Pentru ca oile să nu le calce pământul, trei proprietari din Gâlgău şi-au otrăvit terenurile

Andreea Vilcovschi 9 aprilie 2013 16
Pentru ca oile să nu le calce pământul, trei proprietari din Gâlgău şi-au otrăvit terenurile

Trei proprietari de teren agricol din comuna sălăjeană Gâlgău au împrăştiat pe pâmânturile lor diverse substanţe toxice, nemulţumiţi de faptul că oile unor ciobani din zonă le distrug culturile. La rândul lor, oierii au sesizat Garda Naţională de Mediu. „Între proprietarii de teren şi oieri există un conflict mai vechi. Cei dintâi au împrăştiat ceva substanţe toxice pe parcele şi au amplasat cinci plăcuţe de avertizare cu textul . Mai apoi, proprietarii oilor au reclamat că substanţele în cauză reprezintă un pericol pentru animale, în cazul în care acestea ar ajunge, accidental, pe loturile respective”, ne-a declarat primarul din Gâlgău, Cristian Ungur.
În urma controalelor efectuare, s-a stabilit că substanţele periculoase identificate pe un hectar şi jumătate, în extravilanul localităţii Gâlgău, erau sodă caustică, azotat de amoniu şi boabe de porumb cu conţinut de sodă caustică. În aceste condiţii, prefectul judeţului, Ionel Ciunt, a convocat, marţi, o întâlnire operativă de lucru cu reprezentanţii Gărzii Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Sălaj, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj, precum şi cu oficiali de la Direcţia de Sănătate Publică Sălaj.
Potrivit oficialilor Prefecturii, „până la data controlului efectuat de către instituţiile abilitate nu au fost semnalate cazuri de mortalite în rândul efectivului de animale care păşunează în această zonă şi nu a fost identificat un impact negativ asupra apelor din apropiere”. În schimb, au fost anunţate organele de urmărire penală. Abia după ce acestea vor ridica probe de la faţa locului, perimetrul afectat va fi curăţat.
Pentru ca sănătatea animalelor să nu fie pusă în pericol, instituţiile abilitate vor monitoriza suprafaţa de teren, vor recolta periodic probe de la sursele de apă din împrejurime şi vor interzice păşunatul.

Comentarii

comments

16 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. alice 9 aprilie 2013 at 17:47 - Reply

  Dom’prefect.ati actionat exact ca un neprofesionist.Trebuia sa va puneti politistii sa le impuna pur si simplu acelor nesimtiti de ciobani sa nu-si mai pasuneze oile pe pamantul altora.
  Chestie elementara.
  Deci incurajam hotia si haosul.

 2. Anonim 9 aprilie 2013 at 19:48 - Reply

  politistii si primarii isi iau spaga, iar proprietarii de terenuri tre sa-i sponsorizeze pe ciobani si pe ciobanii din primarii si politie. In loc sa ii apere pe cei cinstiti, politia, prefectura si primariile ii apara pe nesimtitii de ciobani! La fel se intampla si la Valcau, numai ca primarul Rosan este favoritul vostru si nu il puteti critica! Un cioban din Ratovei si-a permis sa ii ameninte la Caminul Cultural, cu politia si primarul de fata ca in fata lui si aoilor sale nu sta nici Dumnezeu! Iar primarul? Pai la cate oi are primarul…

 3. Zălăuan 9 aprilie 2013 at 20:36 - Reply

  Cine apără drepturile proprietarilor de pământ ?
  Asta n-am înţeles la prefect.

 4. Adi 9 aprilie 2013 at 21:53 - Reply

  No, hai cu oile pe graul meu semanat la 6 lei motorina si-om vedea noi care pe care, de la prefect la popa, la rand.

 5. geo 10 aprilie 2013 at 08:08 - Reply

  Sunt de acord cu primii doi!!!!
  Si sa puna politia de paza la terenurile agricole, sau sa aiba grija de oi. Noaptea sa samene culturi si sa apere oile de lup!
  Ma fratilor sunteti bolunzi ? Voi va auzati ce voroviti?
  Cum saracia ii de vina politia si pentru ca ploua pe mult? De ce proprietarii de teren nu o mers ei la primarie cu sesizare?
  Era o problema care se putea rezolva pe cale pasnica .

  • Anonim 10 aprilie 2013 at 15:29 - Reply

   Bai fraierica…au fost…au fost la Politie si primarie…citeste mai cu atentie si cauta o leaca de IQ

 6. Anonim 10 aprilie 2013 at 08:41 - Reply

  Ciobanii, dar mai ales proprietarii oilor isi permit prea multe ! Si nu numai in Galgau, ci peste tot ! De la Nusfalau pana la Ileanda, de la Carastelec pana la Almasu, precum si la Zalau !

 7. Anonim 10 aprilie 2013 at 09:45 - Reply

  sa le fie rusine celor de la APIA ca dau la ciobani o droaie de bani fara sa verifice cat pamant au pentru oile respective. Numai ca si APIA sunt toti (fara exceptie) pile si relatii politice. Verificati-i unul cate unul si o sa vedeti ca sunt toti pile politice, rusine!

 8. Anonim 10 aprilie 2013 at 09:47 - Reply

  nu ciobanii sunt de vina, ci proprietarii animalelor !!

  si eu am vut probleme cu un proprietar care isi trimitea ciobanul handicapat mintal sa pasuneze animalele unde vreau ele, si am rezolvat problema simplu: am imprumutat un pitbul de la un prieten care ia omorat toti 4 caini in prima zi si in urmatoarele zile i-am mai micsorat turma cu 9 oii

  dupa o saptamana nu l-am mai vazut cu oile prin zona, si se pare ca a inteeles mesajul

 9. Anonim 10 aprilie 2013 at 10:02 - Reply

  cat costa un pitbull?

 10. Vai de tara Pulii 10 aprilie 2013 at 10:38 - Reply

  Ajunge proprietarul sa dea socoteala ca nu il lasa pe hot sa il fure la nesfarsit.
  Iar sulalaii astia la cravate din coducerea judetului suiera smechereste printre dintii.

 11. O oaie din vechea generatie 10 aprilie 2013 at 10:43 - Reply

  Ce vine are proprietarul, care a pus placute de avertizare, ca oile din ziua de azi nu stiu sa citeasca?!
  Pe vremea mea alta era atitudinea fata de scoala.

 12. Din Constitutie citire... 10 aprilie 2013 at 10:47 - Reply

  Cica proprietatea privata este garantata si ocrotita de lege…
  Iata cum, de ajunge omul, la randul lui sa incalce Constitutia (nerespectand sarcinile privind protectia mediului).

 13. Bietii proprietari trebuiau sa consulte un chimist 10 aprilie 2013 at 10:49 - Reply

  Care sa le indice o substanta chimica cu efect asupra oilor pasunate rau-voit (desi nici oile sarace nu au vreo vina), dar fara efect asupra vegetatiei si solului. Nu cred sa nu fie asa ceva…

 14. Anonim 10 aprilie 2013 at 11:14 - Reply

  noi nu avem nimic cu oile, avem cu oierii nesimtiti, aia cu bunda si aia cu cravata

 15. Anonim 10 aprilie 2013 at 14:59 - Reply

  LA AIA DIN POZA TREBUIA SA LE DATI SODA CAUSTICA.

Lasa un Raspuns »