Opt focare de rabie in Salaj

Magazin Salajean 28 ianuarie 2009 0

Opt focare de rabie in Salaj Opt focare de rabie au fost depistate, in aceasta luna, in Salaj, patru dintre ele fiind in comunitati umane, iar alte patru pe fonduri de vanatoare. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, a declarat ca localitatile Var, Agrij, Chendrea si Hurez sunt in carantina de gradul III, dupa ce patru vulpi turbate au parasit mediul silvatic si au patruns in gospodarii, unde au fost omorate de localnici. Pe langa acestea, au fost prinse vulpi turbate pe fondurile de vanatoare Zalau, Huseni, Soimus si Samsud.

Avem in acest an opt focare de rabie, din care patru au fost identificate pe fondurile de vanatoare Zalau, Huseni, Soimus si Samsud. Celelalte patru sunt in localitatile Var, Agrij, Chendrea si Hurez, unde localnicii au prins vulpi in gospodarii si le-au ucis. Medicii au recoltat probe de la aceste animale, care au fost supuse analizelor la laboratorul DSVSA Salaj. Rezultatul a aratat ca in toate patru cazurile, vulpile purtau virusul turbarii, astfel ca, am deplasat echipe in localitati sa ia masurile ce se impun in cazul acestei epizootii. Localtatile au intrat in carantina de gradul III, carnasierele au fost vaccinate, iar persoanele care au intrat in contact cu vulpile au fost trimise la doctor pentru administrarea vaccinului antirabic, a spus Mircea Martin.

Carantina de gradul III este instituita pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri, urmand sa fie mentinuta timp de trei luni.

Potrivit sursei citate, in perioada rece, frecventa cu care animalele ies din mediul silvatic si ajung in comunitatile umane este mai ridicata, dat fiind ca animalele sunt in cautare de hrana. Pentru prevenirea transmiterii unor virusi si epizootii la om, directorul DSVSA Salaj a subliniat importanta anuntarii medicului veterinar de circmscritie de fiecare data cand localnicii prind in sat animale salbatice.

In ceea ce priveste focarele de rabie depistate pe fondurile de vanatoare, Martin a declarat ca, in toate cele patru cazuri, animalele salbatice din aceste zone sunt tinute sub supraveghere. In plus, fiecare animal mort descoperit pe aceste fonduri de vanatoare este adus la DSVSA pentru analize.

Cele opt focare de rabie sunt primele depistate in Salaj in acest an. In 2008, Salajul s-a confruntat cu o situatie fara precedent in privinta rabiei, numarand 56 de focare. Autoritatile au efectuat o actiune de vaccinare a vulpilor prin folosirea a 5.000 de momeli vaccinale, care au fost raspandite in zonele unde au fost semnalate cazuri de turbare la vulpi.

In aceasta perioada se efectueaza un control al eficacitatii actiunii de vaccinare, in sensul ca fiecare vulpe adusa la DSVSA Salaj de vanatori este supusa analizelor, pentru a se vedea daca era purtatoare a virusului turbarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »