La Şimleu Silvaniei: Concert extraordinar „Hristos a Înviat!”

Motto: „Se tem de moarte doar cei care nu cred în Înviere”. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Cu două săptămâni înainte de celebrarea Paştelui, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Primăria şi Consiliul Local din oraşul Şimleu Silvaniei au organizat un concert extraordinar, sub genericul „Hristos a Înviat!”. A fost un spectacol minunat, în premieră, desfăşurat în frumoasa Biserică Greco-Catolică de la poalele falnicei Măguri a Ţării Silvaniei – gazdă deosebit de ospitalieră. Da, în premieră, pentru că un asemenea eveniment important nu s-a mai petrecut înt-un locaş religios din „oraşul spiritualităţii sălăjene”!
Astfel, duminică, 17 aprilie 2016, spre seară , timp de peste două ore, mulţi credincioşi şimleuani, şi nu numai, au asistat la un splendid spectacol de pricesne, cântări psalmice şi poezie religioasă prezentat de oaspeţi de seamă ai oraşului. Este vorba despre: Cvartetul Vocal „Anghelos” (Ionuţ Galfi, Vasile Istrate, Raul Pap şi Traian Stoiţă – dirijor), Grupul Cameral Instrumental „Cantores” din Braşov (Traian Covrig, Urszuli Kálmán, Zenu Zanc, Florin Varga, Ionela Cristea şi prof. Petrişor Varga – dirijor), cunoscuţii solişti de muzică populară Mariana Anghel şi Ionuţ Fulea, precum şi renumitul actor clujean de teatru şi film Dorel Vişan. De asemenea, a evoluat la percuţie (toacă) Marcel Anghel, iar sonorizarea a fost asigurată de Marius Fulea. Regia artistică a aparţinut Marianei Anghel, într-un tablou complet al patimilor lui Iisus Hristos.
Cu vocea ei înduioşătoare şi privirea expresivă, Mariana Anghel a reţinut atenţa întregii asistenţe prin cântecele: Veniţi, creştini, la rugăciune; Pentru ce te zbaţi în patimi?; Era odată o tainică grădină; Jos, du-ţi crucea răsturnată; Mergeai cu crucea-n spate; Sub o salcie înaltă; La tine vin, Iisuse. La fel, Ionuţ Fulea, cu glasul său temperat şi inconfundabil a atras privirile spectatorilor cu piesele sale vocale, printre care au fost: Iisus al meu; O, vai, vai, Ierusalime; Pe Muntele Golgota-n sus era seară liniştită. Maestrul Dorel Vişan, în stilu-i caracteristic, a pledat, din nou, pentru morală şi spiritualitate, cu exemple semnificative, pline de înţelepciune şi învăţătură, o adevărată lecţie de viaţă. Domnia sa, printr-o elocvenţă desăvârşită a încântat publicul „ochi şi urechi” cu poeziile: Doamne, nu te îndepărta de noi (o pilduitoare rugăciune); Oarece sunt eu, Doamne, să-ţi aminteşti de mine?; Rochia roşie a mamei; Repetabila povară (de Adrian Păunescu). În plus, Dorel Vişan a mai spus, printre altele: „[…] Aici, în această biserică, eu acuz lumea modernă că l-a jefuit pe om de suflet. Sufletul este substanţa care-l face pe om, om. Dacă omul este jefuit de această substanţă, el îşi pierde umanitatea.[…] Orice pierde omul se vede … singurul lucru care nu se vede este pierderea sufletului. Omul nu-şi dă seama când îşi pierde sufletul, poate trăi în continuare, poate avea funcţii de răspundere, chiar o familie organizată, dar nu mai are suflet. Acesta este lucrul cel mai tragic pentru om şi pentru omenire. În înţelepciunea lumii există cinci relaţii care se bazează pe iubire şi pe responsabilitate: relaţia dintre soţ şi soţie, relaţia dintre părinţi şi copii, relaţia dintre fraţi, relaţia dintre prieteni şi relaţia dintre şefi şi subalterni. Toate aceste cinci forme de relaţii, care se bazează pe iubire şi pe responsabilitate, s-au perimat. […]”.
Toţi interpreţii au fost răsplătiţi cu aplauzele cuvenite după fiecare moment prezentat. În final, Ionuţ Fulea şi-a felicitat colegii „de scenă” pentru frumoasele evoluţii, a mulţumit reprezentanţilor Bisericii Greco – Catolice pentru ospitalitatea desăvârşită, precum şi Primăriei şi Consiliului Local pentru organizarea acestui frumos concert. S-au oferit buchete de flori şi s-au făcut fotografii în diferite grupuri, formate ad-hoc.
Iată, succint, modul desfăşurării acestui concert extraordinar. Învierea Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, este o realitate săvârşită în urmă cu aproape 2.000 de ani. Da, Învierea a fost văzută şi mărturisită de martorii de atunci, fapte relatate în scrierile acelor timpuri şi de apostolii lui Hristos. Viaţa viitoare a fiecăruia stă în Învierea Domnului şi în toată puterea lui Dumnezeu. Prin moartea şi învierea lui Iisus, orice păcat poate fi biruit.
Aşadar, să nu ne temem de moarte, pentru că, vorba Sfântului Ioan Gură de Aur, „prin Iisus Hristos tot Pământul a fost eliberat din întunericul amăgirii”. Chiar Troparul (Imnul) Învierii spune: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le şi nouă ne-a dăruit viaţa de veci, închinămu-ne morţii şi învierii cea de-a treia zi”. Să mergem la Biserică ca să luăm lumină din Sfânta Lumină a Învierii, pentru a ne lumina inimile şi sufletele, biruind toate relele.

Prof. Marin Ştefan

4 Thoughts to “La Şimleu Silvaniei: Concert extraordinar „Hristos a Înviat!””

  1. Toader

    Frumoasa aceasta relatare a unui eveniment cultural de mare tinuta, pentru care organizatorii merita toate felicitarile!

  2. Toader

    A devenit o obisnuinta in a lectura cu deosebita placere articolele D-lui Prof. Marin Stefan. Felicitari organizatorilor acestui minunat eveniment cultural si spiritual de mare tinuta!

  3. Anonim

    Lumina vine de la PNL, Bode și Ţurcaş!

  4. Anonim

    Noi, credincioşii greco-catolici, mulţumim din inimă partidului (de data asta PNL), pentru că a făcut posibilă Învierea lui Cristos. Pardon Hristos!

Leave a Comment