In Salaj, amenzi cu nemiluita pentru lipsa rovinietei

Magazin Salajean 27 septembrie 2011 0

In Salaj, amenzi cu nemiluita pentru lipsa rovinietei

Aproximativ 500 de conducatori auto aflati in trafic pe drumurile nationale din judetul Salaj, in saptamana 19-25 septembrie, au fost verificati daca au achitat sau nu taxa de utilizare a drumurilor nationale, respectiv rovinieta. Rezultatul actiunii: o buna parte dintre soferi s-au ales cu sanctiuni contraventionale ce depasesc valoarea rovinietei pentru intreg anul.

Actiunea de control a fost desfasurata de reprezentantii Politiei Rutiere Salaj si ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Potrivit informatiilor prezentate de comisarul de politie Remus Clitan, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Salaj, in cadrul controlului au fost aplicate 42 de sanctiuni contraventionale pentru neachitarea taxei de utilizare a drumurilor nationale. Valoarea totala a amenzilor a insumat 26.250 de lei, reprezentand sanctiunile aplicate de echipajele de politie si taxele retinute de CNADNR. Pe langa amenzi, conducatorilor auto le-au fost retinute certificatele de inmatriculare pana la prezentarea dovezii de achitare a rovinietei, ne-a declarat Remus Clitan.

Majoritatea sanctiunilor aplicate pentru lipsa rovinietei au fost date soferilor de autoturisme, pentru vehiculele de mare tonaj, aceasta taxa de drum trebuind achitata in vederea autorizarii transportului. Conform legislatiei actuale, soferii prinsi fara rovinieta valabila risca o amenda care poate varia intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme. Achitata in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului verbal, contravenientul poate plati jumatate din amenda minima, respectiv 125 de lei, cat este valoarea rovinietei pe un an.

Sanctiunile pentru lipsa rovinetei sunt cu mult mai mari in cazul vehiculelor de mare tonaj, aceastea putand ajunge pana la 4.500 de lei. Pe langa acestea, cei prinsi fara rovinieta trebuie sa achite si taxele catre CNADNR, intre 28 de euro pentru autoturisme si pana la 1.210 de euro pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe.

Pretul rovinietelor difera in functie de perioada pentru care sunt achizitionate. Pentru o saptamana, proprietarul masinii trebuie sa achite trei euro, pentru o luna proprietarul trebuie sa scoata din buzunare sapte euro, in timp ce pentru 90 de zile taxa este de 13 euro. Cea mai rentabila este rovinieta pe intreg anul, care costa aproximativ 125 de lei, mai precis 28 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »