Masacrul de la coaforul Perla face victime printre politistii salajeni

Magazin Salajean 28 martie 2012 0

Masacrul de la coaforul Perla face victime printre politistii salajeniUn politist salajean a ramas fara permisul de port si folosire arme letale, urmare controalelor desfasurate, in cursul lunii martie, in randul angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor, care detin arme letale. Acesta va trebui sa predea arma din dotare, in cel mai scurt timp, unui armurier autorizat pentru pastrare sau instrainare.

Un numar de 31 de politisti, jandarmi si pompieri care figureaza in evidentele Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj ca detinatori de arme letale au fost verificati, in luna martie, daca au dreptul legal sa poarte si sa foloseasca armele din dotare. In aceasta categorie de arme intra: armele de vanatoare, de aparare si paza, tir sportiv si armele de colectie.

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea, urmare controalelor desfasurate, o persoana a ramas fara permisul de port arma. In urma verificarilor realizate nu au fost constatate nereguli privind indeplinirea conditiilor de autorizare. Insa, cu aceasta ocazie, s-a luat masura anularii, fata de o persoana, a dreptului de port si folosire arma letala, intrucat aceasta nu s-a prezentat, in termenul legal, pentru prelungirea valabilitatii permisului de arma, ne-a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit sursei citate, persoana in cauza detinea legal permisul de port arma si folosire arme letale. Barbatul va trebui ca, in termen de zece zile de la instiintarea privind dispozitia de anulare a permisului de port arma, sa predea arma la un armurier autorizat, pentru pastrare sau instrainare, in functie de optiunea acestuia. Pe de alta parte, barbatul are, in continuare, posibilitatea sa solicite obtinerea permisului de port arma, urmand a relua toate procedurile legale pentru obtinerea acestui drept, a precizat Maria Cristea.

Sase luni pentru prelungirea permisului

Legislatia in vigoare prevede preschimbarea permisul de arme letale la interval de cinci ani. Insa, cu sase luni inainte de expirare, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la sediul IPJ Salaj cu documentatia aferenta in vederea prelungirii permisului. Nerespectarea termenului legal se lasa cu anularea dreptului de port si folosire arme letale.

Pentru obtinerea unui permis de port-arma letala sunt necesare urmatoarele documente: cerere tip, actul de identitate al solicitantului, original si copie, un certificat medical eliberat de o unitate sanitara specializata, cu cel mult sase luni inaintea depunerii cererii, din care sa rezulte ca nu sufera de una din afectiunile stabilite de Ministerul Sanatatii care fac imposibila autorizarea pentru a detine sau, dupa caz, purta si folosi arme si munitii letale, si este apt sa detina astfel de arme si munitii, certificat de cazier judiciar, un aviz psihologic din care sa rezulte ca solicitantul este apt sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii letale, eliberat cu cel mult 12 luni inaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat in conditiile legii, dar si certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretica si practica in domeniul armelor si munitiilor, organizat de o persoana juridica autorizata in acest sens, in original si copie; doua fotografii color cu dimensiunea 4×5 cm; dovada achitarii taxelor pentru autorizare, prevazute de legislatia in vigoare. Pentru cei care doresc sa obtina permis de folosire arme de vanatoare sau de tir sportiv, acestia vor trebui sa aduca si alte documente la dosar.

Zeci de angajati MAI, ramasi fara arme

La nivel national, aproximativ 50 de lucratori din cadrul MAI sunt cunoscuti in evidentele medicale cu probleme care au necesitat si consiliere psihologica. In cazul acestora au fost demarate procedurile de suspendare temporara a permiselor de port-arma pana la o noua evaluare medicala si neimplicarea lor in misiuni operative. Directia Medicala din cadrul Ministerului a realizat o analiza a situatiei angajatilor MAI care detin arme letale, verificarile fiind facute la solicitarea ministrului Gabriel Berca.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a cerut verificarea tuturor detinatorilor de arme letale, inclusiv a politistilor, precum si a angajatilor din sursa externa. Decizia a fost luata la o saptamana dupa ce agentul de politie Gheorghe Vladan, sofer la Policlinica MAI, si-a impuscat mortal sotia si o colega a acesteia, ranind alte sase persoane, angajati si clienti ai coaforului din complexul Perla din Capitala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »