Noi percheziţii în Sălaj, într-un dosar de trafic de migranţi

Procurorii DIICOT însoţiţi de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au descins din nou în judeţul Sălaj.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în cursul zilei de miercuri, 1 februarie, oamenii legii au electuat 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Maramureş, Ilfov şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni turci, afgani, bulgari, moldoveni şi români, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi şi trecere ilegală a frontierei de stat, pe relaţia Irak/Siria – Bulgaria-România – Europa de Vest.

Grup infracţional româno-bulgaro-turc

Anchetatorii susţin că în cauză „există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți”. Grupul astfel constituit, adaugă sursa citată, a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat Româno-Ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.
Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei, pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.
În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua infracțională, după care erau transportate și adăpostite și ulterior călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria prin zona de competență a ITPF Arad și Timiș.
În activitatea infracțională, traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei. Astfel, în perioada octombrie 2016-ianuarie 2017 au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei.

Zălăuan arestat pentru 30 de zile

Inițial grupul infracțional organizat ce a funcționat pe teritoriul României a fost constituit și condus de către un cetățean afgan. Ulterior arestării acestuia pe teritoriul statului maghiar, conducerea grupului a fost preluată de către mai mulți cetățeni turci. Sumele plătite de către migranți grupului pentru tranzitarea frontierelor de stat erau cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație. 25 de suspecţi sunt urmăriţi penal.
Procurorii DIICOT au precizat că patru cetățeni turci, membrii ai rețelei, se află deja sub arest preventiv, în urma intervenției anchetatorilor, dată fiind necesitatea înlăturării pericolului la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani.
O acţiune similară a avut loc în Sălaj şi în 26 ianuarie, sub coordonarea DIICOT Arad, în urma căreia zălăuanul Viorel Bonţe a fost reţinut şi mai apoi, plasat sub control judiciar. În urma contestaţiei făcute de către procurorii arădeni, Curtea de Apel Timişoara a decis arestarea preventivă a bărbatului pentru 30 de zile. Decizia instanţei timişorene este definitivă.

Leave a Comment