Festivaluri folclorice pentru salajeni

Magazin Salajean 4 iulie 2007 0

* Cea de-a VII-a editie a Festivalului de Folclor La Fantana Dorului se va desfasura la Simleu Silvaniei, in perioada 12-18 iulie. Potrivit unui comunicat de presa remis de Clubul Copiilor Simleu, manifestarea, dedicata romanilor de pretutindeni, va reuni ansambluri folclorice din Bulgaria, Banatul Sarbesc, Valea Timocului, zona Cernautiului, Maramuresul de peste Tisa, regiunea Odessa, Ungaria, Republica Moldova, Kazahstan si Romania.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, de Ministerul Afacerilor Externe, Primaria Simleu, Consiliul Judetean Salaj, Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj si Clubul Copiilor Simleu.

* Un alt festival si o alta locatie: Festivalul de Muzica Tanara Prometheus de la Sfantu Gheorghe, judetul Tulcea (11-12 iulie) . Cea de-a treia editie a acestei manifestari culturale va avea sapte finalisti, printre care si salajeanca Paula Tarau (Simleu Silvaniei). Adolescenta, in varsta de 16 ani, a inceput pregatirea muzicala la Cercul Militar Simleu, acum fiind eleva a Scolii de Arta Ioan Sima din Zalau.

Concursul din Delta Dunarii il va avea ca presedinte al juriului pe Nicu Alifantis si va include concerte, workshop-uri, excursii si dialoguri cu publicul. Spectatorii vor desemna, de altfel, si castigatorul festivalului, caruia organizatorii i-au pregatit un premiu de 1.000 de lei.

* Tot in aceasta vara, in 26 august, la Treznea va avea loc prima editie a Festivalului folcloric Floare Mandra de Sub Meses. Potrivit unui comunicat de presa remis de Centrul Culturii Traditionale Salaj, manifestarea va fi dedicata promovarii dansului si cantecului popular din Salaj. Isi vor da concursul ansamblurile si grupurile folclorice: Plaiuri Salajene (Horoatu Cransei), Muiereasca (Mesesenii de Jos), Cizereana (Cizer), Spiridusii (Valcau de Jos), Poiana (Ciumarna), Porumbita (Agrij). Vor mai sustine spectacole in fata publicului Ansamblul Mesesul din Zalau si un grup folcloric de copii de la scoala din Treznea. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judetean Salaj, Primaria Treznea, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj, Asociatia Treznea, sat natal si SC Mateo SRL Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »