O casa din Dolu risca sa fie inghitita de pamant

Magazin Salajean 27 mai 2010 0

O casa din Dolu risca sa fie inghitita de pamantO gospodarie din localitatea Dolu, comuna Zimbor, este grav afectata de alunecarile de teren din zona, din cauza precipitatiilor abundente cazute in ultima perioada, malul de pamant ajungand pana la acoperisul casei. Astfel de probleme au avut loc si anul trecut, cand o alta locuinta a fost partial avariata de acest fenomen.

Autoritatile locale sustin ca problemele sunt mult mai vechi, de mai bine de 20 de ani, cand IPEG Cluj a efectuat anumite lucrari de prospectiuni si exploatari geologice asupra unui versant din localitatea Dolu, depozitand necorespunzator cantitati mari de pamant in zona.

In consecinta, canalul de coasta a fost obturat, impiedicandu-se astfel eliminarea normala a apei provenite din precipitatii, ceea ce a dus la dezechilibrul natural al versantului. Modificarea masiva a umiditatii solului din versant, corelata cu lipsa lucrarilor de imbunatatiri funciare (de scurgere rapida a apelor de pe versant), pe parcursul mai multor ani, au avut ca rezultat producerea fenomenului de alunecari de teren.

Primarul comunei Zimbor, Gabriel Muresan, ne-a spus, ieri, ca problemele privind alunecarile de teren provin si de la galeria de mina abandonata a IPEG Cluj. Potrivit sursei citate, din cauza ploilor insemnate cantitativ din ultimele zile, probabil ca galeria de mina s-a umplut de apa, ceea ce a favorizat alunecarile de teren. Din fericire, nu exista pericolul sa apara victime omenesti, deoarece gospodaria afectata de malul de pamant este nelocuita.

Pentru a stabili riscurile in urma alunecarilor de teren din Dolu, in decursul zilei de ieri, s-a constituit, la nivelul Prefecturii Salaj, prin ordinul prefectului Vegh Alexandru, o comisie de evaluare a pagubelor. Echipele de inspectori se vor deplasa la fata locului pentru a lua masurile ce se impun.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »