In memoriam Gheorghe Șișeștean

magazinsalajean 29 octombrie 2012 18
In memoriam Gheorghe Șișeștean

Daniel Săuca

S-a dus și „Șișu” – așa cum l-a cunoscut multă lume pe profesorul Gheorghe Șișeștean. Când am aflat vestea dispariției sale fizice, am rămas mut. Vorbisem de câteva zile cu d-sa la telefon. Era bolnav, dar era în viață. În ultimii ani am încercat să construim mai multe proiecte. Câteva dintre ele s-au concretizat. Vroia neapărat să mergem împreună pentru a realiza un proiect ce-l considera esențial pentru cercetarea spațiului sălăjean, despre satele care mor. S-a dus și profesorul Gheorghe Șișeștean, odată cu multe dintre satele sălăjene. Ar fi multe de spus despre omul, profesorul și prietenul G. Șișeștean. Mă opresc aici… Dumnezeu să-l odihnească în pace!
GHEORGHE ŞIŞEŞTEAN s-a născut în 25 aprilie 1954, în Şişeşti-Maramureş. A absolvit: Facultatea de Filosofie Bucureşti, secţia de sociologie (Licenţă în sociologie, 1978); Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris, specializarea etnologie-antropologie (Diploma de master, DEA, 1992); Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Bucureşti (Doctor în sociologie, 1998). Profesor la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane Oradea, specializarea Sociologie; profesor asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti şi conducător de doctorat la această instituţie.
Este autorul lucrărilor: „Forme de viaţă ţărănească în nord-vestul Transilvaniei”; „Etnie, confesiune şi căsătorie în nord-vestul Transilvaniei”; „Economia rurală şi sfârşitul ţărănimii”; „Ascension et hypostases initiatiques de l’âme”; „Formes de vie paysanne dans le Nord-Ouest de la Transylvanie”; „Antropologia şi sociologia sacrului”; „Dicţionar de sociologie rurală”; „Ţăranii şi noua Europă”; „Atlasul sociologic rural”; „Români care s-au stins. Valahii din Carpaţii Nordici şi românii din Ungaria”.
A fost membru al Asociaţiei Sociologilor din România; membru în Consiliul ştiinţific al Asociaţiei de etnologie L’Europe, la civilisation du pain, Paris; membru în comitetul de redacţie al revistelor Histoire anthropologique de l’alimentation (Chine-Europe), Maison des Sciences de l’Homme (MSH) Paris.
A participat la numeroase sesiuni naţionale şi internaţionale de comunicări ştiinţifice, din care amintim: Sesiunile Institutului Naţional de Cercetare pentru Civilizaţia Rurală, Bucureşti, Slătioara, 1999; Colocviul internaţional de istoria religiilor, dedicat lui I.P. Culianu şi intitulat „Psychanodia. Religions mysteriques et destinée eschatologique de l’âme”, cu lucrarea: Motifs préchrétiens et «christianisme cosmique» dans les noëls roumains, Paris, septembrie, 1993; Conferinţa româno-americană organizată de Ambasada SUA din Bucureşti, cu tema „The Romanian Model of Ethnic Relations”, 7-8 iulie 2000, Bucureşti, unde a susţinut o comunicare cu tema „Posibili factori de tensiune interetnică în Transilvania”; Conferinţa Naţională de Sociologie, cu o comunicare cu tema „Caracteristici ale gospodăriei rurale din regiunea a 6-a”, Cluj Napoca, mai 2004; Conferinţa Naţională de Sociologie, cu o comunicare cu tema „Românii din Ungaria. Construcţii şi reconstrucţii identitare”, Cluj Napoca, mai 2004 ş.a.
La Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj i-au fost publicate cărțile: „Forme tradiționale de viață țărănească. O cercetare etno-sociologică a zonei Sălajului” (1999) și „Etnie, confesiune și căsătorie în nord – vestul Transilvaniei” (2002).
Cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în anul 2012, la Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane Cluj Napoca, i-a apărut cartea „Români care s-au stins. Valahii din Carpații Nordici și românii din Ungaria”, carte lansată la Colegiul Național Silvania din Zalău (unde profesorul a predat mulți ani) în luna mai a.c., lansare urmată de conferința „Unitatea socio-culturală a satului carpatic”.

Comentarii

comments

18 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Florin Szucs 29 octombrie 2012 at 16:34 - Reply

  Dumnezeu sa il odhineasca in pace !
  Imi pare nespus de rau ca a mai “plecat ‘ un caracter adevarat dintre noi , dar asta e cruntul sfarsit a celor care au demostrat ceva in viata pe prea multe fronturi .
  Condoleante familiei !!!!

 2. radu 29 octombrie 2012 at 16:37 - Reply

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA

 3. eugen 29 octombrie 2012 at 19:09 - Reply

  Nu am fost prieten cu dl.SISESTEANU,dar l-am admirat fara sa-i spun vreodata!Am simtit si din partea domniei sale acelasi respect,chiar daca nu marturisit;nici nu era nevoie,pentru ca ochii sai sclipind a inteligenta si cultura,a sinceritate si cumsecadenie omeneasca,vorbeau de la sine.Fie ca bunul DUMNEZEU sa-i vegheze VESNICIA!
  Serban

 4. Adrian Ardelean 29 octombrie 2012 at 19:29 - Reply

  Dumnezeu sa-l ierte!

 5. nuti 29 octombrie 2012 at 19:33 - Reply

  DUMNEZEU SA -L ODIHNEASCA IN PACE, A FOST UN OM DEOSEBIT ,UN OM CU SUFLET MARE CU MULTE REALIZARI CUVINTELE NU SUNT DEAJUNS DE A SPUNE DESPRE D-L PROFESOR ,UN TATA IUBITOR SI UN BUNIC GRIJULIU . SOLA SUNT ALATURI DETINE .DUMNEZEU SA -TI DEA PUTERE SA TRECI PESTE ACEASTA . CONDOLEANTE FAMILIEI ……..

 6. Anonim 29 octombrie 2012 at 21:55 - Reply

  Serbane ma dai gata de cate ori sclipeste bautura in ochii tai plin de caracter.

 7. Marius Butas 29 octombrie 2012 at 22:32 - Reply

  Dumnezeu sa-l ierte! un profesor extraordinar, care cu siguranta va exista in caracterul si memoria elevilor pe care ia atins pe durata profesiei lui

 8. Cornel Grad 29 octombrie 2012 at 23:32 - Reply

  Încă unul dintre prietenii de-o viaţă ne părăseşte mult prea devreme, subţiind ireparabil numărul celor care ne-au câştigat încrederea şi afecţiunea ideatică…
  Dincolo, însă, de golul imens pe care-l lasă în sufletele familiei sale dragi, prietenilor şi colegilor rămâne o operă cultural-ştiinţifică durabilă, clădită cu nebănuite sacrificii personale şi indubitabilă conştiinţă profesional-civică.
  Ghiţă, deja, mi-e dor de interminabilele “certuri” privind rolul intelectualului de obârşie rurală în societatea aşa-zis postmodernă (incoloră, inodoră, insipidă şi stupidă), responsabilitatea/iresponsabilitatea lui faţă de declanşarea unui mecanism politico-social bezmetic, pe care-l visase cu totul altfel…
  Şi chiar dacă Lumea de Dincolo e fără griji şi fără de dureri, Cel de Sus să mă ierte, mi-aş fi dorit să rămâi aici, încă mulţi ani, în lumea noastră păcătoasă, pentru că – cred eu – era mai mare nevoie aici decât Dincolo.
  Odihneşte-te în pace, suflet veşnic neliniştit!

 9. Razvan Potrovita 30 octombrie 2012 at 11:00 - Reply

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE

 10. Luci G. 30 octombrie 2012 at 13:28 - Reply

  Drumul pe care ati pornit domnule profesor ,sa va duca alaturi de cei drepti si placuti de Dumnezeu! Veti ramane vesnic in sufletele noastre

 11. af 30 octombrie 2012 at 13:39 - Reply

  Un om si un profesor extraordinar, este tulburatoare vestea plecarii lui dintre noi…. Odihneste-te in pace!

 12. un prieten 30 octombrie 2012 at 15:50 - Reply

  El ii mangaia si-i consola pe baietii lui Pop Grigore , acum 23 de ani , veniti in lacrimi de la Cluj . Cine ii incurajeaza si-i consoleaza astazi pe copiii lui ?

 13. Cristi 30 octombrie 2012 at 16:16 - Reply

  Dumnezeu să-l odihnească în pace. Mare păcat pentru Școala Sălăjeană.

 14. Ioan Costea 30 octombrie 2012 at 16:24 - Reply

  Of, Doamne! Un intelectual deplin, o conștiință, un om de mare generozitate.

 15. fost elev 30 octombrie 2012 at 17:29 - Reply

  Un Domn profesor DOCT, un om cu caracter, o persoana empatica. Dumnezeu sa-l odihneasca.

 16. claudia moldovan 31 octombrie 2012 at 09:24 - Reply

  Mare pacat…..a mai plecat un om de valoare ….Trist.

 17. Mihaela 31 octombrie 2012 at 09:41 - Reply

  Dumnezeu sa l odihneasca in pace.MARE OM CU UN CARACTER DEOSEBIT.

 18. chris ana 1 noiembrie 2012 at 18:47 - Reply

  M-am intristat foarte tare la aflarea acestei triste vesti a disparitiei dintre noi a celui care a fost domnul profesor SISESTEANU GHEORGHE
  Sunt o fosta eleva de a Domniei Sale si ma mandresc cu acest lucru.A fost o persoana cu totul si cu totul speciala,un om de exceptie ,desavarsit care a adus ceva in constiinta celor care l-au cunoscut .

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Lasa un Raspuns »