Elevii zălăuani, testaţi în caz de cutremur

Magazin Salajean 15 martie 2011 0

Elevii zălăuani, testaţi în caz de cutremur

Elevii unui colegiu din municipiu vor fi testaţi, în cursul zilei de astăzi, cum reacţionează în caz de cutremur. Exerciţiul va avea loc imediat ce elevii vor ieşi de la cursuri, fiind organizat de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Porolissum al judeţului Sălaj.

Purtătorul de cuvânt al unităţii, lt. Lucian Jacodi, a declarat că această activitate pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor unui seism va arăta gradul de pregătire al unui sector al populaţiei în cazul producerii unei astfel de calamităţi. În cadrul exerciţiului se va verifica modul de comportare şi de autoevacuare a personalului de pe locul de muncă şi al elevilor în cazul producerii unui cutremur. De asemenea, se va mai urmări modul de asigurare a primei intervenţii şi verificarea reţelei de hidranţi exteriori şi interiori, a declarat Jacodi.

Potrivit acestuia, exerciţiul se va derula începând cu ora 14, la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din municipiul Zalău. Forţele participante sunt: Grupa operativă a ISU Sălaj, Detaşamentul de pompieri Zalău, Secţia de Pompieri Şimleu şi Secţia de Pompieri Jibou, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, Jandarmeria Sălaj, Serviciul de Ambulanţă, Centrul medical judeţean, Filiala Crucea Roşie Sălaj, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Şcolar Sălaj.

Asanare muniţie în Zalău

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Porolissum al judeţului Sălaj a fost solicitată să intervină, în cursul zilei de ieri, pentru asanarea de muniţie rămasă neexplodată, descoperită pe strada Gheorghe Doja din Zalău. Purtătorul de cuvânt al unităţii, lt. Lucian Jacodi, a precizat că muniţia a fost identificată de către o echipă de muncitori care desfăşurau săpături în zonă. Muniţia a fost identificată ca fiind un proiectil de artilerie antiaeriană de calibrul 37 de milimetri, descoperit în urma efectuării unor lucrări de construcţie. Aceasta a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii, a afirmat Jacodi.

Şi în cursul zilei de sâmbătă, pirotehniştii au intervenit pentru asanarea de muniţie rămasă neexplodată, descoperită în grădina unei gospodării din localitatea Sălăţig. Aceştia au identificat muniţia ca fiind o cutie cu elemente chimice, respectiv materiale pentru schimbarea unor părţi componente la masca contra gazelor.

În cazul descoperirii unor elemente de muniţie, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe cel mai apropiat organ de Poliţie sau ISU Sălaj la numărul de telefon 112, fără a le atinge şi a schimba poziţia acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »