti se vor reintoarce, insa, in Romania in aceasta saptamana, pentru ca sambata, 4 august, vor sustine un concert la Timisoara.

Dupa concertul Uriah Heep, seara de duminica de la Zalau a fost continuata de un foc de artificii, iar apoi de un concertul al celor de la Desperado. Zilele Cetatii 2007 s-au incheiat catre dimineata, oamenii parasind centrul orasului catre ora 2.

De retinut ca la aceasta editie nu s-au remarcat incidente deosebite, in ciuda numarului mare de participanti, ordinea publica fiind asigurata de Inspectoratul de Jandarmi Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »