Iulie, luna cu ghinion pentru soferi

Magazin Salajean 23 august 2011 0

Iulie, luna cu ghinion pentru soferi

Peste 100 de accidente grave de circulatie s-au produs, in primele sapte luni ale acestui an, la nivelul judetului Salaj, in urma carora noua persoane si-au pierdut viata iar alte 118 au fost ranite. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul evenimentelor rutiere grave produse pe drumurile judetului a crescut cu patru accidente, precum si al ranitilor grav cu sapte persoane, fiind in scadere numarul de morti cu 13. Iar majoritatea evenimentelor neplacute in trafic au avut loc in cursul zilelor de joi, in decursul lunii iulie.

Strazile Zalaului, raiul accidentelor

O statistica realizata de Inspectoratul de Politie Judetean Salaj releva faptul ca majoritatea accidentele rutiere grave s-au produs in zonele de responsabilitate ale municipiului Zalau si localitatilor Simleu Silvaniei, Jibou, Hida si Lozna. Viteza excesiva ori neadaptata la conditiile de drum este principala cauza a producerii accidentelor, fiind inregistrate 18 astfel de evenimente soldate cu doi decedati si 22 de raniti grav.

Un numar de 27 de accidente, in care trei persoane au decedat iar 26 au suferit leziuni grave, au avut loc in zona municipiului Zalau si a comunelor arondate. In zona orasului Simleu Silvaniei si a comunele arondate, s-au inregistrat 19 accidente grave, soldate cu trei morti si 29 de raniti grav, in timp ce pe zona Jibou – Hida – Lozna s-au produs tot 19 accidente grave, soldate cu doi morti si 22 de raniti grav. Pe drumul dintre localitatile Ileanda – Galgau s-au inregistrat zece accidente grave, soldate cu 11 raniti grav; intre Sarmasag – Bobota – Mirsid, s-au inregistrat opt evenimente soldate cu tot atatia raniti grav; in zona Valea Almasului, au avut loc sapte accidente grave, soldate cu un mort si noua raniti grav; in zona Bazinul Crasna, au fost sapte accidente grave, soldate cu sapte raniti grav; in timp ce in zona orasului Cehu Silvaniei s-au inregistrat sase accidente grave, soldate cu sase raniti grav.

In functie de categoria drumului in care au avut loc evenimentele rutiere, pe drumurile nationale s-au produs 36 de accidente soldate cu trei morti si 50 de raniti grav. Astfel, pe DN 1H au fost inregistrate 13 accidente cu doi morti si 22 raniti grav; pe DN 1F (E 81) – noua accidente cu 12 raniti grav; pe DN 1C (E 58) – sapte accidente cu opt raniti grav; pe DN 1G – patru accidente cu cinci raniti grav; pe DN 19B – trei accidente cu un mort si trei raniti grav. Pe drumurile judetene au avut loc 22 de accidente cu un mort si 23 de raniti grav; pe cele comunale 14 accidente cu doi morti si 15 raniti grav, in timp ce pe strazi au fost 31 de accidente, soldate cu trei morti si 30 de raniti grav.

Sambata si luna lui Cuptor, de evitat in trafic

Aceeasi statistica realizata de politisti constata faptul ca, din punctul de vedere al orei in care s-au intamplat accidentele in trafic, cele mai multe au loc in cursul dupa-amiezii. Mai precis, 47 de accidente au avut loc intre orele 14 si 20, in timp ce 43 de accidente s-au inregistrat in intervalul orar 6-14. Pe timpul noptii, cand traficul este mai redus, au avut loc 13 accidente soldate cu un mort si 13 raniti grav.

Sambata conduce in topul zilelor din saptamana, cu 19 evenimente rutiere soldate cu 24 de raniti grav. Cu o medie de 16 accidente pe zi, joia se situeaza pe locul doi in timpul saptamanii, urmata la egalitate de vineri si duminica – patru morti si 40 de raniti grav. Luni s-au inregistrat 14 accidente, in cursul zilelor de miercuri 13 accidente, iar marti doar 11 accidente soldate cu un mort si 13 raniti grav.

Dupa varsta participantului la trafic vinovat de producerea accidentului, cele mai multe au fost produse de persoane cu varste cuprinse intre 31 si 60 ani, respectiv 44 de accidente, in urma carora patru persoane au decedat iar 54 au fost ranite grav. Un numar de 38 de accidente au fost savarsite de persoane cu varste intre 18 si 30 de ani, urmatoarea categorie in clasament, 13 accidente au fost produse de persoane de peste 60 de ani. De cele mai putine evenimente rutiere se fac vinovate persoanele cu varsta de pana in 17 ani, si anume opt accidente (un mort si sapte raniti grav).

Repartitia intre sexe a accidentelor ii claseaza pe barbati pe locul fruntas: 87 de evenimente rutiere, soldate cu opt morti si 103 raniti grav; in timp ce femeile au fost implicate in 16 evenimente, soldate cu un mort si 15 raniti grav.

Se poate concluziona faptul ca cele mai multe accidentele rutiere grave, inregistrate pe raza judetului Salaj, in primele sapte luni ale anului 2011, s-au produs in zonele de responsabilitate ale municipiului Zalau, din cauza barbatilor cu varste cuprinse intre 18-60 ani, domiciliati in judetul Salaj, care au condus autoturisme cu viteza excesiva ori neadaptata la conditiile de drum, atunci cand au circulat pe drumul national DN 1H, pe timp de zi, in zilele de sambata si in cursul lunii iulie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »