In cinci luni: Sute de soferi salajeni au devenit pietoni

Magazin Salajean 17 iunie 2010 0

In cinci luni: Sute de soferi salajeni au devenit pietoni

Neatentia, nepasarea sau inconstienta unor soferi salajeni avantati pe drumurile judetului, i-au lasat pe cateva sute dintre acestia, in primele cinci luni ale anului, pietoni. Majoritatea celor ramasi fara permisul auto nu au intrunit-o vitezomanii, care sunt, de altfel, primii la amenzi, ci soferii care s-au angajat in depasiri neregulamentare si au fost surprinsi la cotitura de radarele politistilor rutieri.

Nu mai putin de 644 de permise auto au fost retinute in vederea suspendarii si alte 77 au fost anulate de politistii rutieri la nivelul judetului Salaj, in primele cinci luni ale anului. Potrivit informatiilor remise de Serviciul Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, cele mai multe abateri de la regulile de circulatie pentru care salajenii au ramas temporar fara permis sunt incadrate la efectuarea unor depasiri neregulamentare, respectiv in 228 de cazuri. Consumul de alcool la volan a ajuns pe locul doi ca numar de contraventii comise in perioada analizata, 109 soferi ramanand fara permis din aceste motive. Abia pe locul trei se situeaza faptele contraventionale privind conducerea autovehiculelor cu viteza peste 50 de kilometri pe ora, 107 vitezomani ramanand pietoni.

Totodata, pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului au fost suspendate 122 de permise auto, iar pentru neacordarea prioritatii pietonilor alte 26 de permise de conducere. Insa sirul abaterilor soldate cu retinerea permisului de conducere auto in vederea suspendarii nu se opreste aici. Pe parcursul celor cinci luni de inceput de an, au mai fost suspendate alte 18 permise auto pentru neacordarea prioritatii soldate cu accidente cu avarii, 17 permise pentru circulatia pe sens opus, 12 soferi au ramas fara permis pentru cumul de minim 15 puncte de penalizare, iar alti 11 pentru neacordarea prioritatii vehiculelor. Pentru intregirea listei de abateri in trafic, noua soferi au ramas fara permisul auto pentru depasiri si accidente cu avarii, iar sapte pentru ca nu au respectat semnificatia semnalelor politistilor.

Batranii, cei mai atenti in trafic

Cei mai multi nelegiuitori din trafic carora le-a fost suspendat permisul de conducere o reprezinta persoanele cu varste cuprinse intre 31 si 50 de ani, respectiv 281 de conducatori auto. La categoria proaspetilor soferi, cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, au ramas fara permisul de conducere, ridicat in vederea suspendarii, 42 de persoane, intre 21 si 30 de ani – alti 230 de soferi, iar cu varsta cuprinsa intre 51 si 70 de ani – 90 de persoane. Cei mai atenti in trafic sunt soferii cu varste de peste 70 de ani, in cele cinci luni de analiza, doar unul ramanand fara permisul de conducere pentru o perioada. In functie de locul savarsirii contraventiei pentru care soferului i-a fost suspendat dreptul de conducere, 545 de permise auto au fost suspendate in localitati, iar 99, in afara localitatilor.

Fara castig in instanta

Nemultumiti de decizia politistilor de suspendare a permisului de conducere, peste 150 de soferi s-au adresat instantelor de judecata. Insa doar trei conducatori auto si-au recuperat permisul auto in urma sentintelor judecatoresti. Inainte de dotarea inspectoratelor de politie din tara cu radarele nedetectabile, multi dintre conducatorii auto care au depus plangeri impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor la regimul circulatiei se bazau pe lipsa acuratetei filmarii cu radarele cu film ori lipsa omologarii acestor aparate. In concluzie, ceea ce le mai ramane soferilor este sa fie atenti in trafic si sa respecte regulile de circulatie, pentru evitarea in acest fel a accidentelor grave de circulatie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »