Jibouanul Dorin Abraham, obligat sa plateasca despagubiri clientilor BCR

Magazin Salajean 10 ianuarie 2012 0

Jibouanul Dorin Abraham, obligat sa plateasca despagubiri clientilor BCRDorin Abraham, jibouanul condamnat la opt ani de inchisoare pentru delapidare, infractiuni de fals si infractiuni informatice, dupa ce a sustras sume impresionante de bani din conturile clientilor Agentiei BCR Jibou, va trebui sa plateasca paguba produsa. Judecatoria Jibou a decis, vineri, ca inculpatul sa restituie prejudiciul cauzat clientilor, implicit institutiei bancare, plus cheltuieli judiciare si daune morale aduse pagubitilor. Valoarea totala de plata se ridica la peste 800.000 de lei.

Fostul angajat al Agentiei BCR Jibou, Dorin Abraham, va trebui sa plateasca despagubiri de peste 700.000 de lei, bani retrasi din conturile mai multor clienti ai bancii, este decizia pronuntata, vineri, de Judecatoria Jibou. La aceasta suma se adauga si cheltuielile judiciare si daune morale aduse clientilor, de aproximativ 100.000 de lei.

Potrivit solutiei postate pe site-ul Judecatoriei, instanta admite actiunile clientilor pagubiti si, in consecinta, obliga pe condamnatul Dorin Abraham, in solidar cu partea responsabila civilmente BCR, sa le plateasca despagubiri. Sumele ce trebuie restituite clientilor sunt cuprinse intre 2.600 si 180.000 de lei. In plus, jibouanul va trebui sa achite victimelor sale si daune morale, in valoare totala de 66.000 de lei, precum si cheltuieli judiciare de peste 20.000 de lei.

Banca isi va recupera, ulterior, prejudiciul de la inculpat. Instanta a admis actiunea partii civile BCR si, in consecinta, obliga inculpatul sa-i plateasca suma de 41.684 de euro si 532.284 de lei, despagubiri, la care se adauga dobanzile care s-au acordat partilor civile. Totodata, jibouanul va trebui sa plateasca bancii 22.300 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare.

Solutia este cu drept de recurs in termen de zece zile de la pronuntare.

Clienti suspectati ca falsi pagubiti

Inca de la descoperirea fraudei, conducerea Bancii Comerciale Romane a luat toate masurile necesare pentru a despagubi clientii de buna-credinta care au reclamat prejudicii materiale. Pana la aceasta data, au fost restituite doar unora dintre clientii pagubiti sumele disparute din conturi. Pentru ceilalti reclamanti, procedurile sunt in curs de solutionare, fiind intarziate de cateva cereri pe care le suspectam ca fiind frauduloase. In astfel de cazuri, ne vom adresa instantelor de judecata, pentru tragerea la raspundere pe cale penala a clientilor fraudulosi. Clientii de buna credinta isi vor primi, cu siguranta, economiile de bani inapoi, ne-a declarat, ieri, seful Departamentului de Comunicare Externa si Evenimente al Bancii Comerciale Romane, Ionut Stanimir.

Prejudiciul creat bancii este in valoare totala de 214.255 de euro, existand inregistrate 39 de parti vatamate, potrivit raportului preliminar intocmit de Divizia Antifrauda a BCR. Pana la aceasta data, prejudiciul cauzat bancii nu a fost recuperat.

Condamnat la opt ani dupa gratii

In prezent, Dorin Abraham se afla la Penitenciarul Gherla, din judetul Cluj. Acesta a fost condamnat, in luna mai a anului trecut, la opt ani de inchisoare cu executare pentru delapidare, infractiuni de fals si infractiuni informatice.

Reamintim ca Politia Salaj si DIICOT – Biroul Teritorial Salaj au inceput cercetarile in cazul Agentiei BCR Jibou la inceputul lunii octombrie 2010, dupa ce doua persoane au reclamat ca din conturile pe care le aveau deschise la unitatea respectiva le-au disparut sume de bani. In data de 7 decembrie 2010, angajatului Agentiei BCR Jibou, Dorin Abraham, a fost prezentat instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile pentru savarsirea infractiunilor de delapidare in forma agravata, fals, uz de fals si fraude informatice, cererea fiind amisa. In data de 22 decembrie, procurorii de caz au solicitat mentinerea arestului preventiv, fiind emis mandat de prelungire pentru o perioada de 30 de zile. Un nou recurs formulat la expirarea mandatului de arest preventiv i-a adus libertatea jibouanului, insa pentru scurt timp, judecatorii mentinand arestul preventiv pana la solutionarea cauzei.

In data de 20 mai 2011, magistratii Judecatoriei Jibou au pronuntat sentinta aplicata inculpatului Dorin Abraham, fiind condamnat la pedeapsa inchisorii de opt ani pentru comiterea infractiunii de delapidare, la un an de inchisoare pentru comiterea infractiunii de fals si trei ani de inchisoare pentru savarsirea infractiuni informatice. Dintre pedepsele stabilite pentru infractiunile mentionate se aplica cea mai grea, respectiv opt ani de inchisoare, care se va executa cu privare de libertate. Pedeapsa data lui Dorin Abraham incepe din data de 7 decembrie 2010, de la aplicarea masurilor preventive privative de libertate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »