Mopediştii ar putea ieşi în trafic doar cu permis auto

Mihaela Oprea 19 septembrie 2012 0
Mopediştii ar putea ieşi în trafic doar cu permis auto

Persoanele care circulă cu mopede sau tricicluri pe drumurile publice ar trebui ca, de anul viitor, să se pregătească pentru susţinerea unor examene pentru a mai ieşi în trafic în legalitate. Guvernanţii au lansat un proiect de lege care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede şi triciclurilor în categoria autovehiculelor, încălcarea acestei prevederi legislative fiind pedepsită cu sancţiuni penale.
Proiectul de act nomativ are la bază necesitatea transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European. Normele urmează să se aplice din data de 19 ianuarie 2013, fiind impuse de necesitatea reducerii numărului şi consecinţelor accidentelor de circulaţie, în care sunt implicaţi conducătorii de mopede, tricicluri şi motociclete.
Guvernanţii au motivat necesitatea introducerii permisului de conducere prin faptul că, în ultimii 2 ani, conducătorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere, în urma cărora şi-au pierdut viaţa 242 de persoane şi alte 5.733 au suferit vătămări corporale. Situaţia este favorizată de legislaţia rutieră actuală, care permite conducerea mopedelor fără permis de conducere obţinut în urma susţinerii unui examen. De asemenea, instituirea obligativităţii susţinerii examentului pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi ridicarea limitelor minime de vârstă vor determina însuşirea cunoştinţelor teoretice şi formarea abilităţilor practice necesare pentru obţinerea acestui permis de conducere, potrivi sursei citate.
Trecerea acestui proiect prin toate forurile decizionale ar însemna ca, începând cu data de 19 ianuarie 2013, să se reglementeze şi vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere. Astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 şi C1E va fi nevoie ca solicitantul să aibă 18 ani împliniţi, iar pentru categoriile AM, A1 şi B1 – minim vârsta de 16 ani.
Pentru motocicletele din categoria A vor putea opta doar candidaţii care au cel puţin 24 de ani sau cei cu vârste între 20 şi 23 de ani au nevoie de o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2.
În plus, pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 21 de ani, în timp ce, pentru categoriile D şi DE, este de 24 de ani.
În prezent, pentru obţinerea permisului de conducere se prevede vârsta minimă de 18 ani pentru toate categoriile şi subcategoriile de vehicule, cu excepţia subcategoriilor A1 şi B1, pentru care se poate obţine permisul de conducere după împlinirea vârstei de 16 ani, precum şi a conducătorilor de autovehicule care efectuează transport public de persoane, conduc autovehicule cu masa maximă mai mare de 7,5 tone ori care transportă substanţe periculoase, care trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani împliniţi, se mai arată în expunerea de motive.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost aprobat luni, în Plenul Senatului, cu 84 de voturi “pentru”, 2 “împotrivă” şi 3 abţineri. Actul normativ are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »