Explozie de proportii la Crasna

Magazin Salajean 30 august 2010 0

Explozie de proportii la Crasna

Pamantul s-a zguduit, iar cerul s-a innegrit, vineri, in poligonul de la Crasna. A fost o explozie de proportii care s-a auzit de la zeci de kilometri. Din fericire, a fost una controlata de catre pirotehnistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, care au detonat toata munitia de razboi descoperita de la inceputul anului.

O jumatate de tona de munitie ramasa neexplodata din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, printre care proiectile de artilerie, grenade si cartuse, a fost ingropata adanc in pamant, in poligonul Crasna. Pirotehnistii s-au asigurat ca pe o raza de cel putin 500 de metri nu sunt oameni sau animale, dupa care au detonat munitia de razboi. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Salaj, pentru detonarea munitiei s-au folosit aproape 50 de kilograme de trotil. Cele 500 de kilograme de munitie neexplodata au fost asanate, in primele sase luni ale anului 2010, de pe intreg teritoriul judetului Salaj. Munitia a fost amplasata in doua gropi pentru detonare, fiind necesare aproximativ 50 de kilograme de trotil, a declarat purtatorul de cuvant. Potrivit acestuia, pentru desfasurarea misiunii in conditii de siguranta, la poligonul Crasna au fost prezente si alte forte apartinand Politiei si Salvarii.

Pirotehnistii spun ca majoritatea elementelor de munitie au fost descoperite in mediul rural, in urma unor lucrari de decolmatare a vailor si prin gradinile satenilor. Specialistii avertizeaza ca munitia ar fi putut provoca adevarate tragedii daca nu ar fi intervenit pirotehnistii. Astfel, cadrele inspectoratului recomanda cetatenilor ca la gasirea unor elemente de munitie neexplodate sa anunte cel mai apropiat organ de Politie sau ISU Salaj, la numarul unic de urgenta 112, fara a le atinge si a schimba pozitia acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »