Medici salajeni, trimisi in judecata pentru luare de mita

Magazin Salajean 22 decembrie 2011 0

Medici salajeni, trimisi in judecata pentru luare de mitaAmbii medici de familie din comuna Hida, respectiv Maria Onat si Czirjek Emoke, au fost trimisi in judecata, in cursul zilei de marti, pentru luare de mita in forma continuata. Timp de cativa ani, doctoritele au cerut locuitorilor bani pentru serviciile medicale prestate, desi erau asigurati in sistemul public de sanatate. Cu toate acestea, isi desfasoara in continuare activitatea in cadrul cabinetelor medicale.

Cazul a ajuns in atentia autoritatilor dupa ce satenii le-au reclamat la politie pe cele doua doctorite. Ulterior, a fost declinat spre solutionare procurorilor din cadrul Parchetului de pe Langa Tribunalul Salaj. Potrivit procurorului de caz, Rodica Vaida Pece, dosarele in care sunt cercetati cei doi medici de familie din comuna Hida au fost solutionate si trimise in judecata.

Dosarele au fost inregistrate in cursul zilei de marti, 20 decembrie, pe rolul instantei Tribunalului Salaj. Purtatorul de cuvant al instantei de judecata, Mirela Lazoc, ne-a declarat, ieri, ca inculpatele sunt acuzate ca au cerut sume de bani, in ultimii trei ani, mai multor pacienti pentru prestarea de servicii medicale, desi acestia se incadrau pachetului de servicii medicale gratuite pentru asigurati. Medicul de familie Czirjek Emoke a fost trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata. In perioada 2009-2011, inculpata a luat diferite sume de bani de la 20 de persoane, in schimbul eliberarii de retete si adeverinte medicale, desi acestea intrau in pachetul de servicii medicale gratuite. Valoarea totala a prejudiciului se ridica la suma de 1.522 de lei, a declarat judecatorul Mirela Lazoc.

De asemenea, doctorita Maria Onat este acuzata pentru luare de mita in forma continuata. Numarul victimelor se ridica la cateva zeci de cazuri. Pacientii erau nevoiti sa achite sume intre 50 si 70 de lei pentru a beneficia de servicii medicale care, in mod normal, sunt gratuite pentru asiguratii in sistem. De cealalta parte, cele doua doctorite isi decontau contravaloarea serviciilor medicale prestate la Casa de Asigurari de Sanatate Salaj.

Directorul CAS Salaj, Claudiu Barsan, ne-a comunicat ca, pana la solutionarea dosarelor pe rolul instantei, cei doi medici de familie isi pot desfasura activitatea conform contractului-cadru.

Infractiunea de luare de mita se pedepseste cu inchisoare de pana la 12 ani. De asemenea, in cazul condamnarii, instanta poate dispune ca pedeapsa complementara ridicarea dreptului de practica pentru cei doi medici din comuna Hida.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »