Incepe macelul!

Magazin Salajean 30 noiembrie 2011 0

Incepe macelul!Salajenii pot taia porcul de Craciun in curtea gospodariei, in mod traditional, cu conditia respectarii regulilor de sacrificare. In Salaj, la aceasta data, sunt autorizate doar doua targuri de animale de unde pot fi achizitionati porcii.

Singurele targuri autorizate sanitar-veterinar sunt organizate, la ora actuala, in Jibou si Crasna. Nu este exclus sa se deschida si targurile din Hida, Somes-Odorhei, Nusfalau si Ileanda, deoarece administratiile locale au depus la Directia Sanitar-Veterinara pentru Siguranta Alimentelor Salaj documentatiile de avizare; urmeaza, ulterior, ca autoritatile locale sa incheie si contractele cu firma Protan (pentru neutralizarea deseurilor animaliere).

Potrivit informatiilor furnizate de Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, in fiecare exploatatie (si nu in spatii publice) se pot sacrifica porci pentru consumul familial, in mod traditional, cu conditia respectarii regulilor de sacrificare prin asomare. Anestezierea porcilor se poate face fie mecanic, prin lovire, fie electric, cu un dispozitiv (care se pozitioneaza in zona gatului) cu doua manete prin care trece curent electric de amperaj mai mic.

Inaintea consumarii carnii de porc (sau a celei de vanat) este obligatorie realizarea examenului sanitar-veterinar. Testarea trichineloscopica, care costa doar 7 lei si se realizeaza in 15 minute, se poate efectua la circumscriptiile sanitar-veterinare din orase si la cele 20 de unitati de acelasi gen din comune. Dupa sacrificarea animalelor, crotaliile acestora se predau la medicii veterinari din circumscriptiile sanitar-veterinare, pentru ca acestea sa fie sterse din bazele de date nationale.

Din estimarile lui Mircea Martin, anul acesta ar putea fi sacrificati 50.000 de porci, dintr-un efectiv de 72.000 de animale, valoare comparabila cu cea de anul trecut.

Potrivit estimarilor specialistilor, carnea de porc, in viu, nu va depasi anul acesta 8 lei pentru un kilogram. Pana acum in Salaj pretul carnii de porc s-a situat in jurul valorii de: 6 lei pentru un kilogram in cazul porcilor cu greutatea cuprinsa intre 180 si 200 de kilograme, de 7 lei pentru porcii de 120-150 de kilograme si de 7,5-8 lei pentru porcii de 100-110 kilograme. Inspectorii sanitar-veterinari recomanda salajenilor sa achizitioneze carnea de porc din unitatile avizate sanitar-veterinar, unde produsele sunt marcate, pentru a evita imbolnavirile.

Pe de alta parte, reprezentantul firmei Siciliana din Simleu Silvaniei, Ioana Cordis, a fost de parere ca la aceasta data chiar daca este cerere de produse din carne de porc pe piata, volumul vanzarilor a scazut cu 20 la suta fata de anul trecut. Societatea achizitioneaza carcasa de porc taiata (fara cap) la 10,5 lei pentru un kilogram. Pe perioada sarbatorilor de iarna, cele mai cautate produse ale firmei vor fi, ca in fiecare an, carnatii si muschiul de porc. Siciliana, recunoscuta pe piata salajeana ca firma specializata in producerea de specialitati traditionale, se bazeaza pastrarea cu strictete a retetelor mostenite din familie si pe calitatea produselor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »