Justitie legata la ochi? Talhari arestati de politisti, pusi in libertate de instante

Magazin Salajean 3 aprilie 2012 0

Justitie legata la ochi? Talhari arestati de politisti, pusi in libertate de instanteSase infractiuni de talharie au fost inregistrate numai in primele trei luni ale anului in curs, in judetul Salaj. Daca in unele cazuri, infractorii s-au napustit asupra victimelor pe strazi laturalnice, sustragandu-le acestora telefoanele mobile sau bijuteriile aflate la vedere, in alte situatii, talharii au dat buzna in locuinte, unde, prin amenintari si violente, au sustras proprietarilor sume importante de bani si bunuri de valoare. Paradoxul apare, insa, cand oamenii legii se dau peste cap sa prinda infractorii, sa ii arunce dupa gratii, iar apoi instantele de judecata dau sentinte care ii repun pe acestia in libertate.

Judecatorii salajeni s-au pronuntat, saptamana trecuta, in trei cazuri de talharie comise atat pe parcursul anului trecut, cat si in lunile scurse din acest an. Daca intr-unul dintre dosare, magistratii au dat o sentinta de 7 ani de inchisoare pentru unul dintre inculpati, in celelalte doua cazuri, solutiile pronuntate s-ar putea descrie ca blande pentru infractori, acestia primind pedepse cu inchisoarea cu suspendare.

Talharia este enuntata prin lege ca furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea. Infractiunea de talharie se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 18 ani si interzicerea unor drepturi.

Recidivist, condamnat la ani grei de inchisoare

Magistratii Judecatoriei Zalau au dat, vineri, sentinta in dosarul in care Vasile Bojan si Vlad Rostas au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de talharie, dupa ce, in luna septembrie a anului trecut, acestia au talharit doua persoane in gara din Zalau.

Potrivit solutiei date de instanta in data de 30 martie, inculpatul Vasile Bojan a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani si patru luni inchisoare cu privare de libertate pentru comiterea infractiunii de talharie. Din durata pedepsei aplicate inculpatului, se deduce durata retinerii si arestarii preventive, de la data de 12 februarie si pana la pronuntarea sentintei. Barbatul este necasatorit, fara studii, fara loc de munca si cu antecedente penale. In acelasi dosar, judecatorii au decis pentru inculpatul Vlad Rostas, complicele celui mentionat anterior, o pedeapsa de 3 ani si sase luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii de complicitate la talharie. In acest caz, insa, s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 6 ani.

De asemenea, instanta a constatat ca prejudiciul material produs a fost integral recuperat prin restituirea sumei de 24 de lei, sustrasa de la partea vatamata Viorel L. In plus, inculpatii vor trebui sa plateasca daune morale in suma de 100 de lei, catre Viorel Lingurar, si 1.500 de lei catre partea civila Lingurar Florin, precum si cheltuielile judiciare catre stat in cuantum total de 2.600 de lei. Decizia este cu drept de recurs in termen de zece zile de la pronuntare.

Talharul de la sala de jocuri de noroc, lasat liber

Un alt dosar avand ca obiect talharia si in care instanta s-a pronuntat saptamana trecuta, vineri, il are ca inculpat pe Adrian Petrus, zalauanul care in luna februarie a acestui an, a amenintat cu un cutit angajata unui local cu aparate de jocuri de noroc pentru suma de 100 de lei.

Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Zalau, Ioana Hodis, a declarat ca, din rechizitoriul intocmit de procurori, inculpatul Adrian Petrus, in noaptea de 6 februarie 2012, exercitand violente asupra unei femei, angajata a unei societati comerciale, a sustras suma de 100 de lei, proprietate a societatii. In acest caz, instanta a decis condamnarea inculpatului la 3 ani si sase luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de talharie, si a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 7 ani. Totodata, in perioada de incercare, inculpatului i-a fost interzis sa frecventeze localurile in care se practica jocurile de noroc, precum si alte masuri. Sentinta este cu drept de recurs in termen de zece zile de la pronuntare.

Talharie cu repetitie, inchisoare cu suspendare

Trei ani de inchisoare a primit inculpatul Nagy Florin Ioan, in varsta de 23 de ani, trimis in judecata in luna iulie a anului trecut pentru comiterea infractiunii de talharie, dupa ce a sustras prin violenta doua telefoane mobile de la partile vatamate. Potrivit sursei citate anterior, fapta a avut loc in 22 noiembrie 2010, in statia de autobuz din fata Colegiului Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian Zalau. Inculpatul Nagy Florin i-a cerut partii vatamate, Ionut Vasile B., suma de 5 lei si, intrucat aceasta a refuzat, l-a deposedat prin violenta de telefonul mobil. In aceeasi zi, la interval de cateva minute, inculpatul a sustras unei alte persoane, Ioan-Nicolae C., telefonul mobil, ne-a spus Ioana Hodis.

In data de 28 martie a anului in curs, instanta l-a condamnat pe inculpatul Nagy Florin Ioan la 3 ani de inchisoare si a dispus suspendarea executarii pedepsei aplicate sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 8 ani. De asemenea, judecatorii au admis actiunile formulate de catre partile civile in dosar, obligand astfel inculpatul la suma de 200 de lei, reprezentand contravaloarea telefonului mobil sustras lui Ionut Vasile B., precum si la plata de despagubiri morale catre partile civile, in cuantum de 500 de lei pentru fiecare. Sentinta este cu drept de recurs in termen de zece zile de la pronuntare.

Talhari la drumul mare!

Unul dintre cazurile recente ajunse pe mana judecatorilor salajeni, avand ca obiect infractiunea de talharie, este al lui Florin Lacatus, un barbat care, in luna iulie a anului trecut, a talharit o femeie pentru doar cateva zeci de lei. Potrivit purtatorului de cuvant al Judecatoriei Zalau, Ioana Hodis, inculpatul, in data de 29 iulie a anului trecut, de unul singur, pe timp de noapte, intr-un local public (intr-un bar din zona Garii Zalau), prin violenta si amenintari asupra partii vatamate, a fortat-o sa-i dea suma de 10 lei si sa ii cumpere doua sticle de bere in valoare de 70 de lei. Inculpatul a fost trimis in judecata in data de 30 aprilie a anului in curs pentru comiterea infractiunii de talharie. Acesta risca sa stea ani buni dupa gratii, daca va fi gasit vinovat de acuzatia de talharie adusa acestuia.

Arestat pentru talharie si tentativa de viol

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Tincuta Dumuta, pe parcursul anului trecut au fost inregistrate 27 de fapte de talharie sesizate, iar anul acesta, in doar primele doua luni, au fost inregistrat cinci astfel de fapte.

Intre cazurile de talharie sesizate in cursul acestui an se numara si cel comis de Marcel L., din localitatea Fildu de Mijloc, arestat preventiv dupa ce, in noaptea de 14 spre 15 martie a anului in curs, a patruns in locuinta unei femei din localitatea Cutisu si a incercat sa o violeze. Pentru ca aceasta s-a impotrivit, tanarul s-a lasat pagubas, nu inainte de a-i smulge femeii cerceii din urechi, dupa care a fugit. Tanarul a fost prins de politisti si prezentat Judecatoriei Zalau cu propunerea de arestare preventiva, instanta emitand pe numele acestuia, Marcel L., din localitatea Fildu de Mijloc, un mandat de arestare arestare preventiva pentru 29 de zile sub aspectul savarsirii, in concurs real, a infractiunilor de tentativa de viol, talharie, dar si pentru furt calificat si violare de domiciliu in forma continuta, pentru alte fapte comise de catre inculpat in cursul anului trecut. Daca va fi gasit vinovat, tanarul de 24 de ani risca sa-si petreaca ani grei dupa gratii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »