Martirii de la Treznea au fost comemoraţi de sălăjeni

Mihaela Moldovan 9 septembrie 2012 8
Martirii de la Treznea au fost comemoraţi de sălăjeni

Sălăjenii au luat parte, duminică, la comemorarea celor 86 de victime ale masacrului hortyst din noaptea de 8-9 septembrie 1940, din comuna Treznea. Festivităţile programate de autorităţi au început la ora 12, ceremonialele religioase şi militare adecvate acestui moment, precum şi depunerile de jerbe de flori având loc la mormântul comun şi la monumentul ridicat în memoria victimelor. În acest cadru, prefectul Sălajului, Filonaş Chiş, a declarat că manifestările au rolul de “a aduce omagiul şi respectul etern pentru cei trecuţi în nefiinţă”, faptele din 1940 petrecându-se „într-un moment istoric convulsiv şi complicat, dar care nu scuză nici într-un fel aceste crime odioase care îi descalifică pentru totdeauna în faţa istoriei, dar mai cu seama în faţa oamenilor, pe cei pe care le-au înfăptuit”. Prefectul a spus că „toleranţa este mai presus de toate un semn de nobleţe şi bunătate caracteristică poporului român”.
Tot duminică, la Treznea, a fost lansată broşură cu creaţiile elevilor care s-au înscris la concursul „Eroii sălajeni şi faptele lor”, aflat la cea de-a treia ediţie şi iniţiat de Instituţia Prefectului. “În ciuda tehnologiei şi a internetului, elevii sălajeni îşi dedică o parte din timpul lor liber să caute în analele istoriei sau să discute cu părinţii şi bunicii pentru a identifica acele modele demne de urmat chiar din rândul eroilor noştri locali. Îi felicităm pe aceşti elevi pentru creativitatea, originalitatea şi seriozitatea cu care au abordat acest concurs şi le urăm să-şi păstreze vie această sete de cunoaştere şi pe mai departe. De asemenea, vrem să le mulţumim cadrelor didactice care i-au îndrumat pe copii pentru a realiza lucrările minunate incluse în volumul care se lansează azi într-o zi cu o încărcătură emoţională aparte. Sperăm ca această manifestare să crească de la an la an, prezenţa elevilor să fie tot mai numeroasă, iar eseurile să devină din ce în ce mai consistente. Apreciem cu această ocazie colaborarea cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj cu ajutorul căruia s-a editat şi tipărit această broşură care va fi distribuită astăzi tuturor participanţilor de la această manifestare”, a spus Mircea Ciocian, director în cadrul Direcţ0iei management instituţional a Prefecturii Sălaj.
Treznea se înscrie în seria satelor din Transilvania de Nord unde, în 1940, au avut loc masacre antiromâneşti. În noaptea de 8-9 septembrie 1940, trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleul Silvaniei au ucis cu bestialitate 86 de localnici de etnie română, de la copii până la vârstnici, care au fost puşi într-o groapă comună.
În 14 septembrie, asemenea manifestări vor avea loc, începând cu ora 12.30, şi la Ip, cea de-a doua localitate martir a Sălajului, aici numărul victimelor pogromului horthyst din septembrie 1940 fiind de 157.

Comentarii

comments

8 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 9 septembrie 2012 at 18:56 - Reply

  A participat si betivu de Serban Alexandru. Lume buna: Catzea Daniela, Pis Chilonas, Daniel Sa-saucaa!

 2. Anonim 9 septembrie 2012 at 19:30 - Reply

  Printre participanti au fost si Ghita Pop militzianu, Iuliu Nosa nomenclaturistul, Ghete din partidul lui Felix, Lucian Cretinel Bode, Chioru Sarca, Ama sexy Pernes. Au lipsit Tibi Marc securist, Radu Capusa Capilnasiu sau Mirel Talos pocaitul, cei care promit ca de la IP nu lipsesc.

 3. Buna 10 septembrie 2012 at 07:19 - Reply

  Din punct de vedere crestin “eroii” trec in lumea “vesniciei”, ei sunt nemuritori, de aceea ii cinstim, ei nu au “au trecut in nefiinta”.
  Pentru Ip sa nu se mai faca aceleasi greseli daca va fi citit acelasi “material”

 4. Anonim 10 septembrie 2012 at 09:01 - Reply

  pt. 7.19: parerile sint impartite, eu zic ca sint corecte ambele variante.

 5. Anonim 10 septembrie 2012 at 09:07 - Reply

  “masacrului hortyst din noaptea de 8-9 septembrie 1940, din comuna Treznea” sau “În noaptea de 8-9 septembrie 1940, trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleul Silvaniei…”.
  Mihaela, de unde ai luat aceste date? Masacrul din Treznea a avut loc in data de 9 septembrie, ziua!

 6. Fonduri UE 10 septembrie 2012 at 13:08 - Reply

  Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

 7. laurentiu 10 septembrie 2012 at 19:02 - Reply

  Pentru primul anonim:”Te-ai nascut handicapat si asa vei ramane”Daca intr-o zi sfanta tu nu ai alt comentariu,da mana cu cel de-al doilea anonim.Asa veti ramane toata viata!Va strecurati ca viermii printre oamenii obisnuiti!

 8. Anonim 10 septembrie 2012 at 21:56 - Reply

  Laurentiu, cate pahare ai la bord?

Lasa un Raspuns »