Grevă spontană în gările din Sălaj

Andreea Vilcovschi 16 ianuarie 2013 0
Grevă spontană în gările din Sălaj

Cinci trenuri au fost blocate miercuri dimineaţă, timp de două ore, în gările şi haltele din judeţul Sălaj, ca urmare a grevei spontane declanşate de angajaţii de la CFR Infrastructură.

Protestul a început la 7 dimineaţa şi s-a încheiat la ora 9, greviştii fiind nemulţumiţi de faptul că plata salariilor pe luna decembrie, care trebuia să aibă loc marţi, 15 ianuarie, nu s-a petrecut.

Potrivit şefilor de staţii din judeţ, trenul regio 4361 Sărmăşag-Jibou a rămas în gara din Zalău, iar cele care circulau pe rutele Jibou-Satu Mare şi Cluj-Napoca-Baia Mare au staţionat timp de aproape două ore în gara din Jibou.Greva spontană i-a afectat şi pe călătorii care circulau cu garniturile Interregio 1641 Bucureşti-Satu Mare, acesta oprindu-se în halta Gâlgău, şi 4093 Satu Mare Bucureşti, care a fost blocat în halta Ileanda.

La nivelul judeţului Sălaj, s-au aflat în grevă spontană aproape 20 de impiegaţi de mişcare şi acari din gările şi haltele Zalău, Jibou, Sărmăşag, Gâlgău, Răstoci, Ileanda, Letca, Băbeni, Cuciulat, Surduc şi Mirşid. “Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit ieri (marţi – n. red.) salariile, prin urmare au declanşat un protest spontan”, ne-a declarat Ilie Opriş, şeful Staţiei Infrastructură Jibou. Situaţia a fost confirmată de şeful Staţiei Infrastructură Zalău, care a adăugat că nu au mai fost înregistrate întârzieri la plata salariilor de mai bine de un an.

În ceea ce-i priveşte pe călătorii care au aşteptat în zadar sosirea trenurilor în gări, cei mai mulţi au decis să apeleze la alte mijloace de transport pentru a ajunge la destinaţiile dorite. “Majoritatea au mers la ocazie, iar aproximativ 10 persoane au rămas în sala de aşteptare”, susţine Aurel Bălănean, şeful Staţiei Călători Zalău. La Jibou, spune Radu Boian, şeful Staţiei Călători de aici, unor călători le-a fost returnată contravaloarea biletului achiziţionat.

Reprezentanţii staţiilor din judeţ susţin că în cele două ore de grevă spontană nu au fost înregistrate incidente, călătorii dând dovadă de înţelegere faţă de gestul ceferiştilor.

Dacă angajaţii de la CFR Infrastructură nu au primit niciun ban din leafa pe ultima lună din 2012, colegiilor de la CFR Călători le-a fost virată doar jumătate din salariul cuvenit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »