Împins de foame, un copil din Sînmihaiu Almaşului a ajuns hoţ la 12 ani

Mihaela Moldovan 10 ianuarie 2013 1
Împins de foame, un copil din Sînmihaiu Almaşului a ajuns hoţ la 12 ani

 

nceputul de an s-a dovedit a fi plin de încercări grele pentru Ioan L.., în vârstă de 12, din Sînmihaiu Almaşului. Copilul a crescut într-o familie cu probleme: tatăl i-a ucis mama cu ani în urmă şi a făcut închisoare pentru fapta sa. Bărbatul a ieşit din puşcărie cu mai bine de un an în urmă şi, acuzând probleme de sănătate, refuză să îl primească în casă pe băiat. Lăsat în frig, sub cerul liber, şi chinuit de foame, copilul a ajuns să fure ca să aibă ce mânca, a declarat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, Violeta Milaş. „Nici nu mi-e greu să înţeleg că băiatul a furat alimente ca să aibă ce mânca. Acum l-am dus în Centru Social Jibou, întrucât este cel mai aproape Centru de localitatea din care provine băiatul. Am făcut, însă, demersuri ca tatăl să fie decăzut din drepturile părinteşti. Înţeleg că are probleme de sănătate şi că face dializă, însă nu pot înţelege că nu îşi primeşte copilul în casă şi că-l lasă să sufere de foame. Este inadmisibil”, a declarat Violeta Milaş.

Directorul DGASPC Sălaj a spus că nu este prima dată când copilul ajunge într-un Centru Social. „În perioada când tatăl îşi ispăşea pedeapsa pentru omor, băiatul a fost în grija noastră, într-un Centru Social, unde a rămas până în 2004, când a fost dat în plasament la bunici. Aceştia au îmbătrânit între timp, iar după ce tatăl copilului a ieşit din închisoare, minorul a rămas cu el. Acum îl luăm iar în grija noastră, întrucât situaţia de acasă nu poate fi permisă”, a declarat Violeta Milaş.

Potrivit sursei citate, în aceste zile copilul va fi evaluat de asistenţii sociali şi de un psiholog, urmând să fie înscris la şcoală. „Sper să nu aibă probleme şi să îl putem înscrie în învăţământul de zi şi nu în cel special. Oricum, cazul va fi monitorizat”, a explicat Violeta Milaş.

 

Nu va răspunde penal pentru fapta sa

 

Chiar de va fi găsit vinovat, nu va răspunde penal pentru fapta sa, întrucât are sub 14 ani. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Maria Cristea, a declarat că, totuşi, dosarul întocmit pe numele minorului va fi înaintat instanţei, care va decide măsuri educaţionale pentru copil. „Aceste măsuri educaţionale ar putea fi mustrare, libertate supravegheată, internare într-un Centru de Reeducare sau internare într-un institut medico-educativ”, a declarat Maria Cristea.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj a explicat că situaţia copilului a ajuns în atenţia poliţiştilor din cadrul Postului de Poliţie Sînmihaiu Almaşului în timp ce aceştia anchetau un furt dintr-o locuinţă, comis în noaptea de 4/5 ianuarie, identificându-l pe minor drept autorul faptei. Din locuinţa respectivă, acesta a furat 2.690 de lei, sumă din care poliţiştii au recuperat 500 de lei. „De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, minorul a sustras dintr-un magazin din Sînmihaiu Almaşului bunuri în valoare de 4.800 lei, prejudiciu din care a fost recuperată suma de 650 de lei. Tot în noiembrie – decembrie anul trecut, copilul a sustras dintr-un autoturism bunuri în valoare de 200 lei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate şi predat părţii vătămate”,a declarat Maria Cristea.

Potrivit legislaţiei în vigoare, minorii răspund penal pentru fapta comisă dacă au peste 14 ani, iar fapta a fost comisă cu discernământ.

 

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. intrebare? 11 ianuarie 2013 at 15:12 - Reply

    El a furat….sa manance, dar pagubitii pentru ce au muncit ?
    D-na Mihaela, pentru cate luni a vrut sa fure cand dadea lovitura; 2.690 lei si 4.800 lei nu cred ca sunt sume neinsemnate furate doar pentru …..a-si cumpara mancare !

Lasa un Raspuns »