Festivalul Roman, apreciat la Porolissum – Moigrad

Mihaela Oprea 23 septembrie 2012 7
Festivalul Roman, apreciat la Porolissum – Moigrad

Manifestările organizate în cadrul Festivalului Roman Zalău – Porolissum au continuat duminică, la Castrul Roman de la Porolissum – Moigrad. Pentru ca publicul să poată ajunge mai uşor la Porolissum, Primăria Zalău a prevăzut duminică trei transporturi cu autobuzele operatorului de transport în comun Transurbis, pe ruta Zalău – Moigrad şi retur.
Spectactorii au avut parte în cadrul programului de demostraţii sportive, de lupte si box, susţinute de sportivii de la Clubul Sportiv Municipal Zalău. De asemenea, in cadrul festivalului a fost prezentată şi aruncarea bolovanului, activitate specifică de spectacol din timpul romanilor. Chiar şi publicul a fost invitat să participe la aruncarea bolovanului, interacţionând cu luptătorii romani.
De nelipsit au fost şi nimfele dacice – zânele Zalăului, care au dansat pentru publicul larg, precum şi pentru luptători. Totodată, nimfele au pus cunune pe capetele alergătorilor, în semn de admiraţie şi răsplată pentru performanţa acestora la competiţii.
Demonstrațiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor au dat o reală lecție de istorie antică, scotând ropote de aplauze din mulţime. Privitorii au avut, totodată, ocazia să admire echipamentele de luptă. Au fost recreate și scene de bătălie între romani și așa zișii “barbari”, fie daci, fie alte popoare.
Festivalul Roman Zalău Porolissum are un pronunțat caracter educativ și interactiv, ceea ce îl scoate din sfera evenimentelor de masă obișnuite. Brand al Zalăului, în viitor el va deveni și un brand regional, capabil să atragă turiști și să creeze efecte multiplicatoare, cum deja s-a și întâmplat.
Motivația principală a apariției acestui festival a fost dorința de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ținută care să se evidențieze în peisajul cultural local, regional și național. Anul acesta s-a marcat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum.

Comentarii

comments

7 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. angel 24 septembrie 2012 at 07:40 - Reply

  care public larg ? care turisti? cativa oameni care erau de fapt parintii copiilor pe care i-au trambalat degeaba pana acolo imbracati in costume .de ce nu recunoasteti ca acest asa zis festival a fost un esec total.(noroc cu nimfele!)

 2. MIREL 24 septembrie 2012 at 10:38 - Reply

  angel draguta ,atat ai inteles tu din tot ce a fost acolo??se vede ca tu plutesti in lumea ta!!!!chiar a fost ff frumos la MOIGRAD

 3. Anonim 24 septembrie 2012 at 12:02 - Reply

  a fost foarte frumos la moigrad, dar pentru ca e frumos locul nu datorita festivalului care anul asta a fost un fiasco. organizare total defectuoasa pacat de fondurile alocate

 4. Anonim 24 septembrie 2012 at 14:00 - Reply

  un rateu complet!!! au fost vreo 10 romani pe acolo..si cam atat!!! si nimfele de la dansez pentru tine…care au fost date afara de la acel concurs!!

 5. Anonim 24 septembrie 2012 at 14:01 - Reply

  organizare zero !!!

 6. Anonim 24 septembrie 2012 at 14:01 - Reply

  apreciat de cine..ca nu era mai nimeni!!!!

 7. Anonim 24 septembrie 2012 at 14:02 - Reply

  cum sa nu..angajatii din Primarie..ca au fost obligati sa mearga.!!!

Lasa un Raspuns »