Jandarmii salajeni sarbatoresc astazi Ziua Jandarmeriei Rurale

Magazin Salajean 1 septembrie 2010 0

Jandarmii salajeni sarbatoresc astazi Ziua Jandarmeriei RuralePentru a sarbatori implinirea a 117 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale, stabilita la data de 1 septembrie, jandarmii salajeni organizeaza si desfasoara o serie de activitati cu scopul de a pastra viu trecutul institutiei si de a cinsti jandarmii ce s-au jertfit pe altarul patriei. Activitatile au inceput inca de ieri la sediul unitatii. Potrivit ofiterului de relatii publice din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, Cristian Bolfa, activitatile au inceput marti cu o expunere cu tema 1 Septembrie – Ziua Jandarmeriei Rurale, in prezenta cadrelor militare si a personalului civil, continuand apoi cu o expozitie de fotografii si documente privind istoria Jandarmeriei Rurale.

Activitatile vor continua astazi, 1 septembrie, cu organizarea unor intreceri sportive intre cadrele unitatii la tenis de camp, tenis de masa si minifotbal, a declarat Cristian Bolfa.

La data de 1 septembrie 1893, a intrat in vigoare Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale, promulgata prin Decret Regal de catre Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de paza si ordine cu caracter militarizat in toate localitatile rurale din tara, deoarece structurile anterioare nu faceau fata situatiei complexe de pe teren si nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul ca aceasta lege a pus accentul pe atributiile Jandarmeriei Rurale de a veghea in localitatile rurale la siguranta publica, la mentinerea ordinii si executarea legilor, stipulandu-se totodata, garantarea unei circulatii normale si civilizate pe principalele cai de comunicatie ale tarii. In toate comunele se infiintau plutoane, companii, sectii si pichete de jandarmerie, aflate in subordinea directa a primarilor.

Din punct de vedere al misiunilor de politie judiciara, jandarmii se subordonau judecatorilor de instructie si procurorilor. Pana in anul 1998, 1 septembrie era si Ziua Jandarmeriei Romane, insa, odata cu intrarea in vigoare a Legii de organizare si functionare a Jandarmeriei, aceasta se sarbatoreste la 3 aprilie, zi care marcheaza promulgarea, de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, in anul 1850, a primului act de infiintare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei – Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »