Magistraţii sălăjeni, sufocaţi de dosare

Mihaela Oprea 25 octombrie 2012 4
Magistraţii sălăjeni, sufocaţi de dosare

Tribunalul Sălaj şi instanţele aflate în subornire au o mare încărcătură de dosare pe judecător, ceea ce duce la o scădere a operativităţii în soluţionarea dosarelor, conform datelor prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul “Zilei europene a justiţiei civile”.
Numărul cauzelor înregistrate la aceste instanţe se ridică la peste 23.000, numai pentru primele nouă luni ale acestui an.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, Mirela Lazoc, a afirmat, în cadrul conferinţei de presă, că numărul redus de judecători pentru volumul cauzelor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti scade gradul de operativitate. “Toate trei instanţele din subordinea Tribunalului Sălaj, judecătoriile din Zalău, Şimleu Silvaniei şi Jibou, sunt foarte încărcate, în special Judecătoria Şimleu Silvaniei. De asemenea, Tribunalul Sălaj este o instanţă încărcată. Acest aspect cred că se observă şi din operativitatea mai scăzută pe care cele două instanţe o înregistrează, dar în acest context, al încărcăturii deosebite şi al complexităţii cauzelor, eu apreciez că este o operativitate rezonabilă”, a precizat, în cadrul conferinţei de presă, Mirela Lazoc.
Potrivit sursei citate, la Judecătoria Şimleu Silvaniei se înregistrează, ca o medie a activităţii din primele nouă luni ale acestui an, cea mai mare încărcătură, de 1.371 de dosare pe judecător, dar şi cea mai scăzută operativitate, de circa 67 la sută, la nivelul instanţelor din judeţ. Situaţia este asemănătoare şi al Tribunalul Sălaj, unde încărcătura este de 855 de dosare pe judecător, iar operativitatea tot de 67 la sută.
La Judecătoria Zalău au fost înregistrate în perioada de referinţă 7.934 de dosare (77,71 la sută operativitate în rezolvarea cauzelor), iar la Judecătoria Jibou au fost 1.655 de dosare (74,41 la sută operativitate).
Prezentă la conferinţa de presă, Monica Kende, preşedintele Tribunalului Sălaj, a subliniat, în contextul “Zilei europene a justiţiei civile”, că se doreşte a apropiere a populaţiei de justiţie, deoarece persoanele care au cunoştinţe juridice vor avea un respect mai mare faţă de lege.
Monica Kende a reamintit faptul că de la 1 octombrie 2012 este obligatorie medierea conflictelor înainte de a declanşa un proces în instanţă, domeniile principale vizate de această reglementare fiind: protecţia consumatorilor, conflictele familiale (divorţurile), litigiile de muncă şi malpraxisul.
Tribunalul Sălaj a organizat, joi, şi Ziua Porţilor Deschise, prilej cu care au trecut pragul instituţiei elevi de la două licee din Zalău, aceştia fiind informaţi în legătură cu activitatea instanţelor de judecată.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Alin 25 octombrie 2012 at 14:38 - Reply

  Kende si Lazoc mint fara nerusinare!

 2. IOAN DUSCAS 25 octombrie 2012 at 17:58 - Reply

  ESTE ADEVARAT KA MAJORITATEA INSTANTELOR DIN TZARA SUNT INCARCATE DAR
  CINE INCEARCA SA OBSERVE CARE AR FI CAUZA ?
  CHIAR NU EXISTA ALTA CALE DE A EVITA SUPRAINCARCAREA INSTANTELOR DECAT APELUL LA OAMENI SA NU ISHI MAI CAUTE DREPTATEA KA TOT NU O GASESC !

 3. alin 25 octombrie 2012 at 20:00 - Reply

  Instantele sunt sufocate de dosare si mii de absolventi de drept nu au loc de munca.Romania tara lui peste.

 4. Anonim 25 octombrie 2012 at 22:07 - Reply

  DACA PT. 5 SENTINTE GRESITE AR FI DATI AFARA DIN JUSTITIE S-AR FACE TREABA. HIBA E CA JUDECATORII DAU CEL PUTIN 5 SENTINTE GRESITE PE LUNA SI NICI MACAR NU STUDIAZA DOSARELE. NORMAL AR FI CA JUDECATOR SA AJUNGI DUPA 10 ANI DE AVOCATURA. PROSTIILE PE CARE LE REPETA PERIODIC CEI DIN JUSTITIE SUNT JENANTE.

Lasa un Raspuns »