Ileanda, comuna în care se vinde apă în loc de motorină

Mihaela Oprea 23 ianuarie 2013 2
Ileanda, comuna în care se vinde apă în loc de motorină

Doi tineri în vârstă de 15 şi 18 ani, din localitatea Ileanda, sunt cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, după ce au fost prinşi, zilele trecute, în timp ce încercau să vândă unui sătmărean 300 de litri de apă în loc de motorină. Norocul sătmăreanului a făcut ca, în momentul în care plătea suspecţilor avantajosul preţ de doar 4 lei/litru pentru aşa-zisa motorină, să-şi facă prezenţa oamenii legii.

Doi tineri din Ileanda sunt suspecţi într-un caz de înşelăciune comis în localitate, după ce au încercat să vândă unui sătmărean 300 de litri de apă în loc de motorină. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că, profitând de neatenţia sătmăreanului, suspecţii au turnat motorină peste capacul canistrelor în care vindeau combustibilul, astfel încât victima să fie sigură pe ceea ce plăteşte. “Poliţiştii Secţiei de Politie Rurală Ileanda au prins în flagrant, în data de 10 ianuarie, doi tineri de 15 şi 18 ani, din Ileanda, care încercau să-i vândă unui sătmărean cantitatea de 300 de litri apă, despre care susţineau că este motorină. Pentru a fi credibili, aceştia au turnat motorină peste canistrele umplute cu apă, inducând în eroare cumpărătorul”, a declarat Tincuţa Dumuţa.
Potrivit sursei citate, sătmăreanul a achitat suspecţilor suma de 1.200 de lei pentru canistrele cu aşa-zisa motorină, la preţul avantajos de 4 lei/litru, faţă de peste 6 lei/litru cât costă la pompă. “La intervenţia promptă a poliţiştilor, prejudiciul cauzat a fost recuperat şi restituit păgubitului”, a declarat Dumuţa.
Pe numele celor doi tineri au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă să stea ani grei în spatele gratiilor, pedeapsa prevăzută de lege pentru fapte de înşelăciune fiind închisoarea de la 3 la 15 ani.

“Motorină” din pârâul din apropierea casei

Acesta nu este primul caz de înşelăciune înregistrat pe raza comunei Ileanda. În urmă cu aproape un an, poliţiştii din comună au fost sesizaţi despre faptul că au fost înşelaţi de Angelica V., de 39 de ani, din sat, care le-a vândut apă în loc de motorină. Modul în care acţiona femeia era pe cât de ingenios, pe atât de ilegal.
Demarând cercetările, oamenii legii au constatat că femeia, profitând că în acea perioadă se desfăşurau lucrările agricole de primăvară, a lansat zvonuri în localitate că vinde motorină la preţul de 4 lei/litru. “Persoanele care doreau să cumpere combustibil duceau canistre acasă la Angelica V. şi, după ce aceştia plecau, le umplea cu apă dintr-un pârâu care curgea prin apropierea locuinţei, le închidea şi peste capac turna motorină, pentru a lăsa impresia că sunt pline cu combustibil”, a declarat sursa menţionată anterior.
Pe numele femeii, poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul sâvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

A venit din Cluj să cumpere… apă

O sesizare a venit direct la redacţie, în luna octombrie a anului trecut, din partea unui tânăr clujean care a relatat că a fost înşelat de trei indivizi, pe raza comunei Ileanda, care i-au vândut apă în loc de motorină. Tânărul ne-a relatat că, în dimineaţa zilei de 4 octombrie, a primit un telefon de la o femeie care a pretins că este din localitatea Ileanda şi care i-a spus că are de vânzare motorină la preţul de 4 lei pentru un litru, mai ieftină decât preţul la pompă. Se pare că bărbaţii acţionau după un plan bine pus la punct, astfel încât tărăşania să nu iasă la suprafaţă. “Ca să nu fim descoperiţi, cei doi indivizi mi-au cerut să stau de pază unde începea drumul de ţară, iar în cazul în care ar fi venit cineva, să dau fuga să îi anunţ. De îndată ce am ajuns la drum, am fost apelat de bărbaţi să mă întorc să iau motorina. Am cumpărat 350 de litri de combustibil, pentru care am plătit 1.320 de lei. Am urcat în maşină canistrele care miroseau puternic a motorină şi am plecat spre casă”, a afirmat tânărul clujean.
Doar când a ajuns la domiciliu, acesta şi-a dat seama că a fost înşelat.

Atenţie la ofertele avantajoase

Oamenii legii atrag atenţia cetăţenilor să nu dea curs ofertelor prea avantajoase venite din partea unor persoane care vând ilegal motorină la preţuri mici, întrucât ar putea deveni victime în cazuri de înşelăciune. “Atenţionăm cetăţenii, mai ales pe cei din mediul rural, să nu dea curs unor astfel de oferte care, oricât de tentante ar părea, sunt înşelăciuni în toată regula, întrucât canistrele oferite spre vânzare conţin apă şi nu motorină”, a precizat Tincuţa Dumuţa.
De asemenea, poliţiştii fac un apel tuturor persoanelor care au fost înşelate în acelaşi mod să se prezinte la orice unitate de poliţie pentru a depune plângere.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. mirel 24 ianuarie 2013 at 14:16 - Reply

    Si eu am platit 1600 roni, pt 400 litri de apa pe 20 oct 2012.Am depus plangere in ziua urmatoare cand l-am si identificat pe Varga Nicolae Raul si pe mama lui Varga Aurica Angela , ca fiind autorii inselaciunii. Stiu ca politia din Ileanda cunoaste de mult timp persoanele implicate si toata strategia pe care o folosesc si nu pot intelege de ce nu pot[vreau] sa faca ceva pentru a impiedica aceasta escrocherie, in care sint implicate mult mai multe persoane decat se crede. Din momentul depunerii plangerii si pana acum nu sa putut face nimic, pentru ca ”autorul a fost plecat din localitate si nu am avut cum face audieri ” [explicatie prin tel. de la Comisar PINTEA ALEXANDRU]. Chiar daca stiu ca paguba va ramane, as vrea sa nu mai poata insela pe nimeni, niciodata, si mai sper sa fie identificati si cei ce-i organizau, si cei ce-i ajutau, si acei ce-i protejau

  2. mariogame 9 septembrie 2013 at 21:54 - Reply

    sa publici si decizia
    judecatoriei cand o primesti

Lasa un Raspuns »