Inconştienţă fără limite! Un zălăuan s-a plimbat cu o grenadă prin instituţiile din oraş

magazinsalajean 23 iulie 2012 2
Inconştienţă fără limite! Un zălăuan s-a plimbat cu o grenadă prin instituţiile din oraş

Un angajat al SC Citadin din Zalău a dat dovadă de inconştienţă fără limite. În timp ce efectua lucrări de igienizare în Piaţa “Iuliu Maniu” din municipiu, în zona statuii Wesselényi, bărbatul a găsit o grenadă sub un tufiş. Fără să se gândească la consecinţe, acesta a ridicat muniţia de la pământ, a intrat în sediul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Comunitară, instituţie publică aflată în imediata apropiere, şi a prezentat nestingherit grenada poliţistului local care asigura paza unităţii. Panica în jurul “bombei cu ceas” a fost cu atât mai mare cu cât pirotehniştii au întârziat la solicitare pentru mai bine de o oră.

Panică la Direcţia de Asistenţă Socială şi Comunitară Zalău, după ce un angajat al SC Citadin din Zalău, societate în subordinea administraţiei locale, a intrat în incinta instituţiei cu o grenadă în mână. Se pare că acesta a găsit muniţia în timp ce efectua lucrări de igienizare în Piaţa “Iuliu Maniu” din municipiu, în zona Statuii Wesselényi. Fără a ţine cont de faptul de pericolul iminent, omul a prezentat grenada poliţistului local care asigura paza instituţiei.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Zalău, Lucian Trif, ne-a declarat că agentul a sunat imediat la centru, iar apoi la numărul unic de urgenţă 112. “Poliţistul local a cerut bărbatului să scoată grenada din instituţie în parcul din faţa sediului, până la sosirea pirotehniştilor. Se pare că era vorba de o grenadă fără cuiul de siguranţă. În acest sens, am închis traficul pietonal până la sosirea echipei pirotehnişte, pentru a evita o posibilă tragedie”, a declarat purtătorul de cuvânt. Potrivit acestuia, imediat ce a lăsat grenada în apropierea statuii, bărbatul s-a făcut nevăzut.
Directorul DASC Zalău, Dorina Baboş, ne-a spus că nu doreşte să dea declaraţii, menţionând că nu a fost la faţa locului pentru a cunoaşte detalii despre acest caz.

O oră de spaimă!

Deşi anunţaţi din timp, pirotehniştii au ajuns la faţa locului cu aproape o oră întârziere. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj, Lucian Jacodi, ne-a explicat că, în momentul apelului, echipa pirotehnică a unităţii a se afla la o asanare de muniţie într-un alt oraş. “Vineri, 20 iulie, echipa pirotehnică a unităţii a fost solicitată la două asanări de muniţie, prima în Jibou, şi apoi în Zalău. La prima intervenţie, pirotehniştii au identificat muniţia ca fiind un proiectil de artilerie de calibrul 57 de milimetri şi 10 cartuşe de 7,62 milimetri din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, descoperite la lucrările de amenajare a unei fundaţii. La Zalău, muniţia a fost identificată ca o grenadă de mână defensivă, descoperită de un cetăţean care executa lucrări de igenizare în parcul din centrul oraşului, lângă statuia  Wesselényi”, a declarat Lucian Jacodi.
Potrivit acestuia, în ciuda deselor avertizări cu privire la muniţia neexplodată descoperită de către cetăţeni, unele persoane se expun la un risc imens schimbând poziţia elementelor de muniţie. “Recomandăm cetăţenilor ca, la găsirea unor elemente de muniţie neexplodată, să anunţe cel mai apropiat post de poliţie sau pompierii la numărul de urgenţă 112 fără a le atinge sau schimba poziţia acestora”, a afirmat Jacodi.
Reprezentantul ISU Sălaj a mai precizat că, în ambele cazuri, muniţiile a fost identificate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă în vederea distrugerii.

Anchetă internă la Citadin

Angajatul SC Citadin Zalău este anchetat de conducerea societăţii. Purtătorul de cuvânt al SC Citadin Zalău, Paul Maghiu, ne-a spus că s-a deschis o anchetă internă în acest caz. “Conducerea SC Citadin a demarat o anchetă internă pentru identificarea modului în care a fost găsit elementul de muniţie. În funcţie de rezultat, se vor lua măsurile ce se impun”, a precizat Maghiu.
Chiar şi aşa, bărbatul care s-a gândit să intre într-o instituţie publică cu o grenadă în mână ar putea rămâne nepedepsit. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, ne-a spus, vineri, că astfel de fapte nu intră sub incidenţa legii.
Mihaela Oprea

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Szabo bacsi 23 iulie 2012 at 06:07 - Reply

    MAI BINE O DUCEA ANGAJATUL CITADINULUI LA SEFUL LUI NICOCORA SA I-O BAGE-N PANTALONI!

  2. ion 23 iulie 2012 at 10:18 - Reply

    tipic romanesc, angajatul citadin este de vina; mai bine lasa grenada unde era si isi vedea de treaba,sa o gaseasca ceva copii,prefereabil un grup cat mai mare…asa sigur nu se facea ancheta interna la citadin; ce fel de angajati are citadin? numai intelectuali? bietul amarat a facut cum acrezut ca e mai bine; protectia civila a venit intr-o ora ca erau in bar morti de beti, dar militienii nu pot lua nici o masura? mizerabililor ! ziaristi cu diplome inchipuite,fictive de la spiru sau alte ,facultati,, obscuro-dubioase !

Lasa un Raspuns »