Nouă proiectile de artilerie neexplodate, descoperite la Pericei

Mihaela Oprea 30 iulie 2012 0
Nouă proiectile de artilerie neexplodate, descoperite la Pericei

Nouă proiectile de artilerie, dintre care şapte sunt intacte, au fost descoperite luni dimineaţa, de câţiva muncitori care efectuau lucrări de amenajare la drumul din localitatea Pericei. Oamenii au sunat imediat la numărul unic de urgenţă, solicitând ajutor specializat pentru ridicarea muniţiei. Sătenii erau cu atât mai speriaţi cu cât ştiau că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nemţii şi-au construit un depozit de armament în zonă. La retragere, aceştia ar fi aruncat în aer depozitul, rămânând însă mai multe elemente de muniţie neexplodată.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, a declarat că echipajul pirotenic din cadrul unităţii a constatat că este vorba de elemente de muniţie datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. “Muniţia a fost identificată ca fiind şase proiectile de artilerie de calibrul 40 de milimetri, două proiectile de calibrul 60 de milimetri, unul de 32 de milimetri şi un cartuş de infanterie de 7,62 de milimetri. Şapte dintre aceste proiectile sunt intacte, la manevrare necorepunzătoare putând exploda”, a precizat Jacodi. Potrivit sursei citate, proiectilele au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă în vederea distrugerii.
Pompierii atrag atenţia populaţiei ca, la găsirea unor elemente de muniţie neexplodată, să anunţe cel mai apropiat post de poliţie sau pompierii la numărul de urgenţă 112 fără a le atinge sau schimba poziţia acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »