Episcopul Sălajului, blamat pe Facebook

Mihaela Oprea 7 februarie 2013 42
Episcopul Sălajului, blamat pe Facebook

Scandalul iscat între enoriaşii de la Biserica “Sfântul Ştefan” din Zalău şi Episcopia Sălajului continuă pe Facebook. Chiar dacă, în cele din urmă, clericii au ajuns la o înţelegere, lăsându-l pe preotul Ioan Coste să slujească, în continuare, în aceeaşi biserică, pe renumitul site de socializare a fost creată o pagină de protest împotriva Episcopului, denumită: Petroniu Florea, episcopul metrosexual care ia decizii “în numele Domnului”.
Contul este descris în data de 2 februarie ca o “pagină de protest împotriva Episcopului de Sălaj şi a deciziilor din ce în ce mai absurde şi mai revoltătoare ale acestuia. Acţiunile sale bazate doar pe propriile interese, afectează direct liniştea şi relaţia credincioşilor cu Biserica”. Contul a fost creat de o persoană anonimă, întrucât fotografiile postate sunt ale Episcopului şi a somtuoasei clădiri a Episcopiei. Nu au întârziat să apară comentariile la adresa acestuia şi sumedeniile de articole apărute în presa naţională despre acest caz. De asemenea, a fost comentată şi una dintre fotografiile în care apare Petroniu Florea, în anul 2008, având părul şi barba căruntă, iar în 2010 – brunet, aşa cum este şi în prezent. Nu este exclusă posibilitatea ca această fotografie să fie trucată.
Scandalul de la Biserica “Sfântul Ştefan” a fost declanşat după ce fostul vicar al Episcopiei Oradea, Vasile Bota, a slujit, în 8 ianuarie 2013, la înmormântarea mamei lui Ioan Coste, fiind încălcate, astfel regulamentele bisericeşti şi sfidând public interdicţia episcopului Sălajului. Preotul orădean este considerat persona non grata în judeţ, întrucât “în perioada în care a ocupat funcţia de vicar administrativ al Episcopia Oradiei, a reuşit divizarea în două tabere a preoţilor din Sălaj”. Mai exact, explică Gabriel Gârdan, preotul Bota a fost unul dintre cei care s-au opus cu înverşunare înfiinţării Episcopiei de Sălaj.
După mai multe proteste ale credincioşilor, Episcopia Sălajului a acceptat ca preotul Ioan Coste să slujească în continuare la Biserica “Sfântul Ştefan”, cerându-i în schimb să renunţe pentru totdeauna la rangul de iconom şi iconom stavrofor.

Comentarii

comments

42 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. vasile 7 februarie 2013 at 02:23 - Reply

  minune, minune, preanesmeritul a innegrit la par!!!

 2. Anonim 7 februarie 2013 at 07:36 - Reply

  HARUL cel Dumnezeiesc ,cere-l de la Fiul Tau si Dumnezeul nostru.Intinde noua mana de ajutor .Departeaza de la noi pe tot vrajmasul si potrivnicul.Impaca viata noastra ca sa nu pierim cumplit si fara de pocainta si primeste-ne in salasele cele vesnice ,ocrotitoarea noastra ,bucurandu-ne sa strigam.Aliluia!

  Toata nadejdea noastra spre tine o punem Maica lui Dumnezeu,acopere-ne pe noi cu Sfant Acoperamantul Tau!

 3. gdf 7 februarie 2013 at 08:58 - Reply

  ptiu, uciga-l crucea.. s-a transformat! Operatie contra naturii?

 4. Anonim 7 februarie 2013 at 09:37 - Reply

  Sala de forta, wc incalzit, lux princiar in noul palat. Sa ne ierte Dumnezeu preatrufia parinte ca suntem de zvonoteca!

 5. Paul 7 februarie 2013 at 09:57 - Reply

  Parca ar fi filmul “The curious case of Benjamin Button”:d

 6. Anonim 7 februarie 2013 at 10:00 - Reply

  Si faptul ca s-a vopsit este un lucru chiar asa rau? Episcopul este inca tanar nu are nici 50 de ani .Nu vad nimic condamnabil ca este preocupat de propria imagine.

  • eu 7 februarie 2013 at 13:10 - Reply

   Tie atitudinea asta iti inspira respect? Ar trebui sa fie preocupat de cele sfinte nu de imaginea personala, lux si opulenta!

  • eu 7 februarie 2013 at 13:12 - Reply

   E tinar, dar e “inca” calugar!

 7. calin 7 februarie 2013 at 10:00 - Reply

  Ptiu, drace! Asta a descoperit secretul “tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte”!

 8. Anonim 7 februarie 2013 at 10:20 - Reply

  daca asta este exemplu de smerenie din partea unei persoane care in primul rand este calugar apoi episcop…..atunci sa mergeti preafestia voastra in africa de unde ati venit pana mai aveti picioare de-a umbla !!!

 9. ioan 7 februarie 2013 at 12:33 - Reply

  deci, primul e un luptator ninja-n Baragan, celalalt e un lider al -Qaida cu niqab pe cap.

 10. Sorin 7 februarie 2013 at 13:16 - Reply

  Este regretabil ca tocmai cei care ar trebui sa promoveze intelegerea si implicit iertarea devin rigizi odata cu obtinerea de putere si bani!
  Sa-i ierte Dumnezeu pe amandoi iar noi sa le acordam bunavointa.
  Aceasta este singura atitidudine crestineasca pe care trebuie sa o avem!
  A prolifera cuvinte nesabuite la adresa fetelor bisericesti, ne descalifica si contribuie in mod direct la intarirea si proliferarea sectelor religioase.
  Eu cred ca, nu e bine.

 11. adrian 7 februarie 2013 at 14:47 - Reply

  Cum sa fie trucata? Intrati pe siteul Episcopiei si ve-ti vedea.

 12. gogu 7 februarie 2013 at 14:55 - Reply

  D-le preot (dupa cum va exprimati sunt convins ca aveti aceasta calitate), nesabuit este acest asa zis episcop, care conduce biserica ortodoxa din Salaj in dispretul enoriasilor, contrar dogmelor bisericesti. A nu spune nimic, nu facem altceva decat sa incurajam un astfel de comportament. Modul inchizitorial un care conduce biserica este demn de practicile medievale ale bisericii catolice, care in timp au dus degradarea increderii oamenilor si au proliferat aparitia protestantilor si a altor culte asemanatoare. Acest popa imoral nu are ce cauta in fruntea bisericii.

 13. pipa 7 februarie 2013 at 15:23 - Reply

  stie cineva daca mai este protest astazi?

 14. Anonim 7 februarie 2013 at 15:55 - Reply

  Asa stiu ca este pe platou.

 15. anonim 7 februarie 2013 at 17:05 - Reply

  felicitariDOMNULE EPISCOP !ati reusit sa compromiteti biserica si credinta ortodoxa in judetul nostru ,si nu numai pt.aroganta , incapatanarea si rautatea fara margini v-ati inspirat din perceptele diavolesti .cum ne privesc celelalte culte? cu mila si compasiune ,vazand cine ne reprezinta!

 16. Anonim 7 februarie 2013 at 18:56 - Reply

  ESTE FOARTE URAT CE SE INTAMPLA,ASA SUNTEM NOI ROMANII NU NE INTERESAM SA FACEM CEVA BUN PENTRU FAMILIA NOASTRA SA NA FIE MAI BINE,;BARFIM, FACEM POLITICA ,DISCUTAM DESPRE FOTBAL,PUNEM DAM JOS POPI,ETC.MULT MAI BINE AR FI DACA NOI CEI DIN SALAJ AM INCEPE CU INCEPUTUL ADICA SA NE SPALAMMMMMM,CA DOAMNE FERESTE SA INTRI INTR-O INSTITUTIE SAU ALTUNDEVA CA ITI PICA NASUL,NU MAI VORBESC DE SPALATUL PE DINTI,APOI EXPRIMATUL,LE AUZI SI PE UNELE CUCOANE PARCA SUNT DE LA USA CORTULUI !SINCER IMI ESTE RUSINE SA SPUN CA SUNT DIN SALAJ.

 17. Anonim 7 februarie 2013 at 19:02 - Reply

  TREZITI-VA FRATILOR SI MAI BINE VA SPALTI SI VOI

 18. tudor 7 februarie 2013 at 19:35 - Reply

  Chiar asa D-le PETRONIU de ce nu aveti nici o reactie ori va este frica de enoriasi ori sinteti prea citit si nu coboriti la nivelul nostru .Care este adevarul? Daca eram in locul preotului COSTEA va lasam sa ma caterisiti si ma privatizam ca preot si apoi aveati Dvs. de lucru. Vedeati modul in care se comporta un slujitor in relatia cu enoriasii sai. POATE va pierdeati toti enoriasii.

 19. ion 8 februarie 2013 at 12:12 - Reply

  e homosexual, are un asistent tanar cu care traieste; le plac restaurantele de pe centru 🙂 le palce in fundic ca la columbeanca 🙂

  mizerabilul petroniu homosexualul !

 20. Anonim 8 februarie 2013 at 13:20 - Reply

  M-a dezamagit foarte tare aceasta episcoie cu episcopul ei cu tot pe care nu-l mai satura dumnezeu de bani de cand a venit acolo.
  Nimeni nu a cerut parerea credinciosilor daca sunt dispusi sa sustina financiar o episcopie, mai marii BOR au infiintat-o sa satisfaca niste orgolii, pe buzunarul oamenilor .
  De cand a venit acest episcop preotii in biserici nu mai spun decat ca trebuie sa adunam bani pentru episcop.
  Parohiile rurale nu mai pot face nimic ca tot banutul trebuie sa-l doneze la episcopie ca altfel il cateriseste pe preot.
  In zilele de pasti, craciun , etc. cand domnul episcop stie ca sunt multi oameni la biserica, hop si el cu o depesa ca banii adunati in ziua respectiva se doneaza obligatoriu la episcopie.
  A inventat vinul liturgic si obilga parohiile sa-l cumpere la suprapret;a cui productie de vin o cumparam oare? El chiar ne crede prosti.
  A obligat parohiile sa cumpere un rand de haine preotesti, ,,Uniforma” se pare fara sa-l intereseze daca lumea are sau nu bani; si la ce pret a fost ,,Uniforma”
  Si toate acestea pe banii nostri, dar nu a infiintat o cantina pentru saraci, o gradinita pentru copii celor cu venituri mici , nu se implica in nici o actiune umanitara, in nici o emisiune de stiri pe Trinitas Tv nu este amintita Episcopia Salajului cu al ei episcop, pentru ca bine nu face, iar de rau, nu au probabil voie sa-l vorbeasca.
  Si mai sunt multe motive pentru care am dori sa fie el catrisit , sa nu mai cateriseasca el pe nimeni…. Stiti cum se intreaba cand este intronizat un episcop ,, VREDNIC ESTE? ” Pentru acest Petroniu raspunsul este: NU ESTE VREDNIC

 21. anonim 8 februarie 2013 at 14:53 - Reply

  Petroniule daca esti HOMOSEXUAL dute învîrtindute unde a întarcat mutu iapa ca spurci altarul, sa te ia DRACUL de nenorocit.

 22. credinciosul bun 8 februarie 2013 at 17:34 - Reply

  Nu va ie rusine sa vorbiti asa de un episcop? nu ca ganditi ca o sa va bata Dumnezeu pt. tot ce scrieti aici?

  • gogu 8 februarie 2013 at 21:29 - Reply

   Un barbat imbracat in sutana, nimic altceva nu este acest personaj. O rusine pentru biserica.

 23. vai de voi 8 februarie 2013 at 21:50 - Reply

  Multa ura, multa patima, vorbe grele. Aduceti atatea acuzatii celor de la Episcopie. Aveti o dovada? Daca ati avea dovezi s-ar adeveri ce spuneti si s-ar lua masuri. Tot ce scrieti se intampla in mintea voastra infierbantata. Pacatele de care spuneti voi ca le are episcopul, dar nu le dovediti, le aveti voi. Ce scrieti este ceea ce vedeti voi cand va uitati in oglinda sau ceea ce doriti voi. Sunteti patetici, vrednici de mila.

 24. semn 8 februarie 2013 at 22:03 - Reply

  Duminica, 3 februarie, cand credinciosii din Bradet erau opriti sa intre in biserica Sfantul Stefan, tatal preotului Coste a cazut in satul sau si si-a rupt umarul. Acesta este un semn. Pentru pacate se plateste. Toti cei ce inventati pacate, de vreme ce nu aveti dovezi, veti plati. Dumnezeu este iubitor, dar si drept.

 25. fanii lui Coste 8 februarie 2013 at 22:15 - Reply

  Se tot scrie cat de bun e parintele Costea si cat de rau episcopul. Fanii lui Costea, marele duhovnic, i-au tras pumni in rinichi si ficat parintelui Rus in biserica. Asta fac crestinii duminica? Episcopul a aplicat legea. Asta fac oamenii cu functie. Din cel care aplica legea, episcopul este prezentat drept cel faradelege. In acest caz episcopul nu a calcat nici o lege, ci Costea si oamenii lui.

 26. lui anonim de la 2,53 8 februarie 2013 at 22:16 - Reply

  Ai scris „daca”. Asta spune tot.

 27. Anonim 9 februarie 2013 at 10:49 - Reply

  Nene Gogule Petroniu nu este o rusine pentru biserica .Mai rusinos a fost scandalul care s-a facut .Biserica nu este stadion si liturghia nu este meci de fotbal .Liturghia este sacra.Poate nu a facut bine episcopul ca a fost distant si nu s-a apropiat de credinciosi dar nu cred ca merita toate jignirile si mizeriile care s-au spus despre el .Un preot trebuie sa respecte deciziile episcopiei nu sa indemne la fapte reprobabile.Petroniu este episcop prin voia lui Dumnezeu.

  • gogu 11 februarie 2013 at 10:51 - Reply

   Cine a generat acest scandal?, cine l-a oprit sa se apropie de oameni ?, dupa ce reflecti asupra acestor intrebari mai discutam. Este o rusine pentru ca a implicat biserica in astfel de scandal si multe altele, prezentate in presa. Cel cu parintele Costea este doar cireasa de pe coliva. Comentariul tau, este facut la ordinul ,,preasfantului,, de care un cirac. Eu ca simplu observator, botezat ortodox, am dreptul sa comentez si sa am o opinie oersonala, despre ce reprezinta un conducator al bisericii si nu unul oarecare. Si inca ceva, pe mine cel putin nu m-a indemnat nimeni sa am o astfel de opine, spre deosebire de ,,dumneata,,.

 28. doina 9 februarie 2013 at 13:31 - Reply

  nici nu iti mai vine sa mergi la biserica cand vezi de ce sunt in stare iar decat sa dau bani la biserica acel 1 leu mai bine il dau unui amarat si nu ingras nenorocitii,ei traiesc in lux dar nu ar face un gest nobil pt un amarat niciodata.

 29. Anonim 9 februarie 2013 at 14:15 - Reply

  Du te tu!!!!

 30. Anonim 10 februarie 2013 at 08:06 - Reply

  Tu ești tare slaba!!!

 31. anonim 10 februarie 2013 at 16:07 - Reply

  Mergeti prostilor si donati bani pentru HOMOSECSUALUL sef si pentru VICARUL sef excroc Rusu V.Multi te cunoastem cine ai fost si cine esti,asa ca nu te ascunde ca naravurile nu ti le-ai schimbat.

 32. Anonim 11 februarie 2013 at 10:47 - Reply

  Acest episcop , daca bine stiu a fos hirotonit calugar inainte, iar la hirotonie a depus si el cele trei voturi: saracie, castitate si ascultare. Eu nu-l intreb cum sta nici cu castitatea nici cu ascultarea il intreb cum respecta primul vot ,, saracia” ca la cati bani ne tot cere numai sarac si smerit nu se poate numi

 33. gramatica 11 februarie 2013 at 11:57 - Reply

  “somtuos” nu exista. Eventual “somptuos”, ceea ce este cu totul altceva.

