Marea Unire a fost sarbatorita cu fast, si in acest an, la Jibou

Magazin Salajean 26 ianuarie 2012 0

Marea Unire a fost sarbatorita cu fast,  si in acest an, la Jibou Unirea principatelor romane a fost sarbatorita si in acest an de peste 1500 de jibouani, cu fastul cuvenit. La km zero, unde a fost facut rugul din brazii care au impodobit casele jibouanilor, s-au adunat cu mic, cu mare, batrani, tineri, copii catarati pe umerii parintilor, elevii scolilor jibouane, intr-un cuvant toti iubitorii de frumos din Jibou, romanii si maghiarii deopotriva.

La manifestare a participat si prof. Ivanescu, care la cei 80 de ani pe care ii implineste anul acesta, a fost prezent si cu emotie a asistat la sarbatoare, traditia fiind continuata de fostii sai elevi, astazi bravi profesori ai scolilor din Jibou.

Oare de ce 24 ianuarie, aceasta sarbatoare a neamului romanesc, este atat de iubita?

Este iubita pentru ca 24 ianuarie 1859 este anul nasterii Romaniei. S-au scurs 153 de ani de cand marele domn A.I.Cuza a devenit primul conducator al Romaniei. Oare ce comentarii ar face de acolo, de pe steaua sa din univers, vazand dezbinarea conducatorilor de azi ai Romaniei?

La ora 18.00, sute de elevi cu torte aprinse, au dat foc rugului urias si au dansat in jurul lui Hora Unirii.

Aprinderea rugului a fost precedata de cuvantul primarului orasului, dl. ing. Eugen Balanean, cuvantare din care s-a desprins ideea puterii care nu se poate infaptui decat prin UNIRE.

In sfarsit, mentionam ca motorul manifestarilor a fost si de aceasta data domnul profesor Radu Rognean de la Scoala O. Goga Jibou si Casa Oraseneasca de Cultura, prin domnii prof. Mihai Petru, directorul institutului si Liviu Petris, referentul acestuia, precum si reprezentanti ai scolilor jibouane, ai clubului copiilor, care au dat tonul horei.

Felicitari tuturor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »