Jandarmeria Romana, in sarbatoare

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Jandarmeria Romana, in sarbatoare

Jandarmeria Romana sarbatoreste astazi 118 ani de la infiintare. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Compartimentului de informare si relatii publice al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj, cu acest prilej vor fi organizate o serie de activitati dedicate Zilei Jandarmeriei Rurale. Evenimentul reprezinta un moment de evocare si cinstire al jandarmilor care s-au jertfit pentru tara, dar si de rememorare a trecutului si prezentului acestei Arme. In urma cu doua zile, la sediul unitatii, in prezenta cadrelor militare si a personalului civil, a avut loc o expunere cu tema 1 Septembrie-Ziua Jandarmeriei Rurale, continuand apoi cu o expozitie de fotografii si documente privind istoria Jandarmeriei Rurale. Astazi, vor fi organizate intreceri sportive intre cadrele unitatii la: tenis de camp, tenis de masa si minifotbal.

Jandarmeria Rurala-repere istorice

In anul 1885, prefectul Politiei Bucurestilor a initiat un proiect de lege pentru organizarea Jandarmeriei in intreaga tara, legea fiind adoptata in 7 mai 1887. Lipsa resurselor financiare insa a intarziat infaptuirea ei.

Dupa insistente demersuri, guvernul conservator, condus de Lascar Catargiu, reuseste sa elaboreze si sa prezinte Parlamentului, in ianuarie-februarie 1893, proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale, care este adoptata si promulgata prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893. Legea prevedea: Se instituie pentru toata intinderea Regatului un corp de Gendarmerie Rurala menit a veghea in comunele rurale la siguranta publica, la mentinerea ordinii si la executarea legilor. Lua astfel nastere o institutie noua, capabila sa asigure ordinea de drept si tihna cetatenilor in mediul rural, acolo unde traia si muncea aproape 80 la suta din populatia Romaniei.

Infiintarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit, intr-un interval scurt de timp, deosebit de utila si benefica pentru securitatea statului. Caracterul ei militar i-a oferit o unanima recunoastere, stima si apreciere.

Institutia Jandarmeriei Rurale, de la infiintarea sa in 1893 si pana la desfiintare in 1949, a cunoscut o serie de transformari si modernizari in functie de evolutia si cerintele statului roman.

Corp militar de elita, Jandarmeria Rurala a fost prezenta in toate marile evenimente sociale, economice, politice si militare din Romania. Ea si-a adus contributia la luptele duse de poporul roman in Razboiul pentru cucerirea Independentei de stat, in Campania Balcanica din 1913, in Primul si al Doilea Razboi Mondial.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »