Patronii afacerii Creditul salajean, condamnati la inchisoare pentru inselaciune

Magazin Salajean 23 februarie 2012 1

Patronii afacerii Creditul salajean, condamnati la inchisoare pentru inselaciune Seful Cooperativei de Credit Creditul Salajan Ileanda si asistenta acestuia, acuzati ca au inselat mai multe persoane cauzandu-le un prejudiciu total de peste 600.000 de lei, au fost condamnati, saptamana trecuta, de catre magistratii Tribunalului Salaj, la pedepse cu inchisoarea. In plus, inculpatii vor trebui sa restituie pagubitilor sumele sustrase ilegal.

Potrivit deciziei date de instanta salajeana, inculpatul Isaia Crisan a fost condamnat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, delapidare, inselaciune in contracte si spalare de bani, la sase ani de inchisoare cu executare. Pe de alta parte, inculpata Maria Crisan, sotia lui Isaia, a fost condamnata la 6 ani de inschisoare cu suspendare, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, delapidare si inselaciune in contracte. Pe parcursul supravegherii, inculpata va trebui sa respecte o serie de masuri, care, incalcate cu rea-vointa, vor transpune pedeapsa la inchisoare cu executare.

Pe de alta parte, magistratii au dispus mentinerea sechestrului instituit de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj asupra bunurilor de orice natura si oriunde se vor gasi care apartin inculpatilor Isaia si Maria Crisan, pana la concurenta sumei de 600.000 de lei. Solutia data de instanta obliga in solidar pe cei doi soti la despagubiri materiale catre partile civile constituite in proces, respectiv catre persoanele inselate si institutiei conduse de Isaia Crisan. Prin urmare, acestia vor trebui sa restituie suma de 107.226 de lei catre Cooperativa de Credit Creditul Salajan Ileanda, 187.512 de lei catre Valeria V. si Emilian V., 500 de lei catre Gheorghe S., 1.000 de lei catre Ana C., 600 de euro sau echivalentul in lei, la cursul BNR din ziua platii, catre Maria C., 7.400 de lei catre mostenitorii legali ce il reprezinta in proces pe Ionut P., in prezent decedat, 20.000 de lei catre Veronica T., 4.000 de lei catre Dumitru T., 20.000 de lei si 300 de euro sau echivalentul in lei catre Ioan C., 1.096 de lei catre Veronica C., 22.000 de lei catre Ioan D., 1.200 de euro sau echivalentul in lei catre Alexa C., 6.000 de lei catre Ana T., 30.000 de lei catre Ida H., 22.200 de lei catre Suzana G., 3.000 de lei catre Ioan S., 4.000 de lei catre Ioan S., 35.000 de lei catre Maria O., 4.000 de lei catre Dumitru O., 8.000 de lei catre Silvia P., 12.350 de lei catre Vasile L., 73.000 de lei catre Viorel B. si 20.000 lei catre Iosif P. La aceste sume se va calcula si dobanda legala aferenta, de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari si pana la data platii integrale si efective a debitului, catre fiecare parte civila. Obliga pe inculpati sa plateasca cate 1.000 lei cheltuieli judiciare, catre stat.

Solutia data de catre instanta Tribunalului Salaj, in 15 februarie a anului in curs, este cu drept de apel in termen de zece zile de la pronuntare.

O poveste complicata…

Potrivit unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inculpatul Crisan Isaia, sef punct de lucru al Cooperativei de Credit Creditul Salajan, impreuna cu inculpata Crisan Maria, casier al aceleiasi unitati, in perioada 2007-2009 si-au insusit ilegal si in mod repetat din casieria punctului de lucru suma de 136.000 de lei. Pentru a justifica aceste operatiuni, inculpatii au intocmit in fals un numar de 59 de dosare de creditare, continand contracte de credit fictive, utilizand numele unor persoane fizice a caror date de identitate si de identificare le detineau. De asemenea, in aceeasi perioada de timp, inculpatul avand calitatea de presedinte al unei case de ajutor reciproc, cu sediul in aceeasi localitate, impreuna cu inculpata Crisan Maria au indus in eroare mai multe persoane, determinandu-le sa faca depozite la aceasta institutie, prezentandu-le ca adevarata imprejurarea ca, la depozitele astfel constituite, pot castiga o dobanda mai mare decat cea practicata de institutiile bancare. Aceasta, in conditiile in care, in mod legal, acest lucru nu era posibil intrucat casa de ajutor reciproc nu avea ca obiect de activitate creditarea si atragerea de depozite, operatiuni specifice societatilor bancare, se arata in informatia de presa.

In acest mod, inculpatii au determinat un numar de 23 de persoane sa le dea 502.058 de lei si 9.650 de euro, sume de bani pe care acestia si le-au insusit. O parte din aceste sume de bani, respectiv 136.000 de lei, au fost virate de catre cei doi inculpati catre Cooperativa de Credit

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. notna seili 4 noiembrie 2012 at 18:53 - Reply

    Imi pare rau pentru ei dar,trebuie sasuporte consecintele faptelor lor

Lasa un Raspuns »