La Şimleu Silvaniei: Şi-au dat mână cu mână, cei cu inima română!

magazinsalajean 24 ianuarie 2013 2
La Şimleu Silvaniei: Şi-au dat mână cu mână, cei cu inima română!

Motto: „UNIREA, naţiunea a făcut-o ! ( Mihail Kogălniceanu, 1817-1891, academician şi prim-ministru al României)

De ani şi ani, în ziua de 24 Ianuarie – data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, în anul 1859 – ne amintim cu multă emoţie de acel măreţ moment al neamului românesc, prin care s-a pus temelia statului român modern. A vorbi despre acest act istoric, prin prisma patriotismului şi a acţiona în acest spirit în plin proces (fenomen) al globalizării, pare – la prima vedere – un paradox. Totuşi, caracteristicile esenţiale ale patriotismului nu trebuie exprimate prin vorbe, ci întărite prin fapte şi activităţi concrete, care să dovedească respectul faţă de vajnicii înaintaşi, dragostea faţă de patrie, ataşamentul faţă de fiii ei dintre hotare şi dincolo de acestea. În acest context, de fiecare dată, această zi a devenit o mare sărbătoare şi în oraşul de sub Măgura Ţării Silvaniei – Şimleu Silvaniei -, când se rememorează şi se cinsteşte acest fapt deosebit al existenţei noastre.
De aceea, la sărbătorirea a 154 de ani de la înfăptuirea a ceea ce se mai numeşte şi Unirea Mică, în şcolile oraşului, prin intermediul catedrelor de istorie, limba şi literatura română, educaţie plastică şi educaţie muzicală, precum şi la Biblioteca Orăşenească, s-au organizat expoziţii tematice cu documentele acelor vremuri, cu picturi în viziunea elevilor de azi, organizându-se chiar concursuri de recitări şi de compoziţii literare pe acest subiect istoric. Au ţinut discursuri despre importanţa evenimentelor care au dus la împlinirea măreţului ideal – UNIREA -, pe care românii l-au visat dintodeauna, următorii: eleva Ana Maria Balteş (clasa a VIII-a D) – Şcoala „Silvania”, prof. Laura Chiş – Şcoala „Horea”, consilier educativ Viorela Chesăuan – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, prof. Ioan Man – C.N. „Simion Bărnuţiu”, prof. Monica Rad – Grupul Şcolar „Ioan Ossian”, prof. Stelian Flonta – C.T.”Iuliu Maniu” şi bibliotecara Paraschiva Pascu – Biblioteca Orăşenească. De asemenea, în cadrul Garnizoanei Şimleului s-a organizat şi desfăşurat un simpozion tematic sub coordonarea col. Ioan Florentin Buhoş – comandantul garnizoanei.
În plus, într-o atmosferă entuziastă, sub imboldul Steagului Tricolor Românesc, falnic înălţat în incinta acestor instituţii de educaţie şi cultură, s-a cântat frenetic, iar toţi participanţii (parafrazându-l pe scriitorul Vasile Alecsandri – cel dintâi ministru de externe al Principatelor Unite) şi-au dat „ mână cu mână, cei cu inima română”, în frumoasa şi pilduitoarea HORĂ A UNIRII!
Prof. Marin Ştefan

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. ion 24 ianuarie 2013 at 21:59 - Reply

    dle Marin Stefan, sunt sigur ca stiti ca intre subiect si predicat nu se pune virgula, altfel nu faceati gafa din titlu! cum de atfel sigur stiti si ca “moto” are un singur “t”

  2. Anonim 25 ianuarie 2013 at 10:10 - Reply

    Prof. Marin STEFAN: Buna ziua, domnule Ion. Da, stiu multe. Vad ca si dumneavoastra stiti destule. Stiti si cum se face un articol, din multa alergatura, prezenta la eveniment, compunere, atasare poze etc., cu multe rigori de forma si fond, respectand adevarul si tinand cont de regulile gramaticale !! Nu stiti, insa, ca “motto” se scrie cu doi “t”, conform regulilor de scriere si de pronuntare literara specificate in DOOM 2, unde se gasesc multe modificari/deosebiri fata de DOOM 1, DEX si alte dictionare. Eu pot afla cine sunteti, pentru a va…cere mai multe sfaturi (?!). Totusi, daca sunteti din Simleu Silvaniei, de ce nu scrieti si dumneavoastra despre evenimentele si protagonistii acestora, indiferent de natura lor ? Sa traiti, cu sanatate ! Marin STEFAN

Lasa un Raspuns »