Noutati filatelice: 150 de ani de la infiintarea Asociatiunii si a Bibliotecii ASTRA Sibiu

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Noutati filatelice: 150 de ani de la infiintarea  Asociatiunii si a Bibliotecii ASTRA Sibiu

Cele doua timbre ale emisiunii de marci postale aniversare ilustreaza secvente din istoria ASTRA Sibiu. Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei este ilustrat Mitropolitul Andrei Saguna, primul presedinte al Asociatiunii ASTRA, iar pe timbrul cu valoarea nominala de 9,10 lei este ilustrata cladirea Bibliotecii ASTRA. Designul ambelor marci postale este completat de un logo aniversar.

In anul 1861, la Sibiu se constituie, in baza deciziei Adunarii Constituante, Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman (ASTRA). Societate de tip academic, ASTRA a luptat inca de la infiintare impotriva deznationalizarii si pentru drepturile romanilor din Transilvania. Se dorea pastrarea potentialului creator al poporului roman prin cunosterea si raspandirea mostenirii cultural-nationale. La infiintarea Asociatiunii, pentru a arata rolul detreminant al miscarii, George Baritiu spunea: „Asadar inteligenta poporului roman ajunse a lucra pe campul cel frumos si datator de viata al literaturii si stiintelor, precum si a cauta neincetat mijloace, nu fantastice, ci reale si oneste spre a lumina, cultiva, inavuti si ferici pe popor.“

Primul presedinte al Asociatiunii a fost ales Andrei Saguna, cel care va deveni ulterior Mitropolit al Ardealului (1864) si membru de onoare al Academiei Romane (1871). Un eveniment important din istoria Asociatiunii il constituie publicarea in trei volume, intre 1898-1904, a primei enciclopedii romanesti, „Enciclopedia Romana“. Opera, de o importanta covarsitore pentru cultura nationala, a fost coordonata de publicistul Cornel Diaconovici.

Odata cu infiintarea Asociatiunii ASTREI, a luat fiinta si Biblioteca Asociatiunii, care a avut initial 195 de volume. Primul bibliotecar al acesteia, Visarion Roman, a publicat, incepand cu anul 1863, in coloanele ziarului Telegraful Roman, listele de crestere a colectiilor. Pe langa colectiile complete ale unor periodice, trebuie remarcat faptul ca, intre 1865 si 1890, Academia de Stiinte de la Viena a contribuit statornic la intregirea colectiilor bibliotecii. Un mare numar de carturari romani au facut donatii, putand enumera aici pe Timotei Cipariu, George Baritiu, Andrei Muresanu, August Treboniu Laurian, Alexandru Papiu Ilarian, Vasile Alexandrescu Urechia, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Titu Maiorescu, Mihail Kogalniceanu, Emil Cioran. Cea mai veche carte aflata in fondul bibliotecii este Sexti Libri Decretalium (1511), de Papa Bonifaciu al VIII-lea, iar cea mai veche carte romaneasca este Sbornicul Slavonesc, tiparita de Coresi in anul 1580. Fondul bibliotecii numara astazi peste 700.000 de documente, carti, periodice, CD-uri, DVD-uri, manuscrise, corespondenta, documente iconografice in limbile germana, franceza, engleza, rusa, maghiara, greaca, esperanto, chineza, japoneza, italiana, ebraica. Numeroase fundatii si donatori particulari, biblioteci si societati culturale din Austria, Germania, Franta, Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria, SUA, Elvetia, Spania au oferit diverse documente de profil istoric, tehnic, medical, literar ori geografic. Astazi, Biblioteca ASTRA Sibiu se numara printre primele institutii de acest fel din Romania, ea ramanand nu numai un lacas de cultura, dar si de educatie pentru generatiile urmatoare.

Ulterior Marii Uniri din 1918, actiunile culturale ale Asociatiunii ASTRA vor continua, indeplinind idealurile pentru care a luat fiinta.

In anul1950 institutia a fost abuziv desfiintata de regimul comunist, iar la 40 de ani dupa acest moment ea va fi oficial reactivata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »