Mormane de zapada pe marginea strazilor din Zalau

Magazin Salajean 10 februarie 2012 0

Mormane de zapada pe marginea strazilor din ZalauA trecut o saptamana de la fenomenala zapada cazuta in Zalau si inca strazile sunt pline de mormane stranse pe marginea carosabilului. Desi celor de la Citadin nu li se poate reprosa ca nu se vede negrul asfaltului, acesta este insa mult ingustat, pe cele mai multe artere rutiere, de omatul adunat gramada.

Zapada a incremenit pe marginile drumurilor din Zalau, si nu numai. Autoritatile locale au strans randurile in weekend, cand a nins, pentru ca traficul sa nu fie paralizat de omatul cazut. Dupa interventiile angajatilor firmei Citadin, pe soselele din urbea de la poalele Mesesului se putea circula. Totusi, la aceasta data, pe marginea tuturor drumurilor au ramas munti de zapada adunata, sau mai bine zis, impinsa, de utilajele de deszapezire. Gramezile au inghetat acum si nu ridica, deocamdata, probleme nimanui. Poate celor care obisnuiau sa parcheze pe marginile trotuarelor. La o foarte posibila crestere a temperaturii aerului (atunci cand va fi), gramezile se vor topi, iar zalauanii vor fi nevoiti sa inoate din nou prin fleasca de pe strazi. De data aceasta chiar mai mult fata ninsorile precedente. Se pare ca cei care se ocupa de intretinerea strazilor pe perioada iernii au intreprins actiunile de prima urgenta, lasand gramezile in stand-by. Deunazi, pe strada Republicii, un cetatean imprastia cu lopata pe carosabil din gramada de zapada aflata in fata casei sale. O voce de pe trotuarul de vizavi a avertizat: Nu mai aruncati acolo, ca noi ne chinuim s-o curatam de pe sosea.

Mai o lopata, mai un buldozer…

Ieri dimineata nu erau strazi prin Zalau care sa nu fi fost marginite de mormanele gri de zapada. La o incursiune pe arterele rutiere ale urbei am observat ca gramezile masurau in medie 70-80 de centimetri, mult mai mult pe alocuri. Iata cateva exemple, strazile: Nicolae Titulescu, Closca, Andrei Muresanu, Simion Barnutiu, Fabricii, Bulevardul Mihai Viteazul, Crisan, Republicii, Gheorghe Doja, Dumbrava Nord, si in sensurile giratorii de la Kaufland, de la Banc Post, in Bradet.

De parca nu ar fi fost suficient, pe una dintre cele mai inguste strazi din oras, 9 Mai, zapada inghetata zace pe mijlocul suprafetei carosabile, masinile putand circula doar pe urmele rotilor. Pe strada Gheorghe Doja, din cauza gramezilor de pe marginea drumului, la urcare in multe locuri, si acum sunt suprafete acoperite de zapada afanata.

In zona centrala a orasului, ieri dimineata, lucrau cativa angajati ai Citadin. Spre semaforul de la Carefour, la Galerii si langa Scala erau cate doi angajati, care incarcau cu lopetile zapada impietrita intr-o remorca de tractor, iar in fata Cec Banc era un buldoexcavator, o raba si persoane inarmate cu lopeti.

Gerul, principalul vinovat

Purtatorul de cuvant al societatii Citadin, Paul Maghiu a sustinut ca activitatea de dezafectare a drumurilor de zapada a demarat imediat dupa oprirea ninsorii, in aceeasi ordine a prioritatilor ca si la deszapezirea carosabilului. Pentru colectarea gramezilor de omat de pe marginea drumurilor lucreaza 30 de persoane manual, dar si cu buldoexcavatoare (acolo unde zona permite) si cu tractoare cu remorca. Cat privesc portiunile pe care a mai ramas gheata, la astfel de temperaturi scazute este aproape imposibil ca zapada sa fie curatata perfect, a spus Paul Maghiu. Pentru deszapezirea strazilor din Zalau la aceasta data exista in stoc 1.000 de tone de nisip, iar sarea se achizitioneaza ritmic, de la Salina din Dej, in functie de nevoi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »