Fenomenul de evaziune fiscala ia amploare in Salaj!

Magazin Salajean 31 ianuarie 2012 0

Fenomenul de evaziune fiscala ia amploare in Salaj!Peste 16 milioane de lei a insumat prejudiciul cauzat statului roman intr-un caz de evaziune fiscala descoperit de politistii salajeni si alte structuri specializate, in cursul anului trecut. Acesta este, insa, doar unul dintre cazurile in care administratorii unor firme salajene au incercat sa se sustraga de la plata taxelor si impozitelor si care au fost scoase la iveala in actiunile desfasurate de oamenii legii impotriva evaziunii fiscale.

Potrivit bilantului activitatilor desfasurate anul trecut de Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, in domeniul economico-financiar au fost constatate 881 de infractiuni, pentru care s-a inceput urmarirea penala, cu 126 mai multe fata de anul 2010. O crestere semnificativa a fost inregistrata la cazurile de evaziune fiscala si contrabanda. Si anume, urmare actiunilor pentru identificarea si sanctionarea ilegalitatilor circumscrise evaziunii fiscale in domeniile prioritare, au fost descoperite 208 de infractiuni, fata de 129 cate au fost in anul precedent, pentru comiterea carora au fost cercetate 166 de persoane.

Unul dintre cele mai importante cazuri de evaziune fiscala a fost scos la iveala intr-o actiune comuna, desfasurata in luna noiembrie, de politisti impreuna cu alte structuri specializate privind operatiuni intracomunitare ilegale cu cereale desfasurate de catre cinci societati comerciale din Romania si Ungaria. In aceste afaceri murdare au fost implicate 12 persoane de pe raza judetelor Salaj si Bihor, care prin deduceri fictive de TVA si alte manopere financiare frauduloase, au creat un prejudiciul bugetului de stat de 16.291.278 de lei.

De asemenea, in domeniul prioritar prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in domeniul comercializarii produselor din tutun au fost intocmite 76 de dosare penale in care au fost cercetate 79 de persoane, din care doua au fost in stare de retinere si una in stare de arest preventiv, pentru comiterea a 98 de infractiuni. Urmare actiunilor desfasurate, politistii au confiscat sau ridicat in vederea cercetarilor 278.780 de tigarete, respectiv aproape 14.000 de pachete, si un kilogram de tutun vrac.

In crestere sunt si infractiunile savarsite la codul vamal, cu 44 de fapte mai mult decat acum doi ani, cand au fost savarsite 41 de infractiuni. Un numar ridicat de infractiuni se evidentiaza la capitolul codul silvic, respectiv 199 de cazuri, chiar daca sunt in scadere fata de anul 2010, cand au fost savarsite 273 de fapte. De asemenea, pe parcursul anului trecut s-au inregistrat nu mai putin de 185 de fapte de coruptie, tot in scadere fata de anul anterior, cand au fost depistate 205 infractiuni de genul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »