La Şimleu Silvaniei: Ziua Pompierilor

Motto: „Admiraţia noastră trebuie să fie mare, atât pentru pompierii trecuţi în veşnicie, cât şi pentru cei care sunt în viaţă. (Marin ŞTEFAN)

Ziua de 13 Septembrie este o dată cu o importantă rezonanţă istorică, fiind ziua în care întreaga Românie sărbătoreşte „Ziua Pompierilor”. Au trecut 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti (13 septembrie 1848), în Revoluţia din Ţara Românească a anului 1848, în care s-a remarcat Compania de Pompieri Bucureşti (sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu), alături de Batalionul II din Regimentul de Infanterie 2 linie (condus de col. Radu Golescu), împotriva Diviziei de Armată Turcească, comandată de Kerim Paşa.
În acest context, şi la Şimleu Silvaniei s-au desfăşurat şi se vor desfăşura activităţi de sărbătorire a Zilei Pompierilor, cinstind memoria înaintaşilor pentru cutezanţa, abnegaţia şi sacrificiul din Bătălia din Dealul Spirii, loc care, alături de multe altele, a devenit un simbol al jertfei şi iubirii de ţară.
Astfel, Secţia de Pompieri Şimleu Silvaniei, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, a declarat perioada 11-15 septembrie 2017 „Ziua Porţilor Deschise”, pentru toţi cei care doresc să viziteze şi să cunoască activitatea prestigioasei instituţii şimleuane.
Luni, 11 septembrie a.c., conducerea Secţiei de Pompieri, prin mr. Ioan Mălan – comandant secţie şi slt. Dorin Pop – adjunct, a organizat un concurs de aptitudini pe linia situaţiilor de urgenţă, sub deviza „PREVENIM, PROTEJĂM, SALVĂM”. Acesta s-a desfăşurat la Stadionul „Măgura” Şimleu Silvaniei, reunind trei echipe, formate din câte cinci concurenţi. Acestea s-au întrecut la trei probe practice: circuit pentru antrenament şi evaluare în vederea stabilirii capacităţii motrice; parcurgerea unui dispozitiv privind intrarea prin forţă; parcurgerea unui dispozitiv de intervenţie-stingere. În stabilirea clasamentului au contat efectuările regulamentare şi timpul realizat. Ca atare, directorul de concurs, mr. Ioan Mălan, a stabilit următorul clasament general: locul I – Echipa Secţiei de Pompieri Şimleu Silvaniei (plt. Tormá Attila, plt.maj.Mihály Zsólt, plt.maj Ionuţ Harani, plt.adj. Ioan Vereş Pop şi plt.maj. Ovidiu Harani); locul II – Echipa Poliţiei Şimleu Silvaniei; locul III – Echipa Unităţilor Militare din Garnizoana Şimleu Silvaniei.
În această conjunctură, la sfârşitul concursului, am realizat următorul interviu cu comandantul Secţiei de Pompieri Şimleu Silvaniei:
– Domnule maior Ioan Mălan, cum caracterizaţi acest concurs inedit, cel puţin pentru mine?
-„A fost un concurs atractiv, situat în nota exigenţelor noastre. Toţi concurenţii s-au descurcat foarte bine, dovedind aptitudini reale pentru dezvoltarea capacităţii motrice a organismului şi de rezistenţă la eforturi prelungite, în condiţiile folosirii mijloacelor individuale de protecţie”.
-Cu ce rezultate întâmpinaţi sărbătorirea Zilei Pompierilor?
-„Cu rezultate foarte bune, având în vedere modul de îndeplinire a atribuţiunilor pe linie profesională şi nu numai. Secţia de Pompieri cuprinde două gărzi de intervenţie: Garda nr. 1 Şimleu Silvaniei, cu un raion de intervenţie format din: oraşul Şimleu Silvaniei şi cele trei sate aparţinătoare, precum şi 11 comune, cu 34 de sate aparţinătoare; Garda nr. 2 Nuşfalău, cu raionul de intervenţie format din 11 comune, cu 36 de sate aparţinătoare. În acest cadru organizatoric ne-am desfăşurat şi ne desfăşurăm atribuţiile. Cum am spus, cu rezultate foarte bune în toata gama acestora, care cuprinde: executarea de activităţi de recunoaştere în teren, cercetare, căutare, salvare, stingerea incendiilor, descarcerare, prim ajutor sau asistenţă medicală de urgenţă, acordarea sprijinului pentru supravieţuirea polulaţiei afectate de situaţiile de urgenţă etc. Avem o activitate vastă și diversificată, ținând cont că și SMURD-ul este parte integrantă a pompierilor”.
-Da, o activitate atotcuprinzătoare. În acest sens, cum cooperaţi cu ceilalţi factori de la nivel orăşenesc şi judeţean, care au astfel de atribuţii în „fişa posturilor”?
-„Avem o colaborare foarte bună cu Primăria Şimleu Silvaniei, cu celelalte unităţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, din Ministerul Apărării Naţionale şi cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Crasna şi Sărmăşag”.
-La un asemenea volum de activităţi, cum staţi cu dotarea, cu baza materială?
-„Din acest punct de vedere, cel al dotării, nu ne putem plânge. Avem un parc auto în stare bună de funcţionare şi auto-speciale, relativ, noi. Şi la pregătirea moral-volitivă, la înţelegerea situaţiilor şi la modul umanitar de acţiune a întregului personal al Secţiei de Pompieri stăm bine. Totuşi, chiar dacă la Şimleu Silvaniei ne confruntăm cu lipsa unui teren de instrucţie, în spaţiul restrâns pe care-l avem la dispoziţie şi în timpul exerciţiilor pe care le desfăşurăm la instituţiile publice şi operatorii economici din raionul de intervenţie, încercăm să ne pregătim şi să ne perfecţionăm continuu, pentru a putea interveni cu promptitudine şi profesionalism în toate situaţiile de urgenţă la care suntem solicitaţi, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai diversificate”.
-Da, foarte important acest aspect al psihologiei pompierilor, al caracterului lor în reuşita fiecărei activităţi întreprinse. Peste două zile este Ziua Pompierilor, cu ce gând, cu ce dorinţă întâmpinaţi această zi aniversară?
– „Cu gânduri de bine. Multă lume ne arată cu degetul că nu avem foarte mult de lucru. Le spunem tuturor că dacă noi lucrăm, cineva este necăjit. În acest context, atât din punctul nostru de vedere, dar mai ales din punctul de vedere al populaţiei, ar fi ideal ca noi să avem cât mai puţine intervenţii, însă acest lucru nu depinde de noi, ca pompieri, depinde de fiecare om în parte şi de modul în care acesta înţelege să se protejeze, atât pe sine, cât şi pe cei din jur. În fiecare an, de 13 septembrie, cinstim memoria înaintaşilor noştri, dar, în acelaşi timp, trebuie să ne achităm de prezentele misiuni şi sarcini multiple, care ne sunt permanent în atenţie, pentru ca această instituţie, arma POMPIERI, să rămână, în continuare, pe primul loc în topul încrederii populaţiei. Miercuri, 13 septembrie, între orele 9 -15, va fi prezentată tehnica de intervenţie în situaţii de urgenţă şi vor fi organizate exerciţii demonstrative, folosind tehnica din dotare, atât în Şimleu Silvaniei, cât şi în Nuşfalău. De asemenea, vineri, 15 septembrie 2017, vom organiza, în Şimleu Silvaniei, o întrecere sportivă de minifotbal, la care vor participa opt echipe, adică: Garda nr.1; Garda nr.2; Primăria, Poliţia, Jandarmeria, Unităţile Militare din Garnizoană (toate patru din Şimleu Silvaniei); Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă Crasna şi Sărmăşag”.
-Domnule maior, eu vă mulţumesc pentru cele relatate şi vă dorec împlinirea tuturor năzuinţelor, pentru bunul mers al Secţiei de Pompieri Şimleu Silvaniei.
-„Şi eu vă mulţumesc, domnule profesor, pentru participare şi, anticipat, pentru articolul pe care-l veţi scrie despre noi”.
La mulţi ani, TUTUROR POMPIERILOR!
Prof. Marin ŞTEFAN

Leave a Comment