Mircea Groza, la Revelionul lui Mircea Dinescu

Magazin Salajean 6 ianuarie 2012 0

Mircea Groza, la Revelionul lui Mircea DinescuApreciatul bucatar salajean, Mircea Groza s-a aflat de Revelion la Bucuresti, la restaurantul scriitorului Mircea Dinescu. Creatorul echipei Niste tarani a gatit, pentru acest eveniment, alaturi de Mircea Dinescu si actrita Maia Morgenstern. La petrecerea de Anul Nou au fost invitati de catre poet, scriitori, ziaristi, artisti, echipa de reporteri si cameramani de la RealitateaTv, prieteni, precum si persoane care s-au implicat in renovarea spatiului de la Calafat.

Revelionul lui Dinescu s-a dorit a fi o lectie a traditiilor, o intoarcere spre copilarie, din nebunia asta de viata. Cu acest prilej, a avut loc inaugurarea restaurantului Lacrimi si sfinti, cu specific vechi romanesc. Invitatia de a participa la Revelion a venit de la Mircea Dinescu si tot ceea ce am preparat acolo s-a filmat si transmis la televiziune, ne-a declarat Mircea Groza.

Pasionat de bucataria traditionala, cunoscutul bucatar salajean a preparat la conacul scriitorului trei variante de mancare evreiasca: Holent (evreiesc) cu gasca afumata, chigala si arpacas; Solet (Csolent unguresc) cu gasca afumata, carne de vitel si paste fainoase (csiga) si Ciolent (romanesc) cu carne de porc afumata, ciolan, ceafa, cap de porc, razalai, chigala (paine coapta din faina alba si faina de porumb). Tot pentru masa de Revelion, Mircea Groza a mai pregatit din specialitatile romane: tocanita cu ierburi aromatice culese de la Porolissum; linte cu menta, sovarf, coreandru, leustean, ulei de masline, vin si miere.

Invitatii scriitorului au fost rasfatati si cu bucate gatite de Maia Morgenstern (tort cu fructe), dar si de Mircea Dinescu (care a preparat salata de ridiche neagra cu mandarine si ulei de masline, mancare de fasole frecata, mancare de praz cu ardei si masline), afumaturi de la Zalau si de la Cetate (slanina de gasca, carnat de gasca, cu curcan afumat). De Revelion s-au mai servit: cozonaci, cornulete cu nuca si cu visine, inghetata de dovleac, cu fructe si sos de vanilie, paine lunga de 2,1 metri (s-au copt la Cetate sase astfel de paini), berbec umplut cu pilaf special; crap de doi metri umplut cu ciuperci si prepelite intregi.

Reiteram faptul ca Mircea Groza are peste 100 de emisiuni filmate in direct la TVR3 din bucataria a patru etnii din Salaj (de romani, maghiari, evrei si slovaci), Bihor, Maramures, sudul Transilvaniei. Intre cele mai recente filmari prezentate in direct pot fi mentionate inregistrarile din Salaj de la Cizer (la mesterul popular Florica Criste), de la cauaciul din Mirsid, de la Valcau, din Crasna.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »