Ignoranta fara limite! Salajenii au trecut la curatarea padurilor judetului

Magazin Salajean 28 martie 2012 0

Ignoranta fara limite! Salajenii au trecut la curatarea padurilor judetuluiIncendiile provocate de salajeni pentru curatarea terenurilor de vegetatia uscata continua sa creasca valoarea pagubelor materiale, cu atat mai mult cu cat, in arderile inregistrate in ultimele zile, flacarile au ajuns si la padurile din apropiere. Numai in cursul zilei de ieri, pompierii militari au fost solicitati sa intervina la 18 arderi necontrolate, in patru dintre cazuri, flacarile propagandu-se si la litiera padurii.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, a declarat ca incendiile care amenintau sa cuprinda coronamentul padurii au fost cu greu stinse de pompieri. Primul incendiu a fost semnalat luni, in jurul amiezii, la iesirea din localitatea Sutor, unde focul a cuprins 20 de hectare de litiera de padure (nefiind afectati copacii) si 12 hectare de teren. O alta solicitare a fost inregistrata in aceeasi dupa-amiaza, in localitatea Valisoara (Ocol Silvic Cehu Silvaniei). Focul s-a extins de la vegetatia uscata de pe un teren la 35 de hectare din litiera padurii din apropiere, pompierii de la Ileanda reusind sa opreasca extinderea incendiului si la coronamentul arborilor. A treia interventie a fost la un fond forestier din localitatea Maeriste, unde au ars 12 hectare de litiera de padure, iar ultima in localitatea Tusa (Ocolul Silvic Magura Simleului), unde au ars sapte hectare de litiera padure de fag si cinci hectare de litiera padure de pin, a declarat purtatorul de cuvant.

In ciuda numarului ridicat de incendii inregistrate luni, pompierii au identificat doar o persoana care a provocat incendierea unor terenuri de la Sutor. Aceasta a fost sanctionata contraventional cu amenda de 2.500 de lei.

Unul dintre cele mai grave incendii inregistrate in cursul acestui an, a fost inregistrat duminica, in padurea Voievodenilor, unde au fost mistuite de flacari peste 44 de hectare de padure de pin. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Silvice Salaj, Dan Fogos, in acest caz, paguba estimata la o prima evaluare se ridica la peste 30.000 de lei. In cursul verii vom efectua cea de-a doua evaluare, urmand a se stabili prin ce masura vom recupera paguba, a mentionat Fogos. Conform spuselor acestuia, in acest an au fost inregistrate noua incendii izbucnite la vegetatia uscata, care s-au extins la padurile din mai multe localitati din judet.

De la inceputul anului si pana in prezent, au fost inregistrate 173 de arderi necontrolate la care pompierii salajeni au intervenit. De asemenea, in aceeasi perioada, au fost aplicate, in total, 23 de contraventii persoanelor care au recurs la incendierea terenurilor fara luarea masurilor legale, soldate cu pagube materiale insemnate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »