Noaptea in care fetele isi afla Ursitul

Magazin Salajean 6 ianuarie 2009 0

Prima saptamana din ianuarie este marcata de doua importante sarbatori crestinesti: Botezul Domnului (Boboteaza) pe 6 ianuarie si Sfantul Ioan pe 7 ianuarie. Toti romanii se duc la biserica, de Boboteaza, pentru a lua apa sfintita, atat de necesara pentru tamaduire si purificare. In satele si orasele asezate pe maluri de ape, tinerii se intrec sa scoata la mal crucea aruncata de preot in apa inghetata. Cel ce va reusi va avea parte numai de bine. Ziua de Boboteaza marcheaza sfarsitul ciclului de sarbatori dedicate Anului Nou si este inchinata purificarii mediului inconjurator, in special a apelor, de forte malefice. De Boboteaza se colinda, se soroceste vremea si belsugul holdelor in urmatorul an, se deschide cerul si vorbesc animalele. La riturile crestine de sfintire a apei, de botezare a credinciosilor, de scufundare a crucii in apa, poporul a adaugat numeroase practici de purificare: stropirea, spalatul sau scufundarea rituala in apa raurilor sau lacurilor, strigaturi si zgomote, aprinderea focurilor, afumarea vitelor si a anexelor gospodaresti. Ca alimente rituale, de Boboteaza sunt specifice piftia si graul fiert. In ajun, preotul sfinteste casele cu apa care a fost sfintita in dimineata aceea dupa liturghie. Oamenii tin post negru pana ce vine preotul si beau intai din aceasta apa sfintita.

In noaptea de Boboteaza, fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. Din batrani se spune ca, in noaptea de Boboteaza, fetele carora le arde de maritis trebuie sa lege pe inelar un fir rosu de lana ori matase, de care sa innoade o ramurica de busuioc luata de la popa si sa puna apoi crenguta sub perna.

Seara se face o turta de faina foarte sarata. Nu se bea apa, ci doar un strop de agheasma, apoi se mananca turta si se merge la culcare. Noaptea, tinerele isi vor visa ursitul. In plus, fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an. Pana la Boboteaza expira termenul de petire a fetelor.

Perioada de la Ajunul Craciunului pana la Ajunul Bobotezei este plina de vraji de dragoste si ghicit premarital.

In noaptea de Boboteaza fetele numara parii de la gard, ghicesc in oglinda, rascolesc in focul din vatra pentru a iesi scantei si apoi spun: Cum sar scanteile din jaratic, asa sa scanteie si inima lui, si nu intetesc focul, ci intetesc inima lui!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »