Patru ani de la explozia blocului E24

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

Patru ani de la explozia blocului E24

14 septembrie 2007- zi neagra in calendarul zalauanilor, zi in care blocul E24 din cartierul Dumbrava a fost pus la pamant de o explozie care a luat viata a doi tineri, a ranit alte noua persoane si a lasat 19 familii fara un acoperis deasupra capului. In cei patru ani scursi de la aceasta tragedie, procesul intentat de fostii locatari ai imobilului distrus unui numar de sapte inculpati – fosti angajati EON Gaz – este departe de a se fi incheiat.

Nu mai putin de patru ani se implinesc astazi de la teribila explozie a blocului E24, din Zalau, explozie in care au decedat doi oameni, au fost raniti alti noua, iar imobilul in care locuiau 19 familii a fost distrus atat de tare incat a trebuit demolat. Au fost patru ani grei, in care familiile – adapostite in blocul ANL pus la dispozitie de autoritatile locale – au fost plimbate de la o instanta la alta pentru a-si cauta dreptatea. Asta dupa ce procesul pe care l-au intentat unui numar de sapte inculpati – toti angajati EON Gaz – nu a fost nici acum solutionat definitiv in instanta.

Conform sentintei date in decembrie 2010 de Judecatoria Oradea, doi dintre inculpati au primit ani grei de inchisoare cu executare (Petcu Valcu – sase ani inchisoare in regim de detentie, iar Ovidiu Suteu cinci ani de inchisoare, tot in regim de detentie n.r.), iar alti patru au primit ani de inchisoare cu suspendare, un singur inculpat scapand ca prin urechile acului. Pe langa aceasta, fostii locatari au obtinut despagubiri morale si materiale, insa fata de aceasta decizie judecatoreasca, partea inculpata a facut recurs, ne-a declarat avocatul fostilor locatari din E24, Mihai Ielciu. „De aproape un an suntem pe recurs, urmatoarea infatisare urmand sa aiba loc in 11 octombrie”, a adaugat Mihai Ielciu.

Reamintim ca in decembrie 2010, instanta a decis ca Petcu Valcu, Ovidiu Suteu, Ioan Cojan, Silviu Nertan, Marius Hidan si Alexandru Cosma, alaturi de partea responsabila civilmente E-ON Gaz Distributie sa achite urmatoarele sume ca despagubiri materiale: circa 450.000 de lei catre Primaria Municipiului Zalau, circa 8.400 de lei, actualizat cu rata inflatiei incepand cu data efectuarii cheltuielilor si pana la data platii integrale, catre Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, 5.800 de lei cu dobanda legala de la data 25 octombrie 2007 si pana la data achitarii integrale catre Spitalul Clinic de Urgenta Cluj „Prof. dr. O. Fodor” Cluj Napoca, circa 2.000 de lei catre Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj. Totodata, cei sase si compania EON Gaz au fost pusi la plata unor sume cu titlu de despagubiri materiale reprezentand contravaloarea apartamentelor din fostul bloc E24 distruse si/sau a bunurilor mobile aferente, cu dobanda de referinta a BNR la aceste sume, calculata incepand cu data de 1 august 2010 si pana la data platii efective. Astfel, parintii primesc intre circa 67.000 de lei si 222.000 de lei, la care se adauga alte sume de bani primite ca despabire de copiii familiilor ce au locuit in imobilul E24.

Instanta a obligat partea invinuita sa achite contravaloarea chiriei lunare achitate de fostii locatari care si-au gasit adapost temporar in blocul ANL pus la dispozitie de administratia municipala, incepand cu data de 27 noiembrie 2007 si pana la plata despagubirilor materiale reprezentand contravaloarea apartamentelor din fostul bloc E24 distruse ori, dupa caz, a incetarii contractului de inchiriere locuinta cu locatorul.

Aceiasi sase zalauani, precum si Eon Gaz au fost pusi la plata unor daune morale in valoare de 50/100 euro/zi-locatar, incepand cu data de 14 septembrie 2007 si pana la plata integrala a sumelor respective. Alti bani au fost acordati tot sub forma de daune morale dupa cum urmeaza: 150.000 de euro cu titlu de daune morale si cate 2500 euro/luna sub forma de rate cu caracter viager incepand cu data de 14 septembrie 2007, catre Laura-Simona Satmari (asistata de parinti); 120.000 de euro catre Aurora-Titiana Satmari; 115.000 de euro catre Eugenia Salajan; 100.000 de euro daune morale si cate 500 Euro/luna sub forma de rate cu caracter viager incepand cu data de 14 septembrie 2007 catre Victor Satmari; 100.000 de euro catre Victor Satmari si Dumitru Salajan (aceste doua familii au avut doua pierderi extrem de grave – o fiica Diana, de 16 ani, si un fiu, Paul, de 21 de ani, n.r.), 50.000 de euro catre Cristian-Radu Salajean, 25.000 de euro catre Jenica Torje, 20.000 de euro catre Viorel Marcus si 15.000 de euro catre Maria Berbecar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »