E.U. si Europa in Salaj

Magazin Salajean 6 noiembrie 2006 0

La initiativa Institutei Prefectului Judetului Salaj, in prezenta a peste 150 de liceeni, prefectul Andrei Todea a lansat, la finele saptamanii trecute, Concursul Judetean de Cultura Europeana – E.U. si Europa. Proiectul se adreseaza elevilor de liceu din judetul Salaj, urmand a se derula pe tot parcursul lunii noiembrie. Scopul concursului respectiv este informarea si familiarizarea liceenilor cu privire la procesul de integrare europeana, statele membre ale Uniunii Europene, institutiile si mecanismele europene, precum si relatiile dintre statele membre si Uniunea Europeana, ca intreg.

La concurs s-au inscris deja 51 de echipe, formate din cate trei elevi, reprezentante ale liceelor din Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou. Proiectul se va derula in trei etape, iar vineri, dupa deschiderea oficiala a concursului, prin tragere la sorti, echipajelor le-a fost repartizata cate o tara dintre cele 25+2 state membre ale Uniunii. De asemenea, concurentilor li s-a inmanat atat materialul bibliogarfic, cat si regulamentul concursului si programul de desfasurare.

Prima etapa va vea loc in data de 13 noiembrie, cand se vor desfasura primele doua probe. Atunci, fiecare echipa va trebui sa faca atat o prezentare a tarii pe care o reprezinta, cat si sa completeze un chestionar tip grila privind Uniunea Europeana, integarea europeana si institutiile europene.

In perioada 21 – 22 noiembrie, se va derula cea de a doua etapa a concursului, ultima etapa urmand sa aiba loc in 29 noiembrie, cand elevii vor lua parte la dezbateri publice, in cadrul carora vor fi abordate aspecte controversate din prezentul european. Premierea castigatorilor va avea loc in 29 noiembrie, in cadrul unei festivitati care se va derula la sediul Institutiei Prefectului.

In cadrul festivitatii de vineri, prefectul Andrei Todea s-a declarat incantat de interesul manifestat de tinerii salajeni, oglindit si prin numarul mare de participanti inscrisi la concurs. Todea s-a mai aratat convins de faptul ca rezultatele obtinute pe parcursul concursului vor dovedi ca tinerii sunt cei care vor contribui din plin la realizarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Concursul Judetean de Cultura Europeana – E.U. si Europa este un proiect initiat si realizat de catre Institutia Prefectului, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »