Mii de oameni la Zilele Romane

Magazin Salajean 18 iunie 2007 0

Mii de oameni la Zilele Romane

* Vineri seara, in prezenta oficialitatilor locale si a unui public numeros, s-a dat startul celei de-a III-a editii a festivalului Zilele Romane.

Peste 7500 de lei pentru copiii slovaci din Faget

Evenimentul principal al primei zile a festivalului a fost Targul de Femei, o actiune caritabila, ce a avut ca scop strangerea de fonduri pentru copiii slovaci din localitatea Faget, comuna Plopis, actiune in urma careia s-au strans peste 7500 de lei.

Cele patru reprezentante ale mass-mediei locale, Mihaela Moldovan, Ioana Chifor, Gina Bicazan si Andreea Vilcovschi, organizatoare ale evenimentului, au oferit spre vanzare cele mai frumoase opt femei din institutiile publice: viceprimarul municipiului Zalau – Onorica Abrudanu, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Salaj – Cristina Ghiorghiu, directorul OJPC Salaj – Aurora Sabou, agentul de politie in cadrul IPJ Salaj – Mariana Cristea, consilierul local Simona Ciulea, directorul BT Asigurari – Manuela Dascalu, primarul comunei Boghis – Marina Ida Magdolna, si inspectorul in cadrul Primariei Zalau – Adina Predescu.

Cele opt concurente au fost supuse la cateva probe gandite de initiatoarele evenimentului, in asa fel incat sa-i convinga cat mai bine pe reprezentantii administratiei locale, judetene si pe cei din mediul de afaceri prezenti in sala. Norocosii care s-au ales cu cate o doamna sau domnisoara au fost primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, prefectul de Salaj, Andrei Barbu Todea, subprefectul Alexandru Vegh, primarul comunei Plopis, Pisek Francisc, primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, directorul S.C. Electrica, Vasile Filip, omul de afaceri Mirel Chis si altii.

La licitatie a fost scos si un tort facut de Marina Ida Magdolna, care a fost cumparat si apoi donat de presedintele Uniunii pentru Societate Civila, Petru Buboi. La sfarsitul evenimentului au fost scoase la vanzare si cele patru organizatoare ale targului.

Demonstratii de lupta si magie

In ciuda ploii care a cazut dimineata, cea de-a doua zi a Festivalului International Zilele Romane, sambata, a strans un public de cateva mii de spectatori, raspanditi in cele trei cele trei locatii principale ale evenimentului.

Cele mai apreciate momente din program au fost demonstratiile de lupta ale Legiunii XV Apollinaris (Ungaria), luptele dintre gladiatorii Familiei Gladiatoria Panonnica si demonstratiile facute de cei 14 arcasi veniti la Zalau din Ungaria. Ca si la editiile trecute, tabara romana si arena in care s-au desfasurat luptele au fost organizate in Gradina Colegiului National Silvania. Pe un platou verde, care a dat posibilitatea desfasurarii trupelor, publicul si-a gasit loc pe margini, asezandu-se pe baloti de paie sau, pur si simplu, pe iarba. Tineri, bunici si familii cu copiii au infruntat caldura pentru a putea privi demonstratiile facute de legionari, de gladiatori si de cei 14 arcasi reuniti sub numele de Vulturii din Calata. Daca Legio XV Apollinaris si Familia Gladiatoria erau cunoscuti deja in randul publicului, dat fiind participarile lor la editiile trecute, Vulturii din Calata s-au prezentat pentru prima oara la Festivalul Zilele Romane cu un spectacol ce a inclus, printre altele, urmariri calare si aruncari la tinte cu rozete. Cei opt calareti, imbracati specific secolelor V-VI dupa Hristos, au reusit cu usurinta sa primeasca, la fel ca si legionarii si gladiatorii, aplauze din partea spectatorilor.

Tot in spiritul vietii romane civile, in aceeasi gradina a colegiului, dar pe doua platouri inferioare, au fost organizate taberele de catre Legio XV Apollinaris (evoca perioada 0-200 dupa Hristos) si de catre Vulturii din Calata. Corturile deosebite, vatra pe care trupele au pregatit masa, precum si restul echipamentului care a completat taberele au facut ca spectatorii sa ramana ore in sir in gradina, pentru a face fotografii.

Atractiva s-a dovedit pentru public si Camera Magica, spectacolul fiind oferit de Dorin Ilusion – Franta. Momentul este unul in premiera in Romania. Dorin Hotea este originar din Romania, dar profeseaza in Franta, unde a absolvit Academia de Magie din Paris. Dupa absolvire a devenit unul dintre cei mai iubiti iluzionisti din Hexagon si a avut spectacole in toata Europa. La Zalau, Camera Magica a fost amenajata la intrarea principala in Prefectura Salaj. Covorul rosu desfasurat pe treptele Prefecturii si cele patru oglinzi ciudate au fost primele care au atras publicul in aceasta zona. De la copii, la bunici, toti au intrat in Camera Magica pentru a-l urmari pe iluzionist. Este un public deschis, receptiv. Surprinzator, dar placut in acelasi timp, este faptul ca se dedica jocului si nu doreste sa afle secretul numerelor de magie, ne-a declarat Dorin Hotea.

Dintre spectacolele care s-au desfasurat pe scena si care au atras publicul ca un magnet amintim dansurile tiganesti ale trupei Rom P-O Drom, dansurile Ansamblului Castelanii (Medgidia) si COCO, fachirul care a stat pe cuie ascutite. La ora 18, cand in program era prevazut concertul lui Grigore Lese, cateva sute de oameni au intrat in Catedrala Adormirea Maicii Domnului, locul ales pentru desfasurarea momentului. Muzica veche, care avea radacinile in mit si ritualuri, iar apoi din nou in fata scenei. Dupa dansuri romane si orientale, a urmat un alt concert, cel al trupei Trei Parale, greii serii – tambalistul Marius Mihalache si Tandarica, ambii artisti recunoscuti la nivel international, au incantat publicul printr-un spectacol deosebit. Finalul serii de sambata a fost incins si la propriu si la figurat de Crispus, trupa care a prezentat jonglerii cu foc.

Duminica, Zilele Romane s-au extins si la Porolissum. Pe dealurile din vecinatatea castrului roman, legionarii, gladiatorii si arcasii au sustinut alte demonstratii de lupta. Spatiul mult mai deschis decat cel din Zalau a dat posibilitatea publicului sa urmareasca luptele de pe culmea dealului, imaginea de ansamblu fiind animata mai ales de carele romane si de arcasii suiti pe cai.

Pentru dupa-masa celei din urma zi a editiei 2007 a festivalului, pe scena din Zalau s-a desfasurat un concert de muzica populara. La toate acestea mai trebuie adaugata parada costumelor, plimbarile pe la standurile mesterilor populari, activitatile culturale desfasurate la Atelier Z, targul colectionarilor si multa, multa voie buna, pentru ca acestea au fost, in mare, Zilele Romane 2007.

Mihaela Moldovan & Mirela SERBAN

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »