Începe Festivalul Roman Zalău – Porolissum

Mihaela Moldovan 21 septembrie 2012 7
Începe Festivalul Roman Zalău – Porolissum

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum ia startul astăzi, la ora 14, cu masa rotundă “Modalităţi de promovare ale Castrului Roman Porolissum”, eveniment care se va desfăşura la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău. De la ora 17, va avea loc deschiderea Festivalului Roman Zalău – Porolissum cu Trupa de teatru Eos, formaţia “Menestrelii” şi Nimfele Dacice.
Tot în această după-amiază, zălăuani sunt invitaţi să ia parte, începând cu ora 18.30, la parada festivalului, pe bulevardul Mihai Viteazul, pe traseul Primărie – Perla şi retur.
Mâine sunt programate demostraţii de luptă, o scenetă de teatru antic, dansuri cu formaţiile de copii şi cu Nimfele Dacice, dar şi un spectacol al Asociaţiei Cascadorilor din Transilvania.
Duminică, principala locaţie de desfăşurare a Festivalului va fi Castrul Roman de la Porolissum – Moigrad, unde vor fi desfăşurate demonstraţii de luptă ale unor trupe romane şi dacice din Zalău, Cluj-Napoca şi Ungaria, un ritual de nuntă romană şi prezentarea unei şcoli de gladiatori. De asemenea, participanţii la manifestări vor putea vizita atelierele unui meşter roman şi vor putea degusta produse specifice perioadei romane.
În paralel, între orele 10 şi 12, În Grădina Colegiului Naţional “Silvania” din Zalău vor putea fi vizitate taberele luptătorilor, iar între orele 14-17, vor fi desfăşurate competiţii sportive şi alte demostraţii de luptă. Pentru cei mai mici dintre participanţii, organizatorii au pregătit, printre altele, câteva momente de dans, dar şi un concurs de mini-arheologie.

Trafic restricţionat

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, în cele trei zile de week-end traficul rutier va fi restricţionat în mai multe zone din oraş. “Vor fi închise strada Simion Oros, din zona Inspectoratului Şcolar Judeţean până la intersecţia cu strada Parcului, dar şi străzile Parcului şi Decebal, până la ieşirea pe strada 22 Decembrie 1989. De asemenea, vineri, în intervalul orar 18.30 – 19.30, traficul rutier va fi închis pe strada 22 Decembrie 1989 şi pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul Primărie – Perla, în vederea desfăşurării paradei legiunilor romane şi a trupelor de luptători daci”, a declarat primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.

Transport la Porolissum – Moigrad

Pentru ca publicul să poată ajunge mai uşor la castrul de la Porolissum, organizatorii au prevăzut duminică trei transporturi cu autobuzele operatorului de transport în comun Transurbis, pe ruta Zalău – Moigrad. Orele de plecare spre Moigrad vor fi 13, 13.30, 14 (din parcarea Primăriei Zalău), iar de întoarcere – 17, 17.30, 18.

Comentarii

comments

7 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. frig Dom'le, frig 21 septembrie 2012 at 09:05 - Reply

  Le cam ingheata troscoleta la cei care vor defila in cearceafuri in zilele astea…

 2. Sa vezi tu ce drepte or mai fi 21 septembrie 2012 at 09:14 - Reply

  Sfarcurile nimfomanelor dacice…de la atata frig

 3. dek 21 septembrie 2012 at 14:17 - Reply

  cu blocarea circulație mereu o nebunie..trebuie găsita o soluție oportuna

 4. manuela 21 septembrie 2012 at 14:45 - Reply

  Prima editie a festivalului a fost in 2005, deci anul acesta este a 8-a editie, nu a 7-a.

 5. heracliticul2012 21 septembrie 2012 at 17:33 - Reply

  QUI PRODEST !? La ce va mai folosesc in contextul colonial al statutului definitivat in 23 de ani de turuiala si ciuruiala democratica pentru pamantul dacilor ,daco-romanilor si romanilor …

 6. Anonim 22 septembrie 2012 at 00:26 - Reply

  Circ si paine pt. prostime!

 7. Anca 24 septembrie 2012 at 09:58 - Reply

  a fost editia a VIII

Lasa un Raspuns »