Parchetul Sălaj, în topul naţional la dosare de corupţie şi evaziune fiscală

Activitatea depusă în cursul anului trecut de către cei şase procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj pentru combaterea corupţiei, a evaziunii fiscale şi contrabandei a plasat Sălajul în rândul primelor patru judeţe din ţară în ceea ce priveşte rechizitoriile şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată pe aceste domenii prioritare, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă Crin Bologa, prim-procurorul instituţiei sălăjene. Informaţia a fost comunicată de către procurorul Bogdan Gabor de la Consiliul Suprem al Magistraturii, în cadrul şedinţei de analiză a activităţii parchetelor în anul 2013.
„Şi în acest an, s-a pus accent pe domeniile prioritare fixate de către Parchetul General, fiind întocmite şase rechizitorii în dosare privind corupţia, acelaşi număr ca în 2012, şi 46 de rechizitorii în dosare privind evaziunea fiscală şi contrabanda, cu cinci mai multe decât în anul precedent”, a precizat Bologa, adăugând că în cele şase dosare de corupţie au fost trimise în judecată 21 de inculpaţi.

Peste 5.000 de dosare penale soluţionate
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj şi unităţile subordonate au funcţionat în cursul anului trecut cu 18 procurori din totalul celor 22 de posturi. Cele patru posturi neocupate au vizat Parchetul judeţean, însă situaţia s-a schimbat la final de 2013, când au promovat doi procurori. „Situaţia va fi una dificilă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, unde din şase posturi de procurori sunt ocupate doar două, după ce procurori stagiari au optat în urma examenului de capacitate să se transfere la unităţile din Cluj şi Timişoara, iar un altul a promovat la Parchetul judeţean”, a ţinut să precizeze prim-procurorul.
Potrivit datelor de bilanţ prezentate de către acesta, în cursul anului trecut, cei 18 procurori sălăjeni au soluţionat peste 10.000 de lucrări, din care circa jumătate sunt cauze penale. „Am avut de soluţionat 12.665 de cauze penale, din care au fost soluţionate 5.048, în creştere faţă de anul precedent cu două procente. De asemenea, s-au întocmit rechizitorii în 599 de cauze, mai mult cu trei la sută decât în anul 2012 şi au fost trimişi în judecată 768 de inculpaţi, cu doi la sută mai mulţi decât în 2012. Au fost trimişi în stare de arest preventiv 60 de inculpaţi, cu 12 procente mai mult ca anul trecut. Pe ansamblu, numărul lucrărilor soluţionate de către procurori în cursul anului 2013 a depăşit 10.000. Aici apare activitatea de judecată, dosarele soluţionate, activitatea de petiţii”, a declarat Crin Bologa.

Delapidare de peste 9 milioane de lei
Printre cele mai importante dosare penale soluţionate anul trecut se numără cel al omului de afaceri Viorel Ştiube, trimis în judecată pentru evaziune fiscală de peste 100.000 de lei şi o delapidare de 9,2 milioane de lei. După cum a menţionat şeful Parchetului sălăjean, inculpatul, în calitate de reprezentant şi administrator al SC Silvania Comtur, în perioada 2004-2011 a impus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unei facturi fictive şi şi-a dedus ilegal TVA în valoare de 103.343 de lei. De asemenea, în cursul lui 2006, 2007 şi în anii următori, prin mai multe acte materiale şi-a însuşit pe nedrept suma de 9,2 milioane de lei din patrimoniul societăţii, fapt care a dus la lichidarea şi mai apoi, intrarea în faliment a firmei. La rândul lor, creditorii companiei au fost puşi în imposibilitatea de a-şi recupera banii.

Poliţist adus în faţa instanţei pentru evaziune
În vizorul procurorilor a ajuns şi Daniel Perneş, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. Bărbatul este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, valoarea prejudiciului cauzat de către acesta fiind estimat la 173.951 de lei. Potrivit prim-procurorului, poliţistul a îndeplinit în fapt rolul de administrator al unei societăţi comerciale înregistrate pe numele unor rude, în condiţiile în care, în calitate de subcomisar de poliţie nu avea voie să facă acte de comerţ. „Inculpatul cumpăra miei, vindea miei la arabi şi nu a înregistrat veniturile obţinute din aceste activităţi comerciale, în condiţiile în care semna facturi şi chitanţe”, a spus Bologa, adăugând că rudele pe numele cărora figura firma ştiau foarte puţin despre activitatea acesteia.
Procesul este pe rolul Tribunalului Sălaj încă din luna septembrie a anului trecut şi are ca următor termen ziua de 26 februarie, poliţistul solicitând amânarea cauzei pentru plata prejudiciului. În cazul în care Perneş va reuşi să achite întreaga sumă, el ar putea scăpa doar cu o amendă administrativă, având de partea lui prevederile vechiului Cod Penal. „Conform legii penale mai vechi, care este, de altfel, şi cea favorabilă, dacă prejudiciul în urma evaziunii fiscale este până în 50.000 de euro, iar inculpaţii plătesc, ei beneficiază de cauza de nepedepsire şi primesc doar o amendă administrativă”, a explicat prim-procurorul Parchetului Sălaj.
Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii IPJ Sălaj, subcomisarul Daniel Perneş este pus la dispoziţie, fiind mutat de la Serviciul Resurse Umane unde era încadrat, într-un alt departament. În funcţie de soluţia instanţei, conducerea Inspectoratului va lua măsurile legale ce se impun. În cazul în care subcomisarul va fi condamnat definitiv şi irevocabil, el îşi va pierde postul pe care îl deţine.

Judecaţi în stare de arest pentru furt de cupru
O altă cauză complexă instrumentată în cursul anului trecut vizează furtul a 372 de tone de cupru, în valoare de trei milioane de euro, de la Unitatea Teritorială 95 Var a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Problemele Speciale. În acest dosar, procurorii au trimis în judecată şase persoane – sălăjeanul Viorel Teglaş şi soţii clujeni Garofiţa Simona şi Iancu Gabrian, Răzvan Gabrian, Radu-Gheorghe Boie şi Marin-Florin Paşcalău – pentru infracţiuni de corupţie şi delapidare. Toţi şase se află în arest. „S-a pus sechestru asupra tuturor bunurilor inculpaţilor, printre care şi un imobil de locuinţe din Cluj, despre care bănuim că ar fi fost construit din banii obţinuţi din infracţiuni”, a spus Bologa.

20 de ani de închisoare pentru ciobanul criminal
Oficialul Parchetului a făcut referire şi la cazul ciobanului care, în primăvara anului trecut, şi-a omorât în bătaie doi colegi de breaslă. Găsit vinovat de omor deosebit de grav, Mircea Traian Ilie a primit de la magistraţii Tribunalului Sălaj o pedeapsă de 12 de închisoare, însă în urma apelului formulat de către procurori, Curtea de Apel Cluj a majorat-o la 20 de ani.
În vârstă de 30 de ani, criminalul era angajat împreună cu victimele sale ca oieri, pentru a avea grijă de turma unui sibian, în localitatea Cliţ, comuna Băbeni. Pe fondul consumului de alcool, dar şi din cauza unor înţelegeri mai vechi, în noaptea de 1 martie, ciobanul a năvălit în coliba în care dormeau cei doi colegi şi le-a împărţit lovituri de bâtă cu nemiluita.
În urma loviturilor încasate, una dintre victime, un bărbat de 36 de ani, a murit pe loc, iar celălalt, în vârstă de 58 de ani, a intrat în comă de gradul IV şi a decedat câteva zile mai târziu.

5 Thoughts to “Parchetul Sălaj, în topul naţional la dosare de corupţie şi evaziune fiscală”

  1. ppdd

    un caz de mare coruptie se stie?

  2. nae ledra

    Se cunosc cazuri de mare coruptie,dat din pacate functioneaza legea nescrisa a omertei !

  3. ANONIMUS

    ASTEPTAM CA OAMENII LEGII SA-SI ARATE COMPETENTA SI IN CAZUL DOCTORILOR SPAGARI DE LA COMISIA DE PENSIONARE A SPITALULUI JUD.SALAJ –DR.PASCA SI DR. MAHAIESCU S-AU INCEARCA CINEVA SA-I SCOATA NEVINOVATI?!!CA NU SE MAI AUDE NIMIC DESPRE DOMNIILE LOR?!

  4. sarac in tara bogata

    Cine va cerceta retrocedarile ilegale de terenuri si de paduri facute in special dupa anul 2005, mai ales ca judetul nostru are un fond de carte funciara bine intocmit? Cine va cerceta taierile ilegale de paduri efectuate pe terenurile silvice retrocedate ilegal, cu incalcarea actelor normative privind silvicultura si mediul? Cum au fost vandute terenurile retrocedate ilegal, cu incalcarea prevederilor legale, vanzarile devenind nule in acest caz,dar, tocmai pt.a se ascunde ilegalitatile savarsite.Presa locala a tot prezentat astfel de cazuri dar cine sa se autosesizeze? Justitia cea independenta, ar trebui in aceste cazuri, sa cerceteze penal primari si fosti prefecti, lucru ce nu se face pt. ca aici sunt voturile d-voastra si bani negrii pt.zile mai negre!!!

  5. Adevarat

    Satenii din Naimon,Deleni,Verveghi,Sancrai,Dobrin si Cuceu stiu ca detin suprafete de padure de cate 20-30 ha. date lor prin reforma agrara din 1921, din padurea detinuta de groful Beldy in hotarul satului Soimus? Primarii din Jibou si Dobrin ce fac, interesele cui le reprezinta sau poate acei sateni nu au nevoie de padure ca au destula? Este o vorba:,,Celui ce are i se va mai da si cui nu are i se va lua”. Sa fie primit!

Leave a Comment