Expozitie si carte despre descoperirile arheologice de pe centura Zalaului

Magazin Salajean 7 decembrie 2009 0

Expozitie si carte despre descoperirile arheologice de pe centura Zalaului

Descoperirile arheologice facute cu prilejul des-carcarilor de sarcina arheologica de pe traseul viitoarei sosele ocolitoare a Zalaului au fost prezentate in cadrul unei expozitii vernisate vineri la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. Tot vineri a fost lansata si lucrarea Cercetari arheologice preventive pe traseul soselei ocolitoare a municipiului Zalau, editata de Sanda Bacus, Dan Bacuet, Ioan Bejinariu, Horea Pop si Alexandru Matei, din cadrul muzeului, lucrarea inglo-band detaliile de specialitate ale acestor descoperiri arheologice.

Expozitia cuprinde atat piese gasite in cele trei suturi arheologice cercetate, cat si reconstituiri ale unui mormant de incineratie, rug funerar si cuptor de ars ceramica din epoca fierului, dar si al unei locuinte de suprafata din secolul VIII. Constructia soselei de centura si obligatia descarcarilor de sarcina arheologica de pe traseul ei a fost o sansa enorma din punct de vedere oamenilor de stiinta, al arheologilor, a precizat, la festivitatea de vineri, Dan Bacuet. Cercetarile de teren au inceput inca din 2004, iar cele arheologice in luna mai a anului trecut. Este vorba de trei situri cercetate, insumand o suprafata de peste 20.000 de metri patrati. Munca nu s-a rezumat doar pe santier, continuand apoi cu conservare si restaurarea in cadrul muzeului a materialului arheologic descoperit, a subliniat, pe de alta parte, Sanda Bacuet.

Printre rezultatele deosebite ale cercetarilor arheologice se numara, identificarea, in premiera, a unui mormant de incineratie din secolele IV-III i. Hr., doua cuptoare de ars ceramica celtice din secolul III i. Hr. dar si a unui cuptor de ars ceramica din secolul V, o noutate in zona. O alta descoperire importanta este reprezentata de cele doua morminte de incineratie din epoca fierului (sec. IV-III i. Hr.). Situl cel mai bogat in materiale arheologice a fost cel de la Aghires, Sub pasune, unde cercetarile arheologilor au scos la lumina trei sate medievale timpurii suprapuse, unul din ele fiind, probabil, o asezare incendiata de mongoli, in trecerea lor spre Ungaria, ce apare mentionat in documente dar nu mai exista in prezent. Nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca expozitia, prin piesele si reconstituirile prezentate, are un puternic caracter didactic, la inaugurarea de vineri fiind de altfel prezenti si multi elevi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »