“Ecouri Meseşene” şi “Someş, cântecele tale”, maraton de folclor pentru toţi sălăjenii

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj invită sălăjenii iubitorii de folclor la Festivalul Internaţional de folclor “Ecouri Meseşene” şi la Festivalul “Someş, cântecele tale”.

Cele două manifestări artistice, care se vor desfăşura la acest final de săptămână, 28-30 august, la Jibou, Şimleu Silvaniei şi la Zalău, s-au unit pentru al treilea an consecutiv pentru a le oferi sălăjenilor trei zile de folclor de calitate. Evenimentul cultural va aduna ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, meşteri populari din judeţ, dar şi consacraţi interpreţi de muzică populară.

Vineri 28 august, de la ora 15,30 la Jibou, pe scena Casei de Cultură Orăşeneşti, la Festivalul “Someş, cântecele tale” vor participa formaţii din străinătate, din Slovacia, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. A doua zi, sâmbătă 29 august, de la ora 18, în oraşul de sub Măgură, cele patru formaţii din străinătate cu ansamblul “Barcăul” al Clubului Copiilor din Şimleu Silvaniei vor oferi unspectacol folcloric pentru şimleuani. În seara de sâmbătă, formaţiile din Ungaria şi Slovacia vor mai susţine spectacole în comunitatea slovacă din Făgetu, comuna Plopiş şi  în comunitatea maghiară din Nuşfalău.

Sava Negrean Brudaşcu – Florentina şi Petre Giurgi, în recital la Zalău

Centrul municipiului Zalău va găzdui duminică, 30 august, începând cu ora 16 Festivalul Internaţional de Folclor “Ecouri Meseşene” – spectacol maraton de folclor, în cadrul căruia vor evolua formaţiile de la Festivalul “Someş, cântecele tale”: Ansamblul Folcloric “Codruleţul” al Palatului din Târgu-Jiu; Ansamblul “Doina Chioarului” al Clubului Copiilor din Şomcuta Mare – judeţul Maramureş; Ansamblul “Brâuleţul” din Părşcoveni – judeţul Olt; Ansamblul “Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului – judeţul Bistriţa-Năsăud; Ansamblul “Cununa” al Clubului Copiilor din Jibou; grupul de dansuri populare “Przygoda” din Rybnik – Polonia, urmate de Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum” al Casei Municipale de Cultură din Zalău; Formaţia de dansuri “Banjanski izvori” din Banjani – Serbia; Ansamblul Folcloric “FS Borievka” – Slovacia; Ansamblul Folcloric “Nuntaşii Bihorului” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea – judeţul Bihor; Formaţia de dansuri populare “Matyo” din Mezokovesd –Ungaria; Ansamblul de Muzică şi Dans Popular “Arcuşul” al Casei de Cultură din Sărata Galbenă, Hânceşti, Republica Moldova; Ansamblul Folcloric ”Meseşul” al CCAJ Sălaj cu secţiile română şi maghiară şi juniorii.

“Ecouri Meseşene” aduce la Zalău, la ediţia 40, cunoscuţi interpreţi de muzică populară. Este vorba despre Sava Negrean Brudaşcu şi Florentina şi Petre Giurgi, care duminică, 30 august vor susţine în centrul oraşului două recitaluri extraordinare. Pe lângă spectacolele de muzică populară oferite de ansamblurile şi interpreţii partcipanţi, în cadrul festivalului de la Zlaău vor avea loc şi expoziţii ale meşterilor populari din întreg judeţul şi o demostraţie culinară tradiţională sălăjeană realizată cu sprijinul cunoscutului specialist în gastronomie – Mircea Groza.

 Ansamblul “FS Borievka” – Slovacia

Activitatea grupului a început în anul 1978, odată cu înfiinţarea acestuia în cadrul Facultăţii de Aeronautică “VVLŠ SNP”. Primii membri ai ansamblului au fost studenţi ai Facultăţii de Aeronautică. În anul 1980 a avut loc primul spectacol al Ansamblului, 29 martie 1980, în cadrul Universităţii-mamă. Primele succese notabile ale Ansamblului au fost obţinute la festivalurile desfăşurate la: Kromĕříž, Trenčin, Banská Bystrica, Martin şi Vyškov, iar la cel din urmă ansamblul a obţinut locul întâi. În anul 1983, doi dintre membrii fondatori ai ansamblului, Michal şi Daniela Nogovici, s-au căsătorit, aceştia conducând ansamblul până în anul 2014, la aniversarea de 35 de ani, când managementul ansamblului a fost preluat de către Dl. Jan Vaida. Acesta este angajat al ansamblului din anul 1999, iar din 2004 a avut şi atribuţii coregrafice în cadrul acestuia. În prezent, ansamblul slovac are 35 de membri şi consistă în muzicieni şi dansatori. Conducerea acestuia este asigurată de: directorul artistic şi managerul organizaţional, Jan Vaida Şef – secţie muzicală, Radoslav Kertis  -Şef secţie dansuri; Miroslav Chovančák şi instructorii Peter Vajda şi Jan Vajda.

De la înfiinţare, ansamblul a avut mai mult de 1200 de reprezentaţii la diferite festivaluri folclorice şi nu numai în: Košice, Nitra şi Zvolen, Polonia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Spania, Republica Cehă, Franţa, Turcia, Italia şi Statele Unite ale Americii. Printre cele mai reprezentative premii obţinute, se numără locul III, de trei ori, la festivalul din localitatea Bursa –  Turcia. Anul trecut, FS Borievka a devenit laureată a compertiţiei “Mikulas Senca” de la Povayska Bystrica, cu programul Furman – cel mai bun program al unui ansamblu slovac.

 Ansamblul folcloric „Banjanski Izvori” – Serbia

Ansamblul folcloric „Banjanski Izvori” a fost fondat în anul 1980. Cumulând ansamblul folcloric cu orchestra şi cu compania de teatru care au fost fondate simultan, grupul are peste 150 de membri. Ansamblul a participat la concerte şi festivaluri atât în ţara de origine, Serbia, cât şi în străinătate în ţări precum Macedonia, Grecia, Bulgaria şi Ungaria promovând şi prezentând cultura şi patrimoniul cultural tradiţional sârbesc. Oraşul Banjani, unde fiinţează ansamblul, este situat la aproximativ 50 de km de Belgrad.

Ansamblul “Arcuşul”- raionul Hâncești, Republica Moldova

Ansamblul de muzică şi dans popular „Arcuşul” al Casei de Cultură din satul Sărata–Galbenă, raionul Hâncești, Republica Moldova, care va evolua la Zalău la “Ecouri Meseşene”, întrunește peste 60 de membri, toţi îndrăgostiți de tradițiile muzicale și coregrafice naționale. Pentru succese veritabile în activitatea artistică, titlul onorific de colectiv „model” a fost conferit orchestrei în anul 1978, iar colectivului de dans în 1994. Ansamblul a fost fondat în anul 1961, iar primii ctitori ai „Arcușul”-ui au fost muzicienii Martin Vaisman, lucrător emerit al culturii, acordeonistul Vasile Eșanu (1965—1970) și regretatul violinist Gheorghe Macarov. Timp de 30 de ani, în perioada 1972—2002, “inima” orchestrei a fost Vasile Botgros, lăutar de viță aleasă, de pe meleagurile Bădicului Moldovenesc, din Cahul, care împreună cu orchestra a înregistrat cele mai prețioase cronici de creație. În prezent, la cârma orchestrei este violonistul Simion Daud, din februarie 2002. Ansamblul “Arcuşul” este condus, din anul 1982, de Ion Negru, coregraf profesionist, bun cunoscător al tradițiilor coregrafice autentice.

 Ansamblul folcloric „Matyo” din Ungaria

Ansamblul folcloric Matyo îşi desfăşoară activitatea în Mezokovesd, un orăşel cu aproximativ 20.000 de locuitori situat în nordul Ungariei, denumit capitala zonei etnografice Matyo. Orăşelul este renumit prin staţiunea balneară “Zsory” şi prin frumuseţea portului popular ornamentat cu broderii viu colorate, atât la femei cât şi la bărbaţi.

Ansamblul folcloric Matyo s-a înfiinţat în anul 1947, însă rădăcinile le are încă din 1930, prin participarea la manifestarea naţională “Gyongysbokreta – Cununa de mărgele”. Scopul cel mai important al ansamblului, îl constituie salvarea, păstrarea şi transmiterea frumuseţii folclorului tradiţional generaţiilor viitoare. Prin consecvenţa activităţii de zeci de ani a ansamblului şi a Asociaţiei culturale ,,Matyo” , azi ,,Moştenirea Matyo” se bucură de o deosebită apreciere oficială fiind cuprinsă pe lista “Hungaricum”, pe “Nomenclatorul Moştenirii Culturale Naţionale” şi pe Lista valorilor protejate de Unesco. Susţinătorul ansamblului din anul 1991 este Asociaţia Culturală Matyo care îl are preşedinte pe doamna Berecz Laszlone- Zsuzsa, iar conducătorul artistic al ansamblului este Nyiri Gabor.

Leave a Comment