 34. un enorias 11 februarie 2013 at 15:58 - Reply

  Nici nu stiu cum a mai avut acest episcop curajul sa vina in 10.02.2013 sa predice la catedrala.Auzi sa aiba tupeu sa spuna ca supusii n-ar trebui sa comenteze deciziile conducatorilor. Il informez ca, asculatre , saracie si castitate jura calugarii nu mirenii, iar atata timp cat traieste din banii contribuabuililor, daca nu vrea sa-i comenteze nimeni deciziile atunci sa-si respecte voturile depuse la hirotonisire. Apoi, lumea a evoluat, nu mai traieste in obscuritate ca si acum 1000 de ani, mai au acces la informatie, mai citesc si mirenii, sunt mai informati cu privire la calitatile pe care trebuie sa le aiba un conducator al bisericii.
  Cat priveste laudele aduse de parintele vicar la adresa episcopului,… acesta sa nu uite ca anual se face darea de seama in biserica, acolo se spune cine ce a facut pentru biserica si mai ales DE UNDE PROVIN BANII.

 35. anonimus 11 februarie 2013 at 21:28 - Reply

  recomand tuturor comentatorilor si criticilor sa-si asume responsabilitatea si sa le spuna in fata celor vinovati , daca gresesc.Poate asa se vor indrepta.

 36. TotEu 14 februarie 2013 at 08:46 - Reply

  Oare de ce nu suntem intrebati daca vrem sa fim botezati ortodoxi? Bisericile Ortodoxe prin definitie sunt un adevarat motor de indobitocire prin dogma inapoiata creata dupa chipul si asemanarea mafiotilor de le conduc! Altfel nu pot sa inteleg apucaturile si tampeniile debitate de handicapatii din Sinod! Natia asta tampita se pune in genunchi in fata fariseilor afaceristi din Biserica Ortodoxa DESI NICAIEREA IN BIBLIE nu ni se spune sa inconjuram bisericile in genunchi sau sa pupam oasele cine stie carei prostituate pe nume Parascheva! Cine a facut-o pe ea sfanta sau pe altii? O mana de popi interesati ca iobagii sa le presteze munci si sa poate fi condusi ca dobitoacele? Eu stiu una si buna: “NU VA FACETI CHIP CIOPLIT” si “NU VA INCHINATI LA IDOLI”! Ce-s alea moaste? OASE DE CAINE MORT pe care fraierii le pupa si lasa banul in cutie pentru “PREABINELE” unui popa sau episcop imputit! UNDE IN BIBLIE scrie ca am nevoie de biserica pentru a ma ruga???? UNDE ca as avea nevoie de un INTERMEDIAR intre mine si Tatal meu? Biserica Domnului este peste tot si nu avem nevoie de cladiri pentru asta DAR natia asta tampita continua sa dea bani pentru biserici, continua sa le construiasca IN FOLOSUL UNOR TRANTORI BURDIHANOSI care una zic si alta fac! Pana cand ve-ti continua sa cititi Biblia cu capul in jos cand Scriptura este atat de simpla si pe intelesul tuturor?

 37. George 9 ianuarie 2014 at 12:01 - Reply

  Biserica ortodoxa s-a impus prin forta si diktat in Ardeal cu sprijinul ocupantilor rusi si apoi faradelegile legate de trecerea forta a credinciosilor greco-catolici, majioritari pe aceste meleaguri la religia pravoslavnica a rusilor. Atunci, in acel fatidic an, 1948, Biserica noastra stramoseasca a fost trecuta brutal inafara legii, preotii si inaltii prelati siliti sa treaca la religia ocupantului sovietic, iar bisericile si celelalte bunuri apartinatoare ei, furate si date ortodocsilor! Desi dupa anul 1989, Biserica Unita cu Roma, greco-catolica a fost legalizata, nici pana astazi nu au fost retrocedate bisericile si bunurile acestora, adevaratilor proprietari! Exemplu clar este si aici in Zalau, unde Catedrala din centru, “Adormirea Maicii Domnului”, veche ctitorie a greco-catolicilor este sechestrata si astazi si mentinuta fara rusine de catre ortodocsi!

 38. Anonim 11 ianuarie 2014 at 16:20 - Reply

  trebuie clar explicat mirenilor ca popii si cintaretii sant salariati de stat deci bugetari si pentru ca nu se satura mai fura si de la amarati cu diferite metode ba cu moasca ,ba cu crucea ,ba cu botezul ,ba cu casatoria cand se intreaba un popa cat costa cununia raspunsul este acelasi ;cit vreti dar minimul este 1000 roni mai sa fiesa-ti traiasca popii popor de enoriasi

Lasa un Raspuns »