Fondatorul Centrului Acasa, decorat de presedintele Romaniei

Magazin Salajean 21 decembrie 2011 0

Fondatorul Centrului Acasa, decorat de presedintele RomanieiMedicul olandez, Jo Sampermans, cel care a pus bazele fundatiei romano-olandeze Acasa din Zalau, a fost decorat de presedintele Romaniei Traian Basescu. Potrivit informatiilor furnizate, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de presedintele fundatiei, Vasile Padurean, seful statului i-a conferit ordinul National Pentru Merit in grad de Comandor medicului olandez Joseph Jacques Marie Sampermans. Distinctia a fost acordata in semn de inalta apreciere pentru contributia la dezvoltarea serviciilor sociale si medicale din Romania. Evenimentul a avut loc in 15 decembrie la Maastricht, provincia Limburg din Olanda, sub inalt patronajul guvernatorului provinciei Limburg, Theo Bovens si a ambasadorului Romaniei in Regatul Tarilor de Jos, Calin Fabian, personalitati din lumea medicala, sociala, din administratie, prieteni si familie. In acest cadru a fost prezentat si mesajul primarului urbei de la poalele Mesesului, Radu Capilnasiu si totodata au fost evidentiate meritele lui Jo Sampermans. Acesta, timp de 15 ani, a initiat si implementat in Romania, in special in Salaj la Fundatia Acasa, 15 proiecte in domeniul sanatatii, asistentei sociale si educatiei, de care au beneficiat anual peste 3.500 de persoane, copii si adulti din judet si din tara.

In Salaj, nu stim ca cineva sa fi primit o astfel de distinctie din partea presedintelui Romaniei pentru activitatea inchinata asistentei medicale si umanitare. Jo Sampermans a fost declarat cetatean de onoare al muncipiului Zalau in anul 2004, iar in 2009 a primit de la Regina Olandei o distinctie asemanatoare celei primite acum de la seful statului roman. Acest om, care a implinit 70 de ani, este un exemplu pentru noi, nu doar pentru implicarea in acest domeniu, ci si prin aceea ca a schimbat intreg conceptul muncii noastre, contribuind la cresterea la 90 la suta a gradului de satisfactie al pacientilor nostri, beneficiarii serviciilor din Centrul de Recuperare, Tratament si Ingrijire Acasa, a apreciat Vasile Padurean.

Centrul Acasa, la zece ani de activitate

Infiintarea Centrului de Recuperare, Tratament si Ingrijire Acasa din Zalau, in anul 2001 a vizat oferirea de servicii medicale, recuperare, tratament si ingrijire pentru copii si adulti. Unitatea a fost data in folosinta in anul 2004, avand o capacitate de 90 de paturi pentru adulti si 30 de paturi pentru copii, zece sali de fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, masaj si ergoterapie, 12 cabinete medicale, de tratament, psihologie si logopedie. Finantarea pentru cladire a fost asigurata de catre Fundatia CaSa (Care Center Salaj – Olanda) si sponsorii atrasi de aceasta organizatie, iar terenul pentru constructie a fost dat in folosinta gratuita de municipalitate. Dintre realizarile la nivelul fundatiei din cei zece ani de activitate pot fi mentionate: deschiderea centrului de recuperare din Zalau, a doua case pentru 16 copii in Hereclean si Fizes, dotarea a sapte ateliere scolare pentru activitatea de practica, donarea a 130 de calculatoare si mobilier scolar pentru 12 unitati de invatamant. Pana la aceasta data, au fost oferite pacientilor din Salaj si din tara, 12.299 consultatii medicale in specialitatile pediatrie, reumatologie, neurologie si recuperare, 964 de bolnavi au beneficiat de servicii in ambulatoriu, 5.818 de persoane au facut tratamente de recuperare medicala in sistem de internare continua, s-au acordat servicii de consultanta si credite financiare nerambursabile pentru Asociatia Crescatorilor de Bovine din Salaj.

Modernizari in folosul celor mai mici pacienti

Avand in vedere numarul mare al paci-entilor cu varste foarte mici, faptul ca baza materiala pentru ingrijirea si tratarea lor este, in mare masura, comuna cu cea a adultilor, precum si extinderea patologiei medicale care necesita a fi abordata in centru (peste 103 afectiuni), s-a decis modernizarea acestuia. Asa cum a aratat ieri directorul medical al centrului Acasa, dr. Ioana Rotaru, de anul viitor, aici vor fi aplicate noi metode de interventie pentru copii. Pana in prezent, cele mai frecvente patologii tratate la Zalau au fost paraliziile cerebrale si deficientele motorii. Din totalul pacientilor unitatii, 30 la suta sunt copii, numarul acestora creste in perioada vacantelor de vara si de iarna.

Servicii de calitate, la preturi scazute

Calitatea serviciilor oferite in cadrul Centrului Acasa sunt recunoscute de personalul de specialitate din lumea medicala romaneasca, dovada fiind procentul mare de persoane care vin aici din toata tara (peste 40 de suta). Directorul general al Centrului Acasa, Leontin Babtan, a aratat ca intr-o luna, in unitate sunt ingrijite in medie 300 de persoane, 96 beneficiaza de sistemul de spitalizare, 25 de servicii in ambulatoriu, 300 de pacienti primesc lunar consultatii in centrul de zi, 350 de persoane sunt asistate. In prezent, pe lista de asteptare sunt inregistrate 3.250 de solicitari din partea bolnavilor care doresc sa fie tratati aici. Cei care se inscriu astazi, au de asteptat doi ani si jumatate, respectiv, sase luni pentru cei care vor fi tratati in ambulatoriu. Reprezentantii unitatii au declarat ieri ca, pana acum, pacientii nu au fost nevoiti sa plateasca pentru serviciile primite. Se doreste ca la tarife minime, fara a se renunta la standardele de calitate, in cadrul centrului sa se acorde servicii pentru cat mai multi pacienti. Pentru serviciile medicale, unitatea primeste sprijin financiar prin Casa de Asigurari de Sanatate Salaj, iar investitiile se deruleaza cu fonduri atrase. Costurile in centru se cifreaza la 20 la suta din standardul minim al activitatilor din domeniu social (respectiv, in jurul valorii de 156 de lei pe zi de spitalizare, iar in ambulatoriu tarifele, in functie denumarul de proceduri, la cel mult, 140 de lei pentru 10 zile de tratament).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »